Hoe De Basschaal Af Te Stemmen

Inhoudsopgave:

Hoe De Basschaal Af Te Stemmen
Hoe De Basschaal Af Te Stemmen

Video: Hoe De Basschaal Af Te Stemmen

Video: Hoe De Basschaal Af Te Stemmen
Video: Hoe kan ik stemmen? 2024, April
Anonim

Als je eindelijk een basgitaar hebt, moet je hem eerst leren stemmen. Tegelijkertijd is het niet voldoende om alleen uit te zoeken hoe je de open akkoordsnaren goed kunt afstellen, maar ook om de toonladder te kunnen stemmen. Hierdoor krijgt u een goed klinkende klank van uw instrument.

Hoe de basschaal af te stemmen
Hoe de basschaal af te stemmen

Noodzakelijk

  • - Basgitaar;
  • - tuner.

instructies:

Stap 1

Onderzoek de constructie van het gereedschap. Alle snaren gaan door het zadel in de brug. In dit geval zijn er drie schroeven voor afstelling. Twee kleine schroeven passen de hoogte van de snaar boven de frets aan, en met de derde lange schroef kan elke snaar worden ingekort of verlengd door het zadel te verplaatsen.

Stap 2

Sluit je bas aan op de tuner die je nodig hebt om de toonladder te stemmen. Stem elke snaar op de tuner. Houd het daarna op de twaalfde fret ingedrukt en controleer de waarden, die 2 keer groter moeten zijn dan in de open positie. Als ze verschillen, moet de schaal worden aangepast met behulp van de lange schroef op de brug. Veel beginners lopen vast in dit stadium omdat ze niet weten welke kant ze op moeten en hoe ze moeten afslaan. Het is makkelijker om dit allemaal uit te leggen met een voorbeeld.

Stap 3

Stem de "A"-snaar van uw basgitaar op het stemapparaat. Zorg ervoor dat het 55 Hertz aangeeft in de open positie. Houd het op de twaalfde fret. Als de schaal goed is afgesteld, geeft het stemapparaat een waarde van 110 Hertz aan. De waarde is bijvoorbeeld 108 Hertz. Dit betekent dat de snaar bij het vastklemmen op de 12e fret niet in tweeën splitste, maar scheef liep van de 12e fret naar het brugzadel.

Stap 4

Neem een schroevendraaier en draai de lange schroef een paar slagen in beide richtingen. Meet de aflezing van de tuner met de snaar open, die zal anders zijn dan 55 Hertz. Gebruik de juiste pin om het apparaat opnieuw het exacte nummer 55 te laten zien. Klem nu de 12e fret opnieuw vast. Als de waarde groter wordt dan de vorige, betekent dit dat ze in de goede richting draaiden.

Stap 5

Herhaal deze procedure totdat de snaar open is op 55 Hertz en op de 12e fret op 110 Hertz. Het is niet nodig om de nauwkeurigheid op honderdsten af te werken, aangezien zo'n fout vooral afhangt van de mate waarin je vingers tegen de snaar worden gedrukt.

Aanbevolen: