Hoe Maak Je Een Diode?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Diode?
Hoe Maak Je Een Diode?

Video: Hoe Maak Je Een Diode?

Video: Hoe Maak Je Een Diode?
Video: Homemade Diode 2024, Mei
Anonim

Moderne halfgeleiderdiodes van hoge kwaliteit zijn ondenkbaar zonder ultrazuivere chemicaliën en nauwkeurige structurele elementen. Het huidige model van de gelijkrichter, dat bescheiden parameters heeft, kan echter heel goed in een thuislaboratorium worden gemaakt.

hoe maak je een diode
hoe maak je een diode

instructies:

Stap 1

Neem een glazen pot van een halve liter.

Stap 2

Giet koud water in een pot, voeg een paar eetlepels zuiveringszout toe. Meng de oplossing goed.

Stap 3

Doop twee metalen platen in de pot: een aluminium en een staal. Ze mogen niet volledig in de oplossing worden ondergedompeld. Zet ze op enigerlei wijze vast zodat ze elkaar niet kunnen raken.

Stap 4

Monteer de daisy chain van een elektrisch snoer met een stekker, een lamphouder van 60 watt en een galvanisch bad dat u maakt. Gebruik krokodillenklemmen die zich boven de water-naar-lucht-interface bevinden om de draden op de platen aan te sluiten.

Stap 5

Verwijder open vuur uit de badkuip. Steek de stekker van de laboratoriumunit in het stopcontact zonder de stroomvoerende delen aan te raken. In het begin zal de lamp fel oplichten, daarna begint de helderheid af te nemen en begint hij merkbaar te flikkeren. Onthoud dat exact hetzelfde effect wordt bereikt door een gloeilamp via een diode aan te zetten. Dit fenomeen bewijst dat het een diode was die tijdens het experiment bleek.

Stap 6

Probeer, elke keer dat u de installatie spanningsloos maakt, de diode 1N4007 in serie in de ene of de andere polariteit op het circuit aan te sluiten. In het ene geval zal het licht volledig uitgaan, in het andere geval zal het op dezelfde manier schijnen en flikkeren als zonder een extra diode. Als u de pin-out van de fabrieksdiode kent, probeert u onafhankelijk de locatie van de anode en kathode in een zelfgemaakte te bepalen.

Stap 7

Probeer de gloeilamp op te bergen in een onbrandbare, lichtdichte doos. Schakel het apparaat in en verduister de kamer vervolgens volledig. Pas je ogen aan de duisternis aan. Je zult zien dat een van de platen heel zwak gloeit. Welke precies?

Stap 8

Probeer het experiment te herhalen, maar deze keer opnieuw met de seriële aansluiting van de fabrieksdiode in verschillende polariteiten. Voor elke wijziging van de installatie moet u deze niet alleen spanningsloos maken, maar ook het licht aandoen. Zo bepaal je welke van de halve wisselstroomgolven deze gloed veroorzaken. Over de oorzaak hebben natuurkundigen trouwens nog geen consensus bereikt, hoewel die al meer dan honderd jaar bekend is.

Aanbevolen: