Hoe Een Draad Te Solderen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Draad Te Solderen?
Hoe Een Draad Te Solderen?

Video: Hoe Een Draad Te Solderen?

Video: Hoe Een Draad Te Solderen?
Video: How to Solder Wires Together (Best tips and tricks) 2024, April
Anonim

Bij het repareren van elektrische apparaten is het vrij vaak nodig om draden aan te sluiten met behulp van solderen. Om de verbinding betrouwbaar te maken, moet u de basis van de soldeertechnologie kennen en basisvaardigheden hebben in het werken met een soldeerbout. Zelfs als je nog niet eerder ervaring hebt gehad met dergelijk werk, wanhoop niet - meesterschap komt met ervaring.

Hoe een draad te solderen?
Hoe een draad te solderen?

Het is nodig

Soldeerbout, soldeer, hars, vijl, houten plank, alcohol

instructies:

Stap 1

Bereid het nodige gereedschap voor om de draden te solderen. Je hebt een soldeerbout nodig met een vermogen van 40-60 W, ontworpen voor een spanning van 200 V. Sla ook soldeer en hars in. Het is raadzaam om een tin-loodsoldeer (POS-61) te nemen. Gebruik vloeibare hars voor het solderen van draden op moeilijk bereikbare plaatsen. Om dit te doen, maalt u een stuk hars en vult u het met een alcoholoplossing en schudt u totdat het volledig is opgelost. De ruimte waarin u werkt, moet goed geventileerd zijn.

Stap 2

Bereid de soldeerbout voor op het werk. Om dit te doen, slijp je de angel met een vijl en blik. Doop de gereinigde punt in hars, vervolgens in soldeer en wrijf de punt van de soldeerbout op een houten plaat. De punt van de soldeerbout wordt bedekt met een dun laagje gesmolten soldeer, waarna het gereedschap klaar is voor gebruik.

Stap 3

Strip de isolatie van de te solderen draad. Dit kan met een mes; in dit geval moet u voorzichtig handelen om de draadkernen niet te beschadigen. Als de draad gestrand is, draai de aders en tin, doe de hars op en verwarm ze met een soldeerbout. Het soldeer zal zich gelijkmatig over het oppervlak van de draad verspreiden.

Stap 4

U kunt de draden solderen door ze op elkaar te leggen of door ze vooraf te draaien. Behandel de getwiste draden met een soldeerbout, nadat je de punt in hars hebt gedompeld en soldeer. De verbinding is klaar.

Stap 5

Controleer het soldeerpunt. Solderen van goede kwaliteit houdt de draden stevig bij elkaar, waarvan de uiteinden een glad en glanzend oppervlak hebben. Als het soldeerpunt bolvormig is, verwarm het dan met een soldeerbout tot het soldeer smelt en verwijder het overtollige. In dit geval blijft er overtollig soldeer achter op de soldeerboutpunt.

Stap 6

Als de kruising van de draden een mat oppervlak heeft en gekrast lijkt, is er sprake van "koud solderen". Verwarm in dit geval het soldeerpunt zodat het soldeer smelt en laat het vervolgens afkoelen zonder de aan te sluiten draden te verplaatsen.

Aanbevolen: