Wat Zijn Megapixels

Inhoudsopgave:

Wat Zijn Megapixels
Wat Zijn Megapixels

Video: Wat Zijn Megapixels

Video: Wat Zijn Megapixels
Video: What is a megapixel in camera? 2024, Mei
Anonim

Het is opmerkelijk dat het concept van een megapixel (Mp), uitgevonden door marketeers, niet door technologen, wordt gebruikt om de kwaliteit van een verscheidenheid aan foto- en videoapparatuur te karakteriseren en te beoordelen. Megapixels bepalen allereerst de afmeting van de matrix in de apparatuur en daarmee het maximaal mogelijke aantal punten in het beeld dat ermee kan worden verkregen.

Wat zijn megapixels
Wat zijn megapixels

megapixel

Het voorvoegsel "mega" betekent "miljoen". Een pixel is een eenheid van een afbeelding, dat wil zeggen de minimale punten met een bepaalde tint, waaruit een rasterafbeelding van een foto of een videoframe is samengesteld. Hoe meer stippen en hoe kleiner hun grootte, hoe beter het beeld door de ogen wordt gezien omdat het onmogelijk is om hele kleine stippen van elkaar te scheiden.

Het concept van megakipsel. gebruiken

Er zijn verschillende manieren om het aantal pixels waaruit een afbeelding bestaat te karakteriseren. Ten eerste is dit de grootte van de afbeelding in het aantal pixels, dat wil zeggen hoeveel stippen passen in de breedte en lengte van de afbeelding, bijvoorbeeld 1920X1200. Ten tweede is het het aantal pixels dat in één vierkante inch past. Deze parameter vind je terug in de kenmerken van smartphones of monitoren, bijvoorbeeld 260 dpi (dot per inch). Ten derde zijn dit dezelfde megapixels die het totale aantal pixels voor het hele beeld bepalen.

Megapixels worden verkregen door het aantal dots te vermenigvuldigen met de breedte en lengte van het beeld. Voor een foto met een resolutie van 1920X1200 kun je bijvoorbeeld ongeveer 2,3 megapixels berekenen. Veel of weinig hangt vooral af van de grootte in centimeters of inches van de foto wanneer deze door een persoon wordt bekeken.

Hoewel het alom geadverteerde concept van "megapixel" een van de kenmerken is van fotografische apparatuur, is het niet bepalend voor de kwaliteit van de resulterende foto's. Naast deze eigenschap zijn er nog tal van andere factoren die de kwaliteit beïnvloeden.

In de context van foto- en videoapparatuur bepalen megapixels de afmeting van de matrix. Als gevolg hiervan bepaalt dit de maximale grootte van de resulterende afbeelding, waarbij de pixelgrootte klein genoeg zal zijn en niet afzonderlijk zal worden opgemerkt, waardoor een enkele afbeelding met aangrenzende pixels wordt gevormd.

Wat een megapixel kan betekenen

Wat megapixels kan kenmerken, is de grootte van de foto in bytes, kilobytes en megabytes, en dienovereenkomstig kunt u de plaats op de geheugenkaart of harde schijf beoordelen die de afbeelding zal innemen. Hierdoor is het mogelijk om zelf het maximale aantal afbeeldingen te berekenen dat op het medium past.

De grootte van de resulterende foto wordt ook beïnvloed door het bestandsformaat waarin de foto is opgeslagen. Het formaat bepaalt de mate van compressie en archivering wanneer niet elke pixel afzonderlijk wordt opgeslagen.

Om het optimale aantal megapixels te begrijpen, bijvoorbeeld bij het kiezen van een camera, kun je eenvoudige berekeningen doen. Als het grootste deel van de foto's bijvoorbeeld op A4-vellen wordt afgedrukt met een optimale afdrukkwaliteit van 300 dpi, dan is het eenvoudig om het aantal megapixels in de foto te berekenen dat hiervoor nodig is. A4-formaat is 8, 3x11, 7 inch, dat wil zeggen 2490x3510 dots of ongeveer 8,7 megapixels met de geselecteerde afdrukkwaliteit.

Aanbevolen: