Hoe De Achtertandwielen Van Een Fiets Te Verwijderen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Achtertandwielen Van Een Fiets Te Verwijderen?
Hoe De Achtertandwielen Van Een Fiets Te Verwijderen?

Video: Hoe De Achtertandwielen Van Een Fiets Te Verwijderen?

Video: Hoe De Achtertandwielen Van Een Fiets Te Verwijderen?
Video: How To Remove And Install A Freewheel Cassette Sprocket On A Bicycle 2024, Mei
Anonim

Soms is het nodig om de cassette met achtertandwielen te verwijderen om de lagers van de achternaaf af te stellen (over het algemeen kun je deze niet verwijderen, maar het is handiger om af te stellen met de cassette verwijderd). Soms is het nodig om tijdens een rit de tandwielen zelf te vervangen of de achterwielspaken te vervangen. Dit kan alleen met een aantal speciale hulpmiddelen die elke zichzelf respecterende fietser zou moeten hebben.

Hoe de achtertandwielen van een fiets te verwijderen?
Hoe de achtertandwielen van een fiets te verwijderen?

instructies:

Stap 1

Verwijder het achterwiel. Om dit te doen, draait u de fiets ondersteboven en ondersteunt u hem op het stuur. Als je een instapfiets hebt, wordt het wiel vastgezet met moeren die op de uiteinden van de as worden geschroefd. Gebruik een passende sleutel of steeksleutel om het wiel te verwijderen. Heb je een sportieve racefiets of mountainbike, dan kan een excentrische klem worden gebruikt. In dit geval kan het wiel zonder gereedschap worden verwijderd.

Stap 2

Plaats de cassetteverwijderaar in de gleufmoer. De cassette wordt door een gleufmoer naar de ratel getrokken. Om deze moer los te draaien, heeft u een speciale cassetteverwijderaar nodig (te koop in elke speciaalzaak). En om de cassette vast te houden (je moet hem losdraaien in de richting van de vrije draaiing van het achterwiel) heb je een zweep nodig. Koop ook een verstelbare sleutel of ringsleutel.

Stap 3

Plaats de zweep op het grootste cassettetandwiel. Houd de cassette vast met een zweep en draai de stripper met een sleutel. Dit zal behoorlijk wat inspanning vergen. Houd er rekening mee dat het kleinste tandwiel en de spiemoer een licht gegolfd oppervlak hebben (zodat er niet spontaan wordt losgeschroefd), daarom is er tijdens het losdraaien een scherp knarsen hoorbaar. Schrik niet, dit is normaal.

Stap 4

Draai de moer helemaal los en verwijder vervolgens de cassette. Houd er rekening mee dat sommige kleine tandwielen onafhankelijk op de ratel kunnen worden geplaatst en dat er ringen - afstandhouders tussen zitten. Verwijder deze ringen en tandwielen voorzichtig zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens de demontage. Haal ze er een voor een uit en leg ze netjes ergens neer, zodat ze niet in de war raken tijdens de montage. Verwijder vervolgens de cassette. Verwijder daarna de beschermende plastic ring, die op absoluut alle cassettes zit.

Stap 5

Bekijk de tandwieltanden van dichtbij en bepaal de mate van slijtage van de cassette. Na het verwijderen, reinigen of vervangen van de benodigde onderdelen zet u de cassette in omgekeerde volgorde weer in elkaar en monteert u deze op het achterwiel van de fiets.

Aanbevolen: