Hoe U Uw Gadgets Op De Juiste Manier Oplaadt, Zodat Ze Langer Meegaan?

Hoe U Uw Gadgets Op De Juiste Manier Oplaadt, Zodat Ze Langer Meegaan?
Hoe U Uw Gadgets Op De Juiste Manier Oplaadt, Zodat Ze Langer Meegaan?

Video: Hoe U Uw Gadgets Op De Juiste Manier Oplaadt, Zodat Ze Langer Meegaan?

Video: Hoe U Uw Gadgets Op De Juiste Manier Oplaadt, Zodat Ze Langer Meegaan?
Video: Всё о GoPro Dual Battery Charger + Battery HERO8 Black /4K 2024, April
Anonim

Hoe modern je laptops of smartphones ook zijn, zonder oplaadbare batterij veranderen deze apparaten in een stuk levenloze elektronica. Helaas hebben deze oplaadbare energiebronnen een beperkte levensduur en zullen ze na verloop van tijd sneller energie gaan verliezen.

Hoe u uw gadgets op de juiste manier oplaadt, zodat ze langer meegaan?
Hoe u uw gadgets op de juiste manier oplaadt, zodat ze langer meegaan?

Enkele feiten over lithium-ionbatterijen

De batterijen in moderne smartphones, laptops en tablets zijn gemaakt met behulp van lithium-iontechnologie. Zoals de naam al doet vermoeden, bevat de batterij lithium-ionen. Tijdens het opladen bewegen lithiumionen van de ene elektrode naar de andere, van kathode naar anode, door de elektrolytoplossing. Er is een concentratie van elektronen aan de anode. Wanneer de batterij leeg is, vindt het tegenovergestelde proces plaats. Zo bewegen geladen deeltjes langs de elektrische circuits van de gadget, die minder weerstand hebben ten opzichte van de elektrolyt, waardoor het apparaat van energie wordt voorzien.

Sinds de introductie van lithium-ionbatterijen is hun chemische formule verbeterd. Hierdoor laden ze sneller op, gaan ze langer mee en worden ze energie-intensiever. Desondanks hebben lithium-ionbatterijen nog steeds een bepaalde levensduur, beperkt door het aantal ontladingen en ontladingen. Bij dagelijks gebruik van gadgets varieert de levensduur van de batterij van 2 tot 3 jaar, waarna actieve degradatie begint.

Dit alles komt door de chemische reactie die plaatsvindt aan de anode en kathode van de accu. Tijdens het opladen en ontladen worden dunne isolerende lagen van atomen gevormd op het oppervlak van de elektroden. Deze opbouw vermindert de efficiëntie van lithium-ionbatterijen.

Zuiver lithium
Zuiver lithium

Gadgets opladen en ontladen

Zijn er manieren om de levensduur van lithium-ionbatterijen in moderne elektronica te verlengen? Velen hebben gehoord dat nieuwe gadgets meerdere keren volledig moeten worden opgeladen en ontladen. Maar voor moderne batterijen doet deze procedure er niet toe. Het belangrijkste is hoe apparaten in het dagelijks gebruik worden opgeladen en ontladen.

Ondiepe ontladingen en onvolledig opladen van de batterij hebben een beter effect op de levensduur. Het wordt niet aanbevolen om de gadget onder de 50% te ontladen en tot 100% op te laden. Dit zorgt voor minder stress op de interne structuur van de batterij en behoudt zijn vitaliteit.

Als het apparaat desondanks tot 100% is opgeladen, is het noodzakelijk om de lading te verminderen en vervolgens terug te keren naar de bovengenoemde laad-ontlaadcyclus. Laat de elektronica niet aangesloten en houd de batterij maximaal opgeladen. En dit heeft niets te maken met het brandgevaar van lithium-ionbatterijen. Alle moderne en gelicentieerde elektronische apparaten zijn beveiligd tegen overlading.

Het is nog steeds nodig om de lithium-ionbatterij eenmaal per maand tot ongeveer 5% te ontladen. Hierdoor kan het elektronische apparaat de batterijcapaciteit kalibreren en nauwkeurigere informatie over de levensduur van de batterij geven. Maar bij het nastreven van nauwkeurigheid moet u de batterij niet vaak op het kritieke capaciteitsniveau brengen. Samsung raadt bijvoorbeeld aan om het batterijniveau in zijn apparaten helemaal niet met minder dan 20% te verlagen.

De moderne realiteit staat je niet altijd toe om gadgets op de juiste manier op te laden en te ontladen. Wees niet bang om je smartphone 's nachts aangesloten te laten. Moderne apparaten zorgen voor de veiligheid van de batterij en minimaliseren de externe belasting ervan of schakelen het netwerk helemaal uit. En hoe nieuwer het elektronische apparaat, hoe effectiever de middelen die de fabrikant implementeert om de batterij te beschermen.

Bescherming en zorg

Een andere natuurlijke externe vijand van de lithium-ionbatterij is extreme temperatuur. Laat uw smartphone, tablet of laptop indien mogelijk nooit achter in de auto in de zomerzon of buiten bij temperaturen onder het vriespunt. Hoge en lage temperaturen vernietigen de interne structuur van de batterij. Je moet ook oppassen voor oververhitting van de batterij tijdens het opladen, maar als de gadget goed werkt, moet de elektronica het apparaat en de mensen eromheen beschermen tegen negatieve gevolgen.

Een van de belangrijke criteria voor de veiligheid van de lithium-ion-accu en het apparaat als geheel is het gebruik van de originele oplader. Bij het ontwerpen van een gadget heeft de fabrikant alle mogelijke kenmerken doorgerekend en verwerkt in het eindproduct. Dus als de originele oplader zoekraakt of beschadigd raakt, moet je precies dezelfde aanschaffen.

Als u een laptop of smartphone voor langere tijd opbergt, stelt u het laadniveau van de batterij in op ongeveer 50%. Het apparaat moet volledig zijn uitgeschakeld, zorg voor kamertemperatuur en geïsoleerd van direct zonlicht.

De fabrikant voegt voor elk elektronisch apparaat een gebruiksaanwijzing of handleiding bij. Deze documenten kunnen aanvullende informatie bevatten over de juiste bediening en bescherming van het apparaat. Door deze aanbevelingen op te volgen, kunt u de levensduur van gadgets verlengen, in ieder geval totdat er een wens is om het apparaat te updaten.

Aanbevolen: