Hoe De Radio-ontvangst Te Verbeteren?

Inhoudsopgave:

Hoe De Radio-ontvangst Te Verbeteren?
Hoe De Radio-ontvangst Te Verbeteren?

Video: Hoe De Radio-ontvangst Te Verbeteren?

Video: Hoe De Radio-ontvangst Te Verbeteren?
Video: Improving AM Radio Reception w/ External Antenna and Loop Connection 2024, Mei
Anonim

Radioamateurs en luisteraars van radio-uitzendingen lopen regelmatig tegen twee problemen aan. Dit is een onregelmatige ontvangst en interferentie. En daarmee, en met de ander kun je vechten. Het is waar dat op verschillende golven verschillende methoden worden gebruikt.

Directionele multi-band antenne
Directionele multi-band antenne

Het is nodig

  • Koper- of aluminiumdraad met een doorsnede van 3-5 mm.
  • Geëmailleerde draad met een diameter van 0,3-0,5 mm
  • Karton of hout

instructies:

Stap 1

Er is één regel voor radio-ontvangst op alle banden. De ontvangstantenne moet zo hoog mogelijk boven het grondniveau worden geplaatst. Als er geen ontvangstantenne is, moet deze worden vervaardigd. Voor de LW-, MW- en HF-bereiken kan de antenne een lange blanke koper- of aluminiumdraad zijn. De antennelengte kan oplopen tot 40m.

Stap 2

Als de ontvanger een antennebus heeft, is er geen probleem met de antenneaansluiting. Als er geen antenne-aansluiting is, gaat u als volgt te werk. Maak van afvalmateriaal (bijvoorbeeld karton of hout) een doos of frame om de ontvanger in te plaatsen. Wikkel 5-10 windingen geëmailleerd draad op het frame. Aard het ene uiteinde van de draad (bijvoorbeeld naar de cv-batterij), de antenne is verbonden met het andere. Het frame zorgt dan voor inductieve koppeling met de interne antenne. Selecteer empirisch de positie van de ontvanger ten opzichte van het frame.

Stap 3

Op VHF kunt u ook een externe antenne gebruiken, die zeer geschikt is voor een multi-element televisieantenne "Wave Channel". Dergelijke antennes werden gebruikt als antennes voor collectieve televisieontvangst. Soms zijn ze nog te vinden op de daken van woongebouwen. De verbinding met een dergelijke antenne wordt uitgevoerd met behulp van een coaxkabel en de antenne zelf moet naar het radiozendstation worden gericht. In elk geval zal het dekkingsgebied van zelfs een krachtig VHF-station niet groter zijn dan 50 km.

Stap 4

Interferentie kan op drie manieren worden aangepakt. De eerste optie is een richtantenne. De methode is van toepassing op alle bereiken. Op middellange en lange golflengten, voor ontvangers die zijn uitgerust met een ferrietantenne, wordt dit bereikt door de lusantenne of de ontvanger zelf te draaien op zoek naar de beste ontvangst met de minste hoeveelheid interferentie.

Stap 5

Maak een lusantenne om interferentie op middellange, lange en korte golflengten te elimineren. Het is een houten ruitvormig of vierkant frame met een zijde van 50 cm Wikkel een geëmailleerd koperdraad met een diameter van 0,3-0,5 mm om het frame. Het aantal windingen kan ongeveer 10 zijn. Een dergelijk frame wordt ofwel in de antenne- en massa-aansluitingen op de ontvanger gestoken, of als er slechts één antenneaansluiting is, wordt de tweede lusaftakking aangesloten op het metalen chassis van de ontvanger of geaard. Door aan de ring te draaien, kun je nauwkeurig afstemmen op een zender en storende ruis uitschakelen.

Stap 6

U kunt ook "anti-ruis" antennes voor buiten gebruiken. Ze vertegenwoordigen een gebundelde capaciteit waarop een verticale druppel (draad) is aangesloten, die naar de antenneaansluiting van de ontvanger leidt. Als zo'n geconcentreerde container kunt u bijvoorbeeld een metalen rand van een fietswiel met spaken en een naaf gebruiken, bevestigd op een verticaal geïsoleerde mast - bijvoorbeeld op een houten paal.

Stap 7

In ieder geval wordt de signaal-tot-storingskwaliteit bepaald door de signaal-ruisverhouding. En hoe krachtiger het ontvangen signaal, hoe gemakkelijker het is om de ruis af te stemmen, simpelweg door het volume te verlagen. VHF directionele antennes hebben de neiging om eruit te zien als televisieantennes. Probeer bij de ontvanger zelf de interferentie uit te schakelen door de bandbreedte van de ontvanger te verkleinen. Sommige ontvangers hebben hiervoor een speciale schakelaar. Deze methode is geschikt voor radiocommunicatie en niet erg geschikt voor het ontvangen van artistieke uitzendingen.

Aanbevolen: