Hoe Kies Je Een Snoer?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Snoer?
Hoe Kies Je Een Snoer?

Video: Hoe Kies Je Een Snoer?

Video: Hoe Kies Je Een Snoer?
Video: Het strippen van een snoer 2024, April
Anonim

Een analfabete signaal- of stroomkabel kan niet alleen de eigenschappen van het aangesloten apparaat aantasten, maar ook snel uitvallen of zelfs brand veroorzaken. De industrie produceert honderden soorten koorden, die qua ontwerp en technische kenmerken van elkaar verschillen.

Hoe kies je een snoer?
Hoe kies je een snoer?

instructies:

Stap 1

Alle snoeren, ongeacht het doel, zijn onderverdeeld in single-core en multi-core. We hebben het niet over het aantal geleiders in de kabel, maar over het aantal aders in één geleider. Een gestrande geleider kan meerdere bochten goed aan, hoewel het niet met opzet mag worden misbruikt. Sluit apparaten die tijdens bedrijf worden verplaatst alleen met dergelijke snoeren aan. Enkeladerige kabels zijn goed voor het aansluiten van vaste bedradingsproducten. Het wordt niet aanbevolen om enkeladerige aluminium kabels te gebruiken in plaats van koperen kabels. Gestrande aluminium kabels bestaan niet.

Stap 2

Sommige apparaten bewegen bijna continu tijdens het gebruik. Deze omvatten met name elektrische scheerapparaten en handsets, en in de industrie - manipulatoren. Ze zijn bevestigd met gedraaide koorden. Ze zijn gestrand en tegelijkertijd zijn ze zelf op dezelfde manier gevouwen als een veer.

Stap 3

Apparaten waarvan de externe elementen van de structuur tijdens bedrijf opwarmen, verbinden met hittebestendige snoeren. Bij zo'n kabel is de isolatie niet van PVC, maar van rubber, en daarbovenop zit een stoffen omhulsel. Maar het is onmogelijk om zo'n kabel onnodig te gebruiken (samen met apparaten waarvan de buitenoppervlakken niet opwarmen): de kwaliteit is laag, omdat de rubberen isolatie na verloop van tijd hard wordt en afbrokkelt. Als u het minste teken hiervan opmerkt, vervang dan onmiddellijk het snoer, anders kan er kortsluiting ontstaan.

Stap 4

Als een signaal met een frequentie van honderden hertz tot enkele tientallen megahertz over de kabel wordt verzonden, moet deze worden getwist of afgeschermd. De eerste worden meestal gebruikt om digitale gegevens te verzenden, terwijl de laatste worden gebruikt om analoge signalen uit te wisselen. Coaxkabels worden gebruikt voor signaalfrequenties tot enkele gigahertz.

Stap 5

Platte kabels, waarbij de geleiders in één rij zijn gerangschikt, worden stompen genoemd. Ze zijn te vinden op computers met oude IDE-harde schijven en diskettestations. Modernere kabels, waarvan de geleiders zelf plat zijn (zoals op een printplaat), zijn te vinden in mobiele telefoons. Als het apparaat schuift of vouwt, moet het lint worden vervangen als het verslijt.

Stap 6

Kies altijd de juiste kabel voor twee parameters: doorsnede en bedrijfsspanning van isolatie. Selecteer de eerste volgens de tabellen, afhankelijk van het materiaal van de geleider en de stroomsterkte. Onthoud dat bij een gevlochten geleider de doorsneden moeten worden opgeteld, niet de diameters van de geleiders. De tweede moet duidelijk (met een marge van minstens 2) lager zijn dan de spanning tussen de geleiders en tussen elk van hen en de grond. Voer alle werkzaamheden aan het aansluiten en loskoppelen van de snoeren uit wanneer ze spanningsloos zijn, tenzij specifiek anders vermeld in de documentatie.

Aanbevolen: