Li-ionbatterijen Op De Juiste Manier Opladen?

Inhoudsopgave:

Li-ionbatterijen Op De Juiste Manier Opladen?
Li-ionbatterijen Op De Juiste Manier Opladen?

Video: Li-ionbatterijen Op De Juiste Manier Opladen?

Video: Li-ionbatterijen Op De Juiste Manier Opladen?
Video: Lithium Battery Longevity: Double or Quadruple the Life of Your Lithium Battery 2024, April
Anonim

Lithium-ionbatterijen worden gebruikt als stroombron in laptops en mobiele telefoons, camcorders en andere huishoudelijke apparaten. Ze vragen veel van de spanning op het moment van opladen en moeten daarom worden opgeladen via speciale opladers.

Li-ionbatterijen op de juiste manier opladen?
Li-ionbatterijen op de juiste manier opladen?

Noodzakelijk

Oplader

instructies:

Stap 1

Ontlaad de batterijen niet volledig. Ze verdragen het niet goed en kunnen falen. Het wordt aanbevolen om een laadniveau van ten minste 75% van de volledige lading te behouden.

Stap 2

Lithium-ionbatterijen worden opgeladen op basis van constante stroom / constante spanning. In tegenstelling tot conventionele batterijen hebben lithium-ionbatterijen een hogere spanning per cel nodig (ongeveer 3,6 V). Als loodzuuraccu's bijvoorbeeld langzaam kunnen opladen na een volledige lading, dan zijn lithium-ionaccu's van dit vermogen beroofd.

Stap 3

Zorg ervoor dat aan de voorwaarden voor het opladen van de batterij is voldaan. Lithium-ionbatterijen kunnen werken bij temperaturen van 0 tot + 60 ° C. Bij negatieve temperaturen stopt hun batterij met opladen.

Stap 4

Een onderscheidend kenmerk van lithium-ionbatterijen is een zeer hoge gevoeligheid voor verhoogde spanning op het moment van opladen. Er zijn momenten waarop batterijen hierdoor vlam vatten. Om dergelijke incidenten te voorkomen, is in moderne lithium-ionbatterijen een speciaal elektronisch bord ingebouwd, dat de batterij uitschakelt in geval van oververhitting. Een andere manier om oververhitting van uw batterij te voorkomen, is door slimme opladers te gebruiken. De meeste moderne opladers kunnen bepalen wanneer de batterij volledig is opgeladen en de stroom zelf uitschakelen.

Stap 5

Sluit de batterij aan op de oplader en deze sluit op zijn beurt aan op het lichtnet. Bij sommige laders kunt u de maximale stroomsterkte selecteren. Batterijen met een laag vermogen kunnen bijvoorbeeld worden opgeladen met 500 mA, terwijl krachtigere batterijen kunnen worden opgeladen met 1000 mA. Dit zorgt voor kortere laadtijden.

Stap 6

Wanneer het opladen is voltooid, koppelt u de batterijen los van de oplader. Als de batterij lange tijd niet wordt gebruikt, is het beter om deze voor 60-70 procent op te laden.

Aanbevolen: