Hoe Werkt Een Echolood?

Inhoudsopgave:

Hoe Werkt Een Echolood?
Hoe Werkt Een Echolood?

Video: Hoe Werkt Een Echolood?

Video: Hoe Werkt Een Echolood?
Video: How to operate ECO SOUNDER and it's function. 2024, Mei
Anonim

Een echolood wordt ook wel sonar en sonar genoemd. Oorspronkelijk gemaakt om onderzeeërs te lokaliseren, helpt het tegenwoordig vissers bij het vinden van prooien en zorgt het ervoor dat ze niet tevergeefs blijven rondhangen op plaatsen waar geen vis is.

Hoe werkt een echolood?
Hoe werkt een echolood?

instructies:

Stap 1

De echolood is gebaseerd op het gebruik van een geluidsgolf. Ze wordt geboren in de zender van de echolood, waarna ze naar de bodem van het reservoir wordt gestuurd. Nadat de geluidsgolf de bodem heeft bereikt, keert hij terug naar de oppervlakte, waar hij wordt opgevangen door de echoloodontvanger.

Stap 2

De ontvanger zet de gereflecteerde geluidsgolf om in een elektrisch signaal, waardoor er een beeld op het echolooddisplay verschijnt. Hoe langer het verzonden geluid teruggaat, hoe dieper het object onder water is. De exacte afstand tot het object helpt om de eigenschap van de geluidsgolf te bepalen: de snelheid van zijn beweging onder water is altijd hetzelfde en is ongeveer 1400 m / s. Zo verandert de tijd die de geluidsgolf doorbrengt op weg naar de bodem van het reservoir of een ander object en terug naar het oppervlak in de afstand die hij aflegde.

Stap 3

Elke seconde zendt de echolood nieuwe geluidsgolven uit, met een hoge intensiteit, waardoor niet alleen gegevens over stilstaande objecten kunnen worden ontvangen, maar ook over vissen die zwemmen in de zone die toegankelijk is voor de echolood. De kijkhoek kan verschillen afhankelijk van het type echolood: sommige modellen hebben een hoek van maximaal 90 graden, terwijl andere slechts 10-20 hebben.

Stap 4

De frequentie van de geluidsgolf kan ook variëren, maar de meeste echoloodsen hebben het rond de 200 kHz. De vis reageert op geen enkele manier op het geluid van de echolood, omdat hij dit geluid helemaal niet hoort - net als een man. Hierdoor kun je gemakkelijk visplekken in het stuwmeer zoeken, zonder bang te zijn om alle lokale bewoners af te schrikken.

Stap 5

De helderheid van het beeld op het display van de echolood, de aanwezigheid van kleine details hangt af van het vermogen van de zender van dit apparaat. Hoe hoger, hoe groter de kans om het gewenste object te vinden in een verstopt reservoir of op grote diepte. Een ander onderdeel van de echolood, de transducer, speelt ook een belangrijke rol. Het moet zelfs de zwakste echo die door de bodem van diepe reservoirs wordt weerkaatst, omzetten in een elektrische impuls.

Aanbevolen: