Hoe Led-achtergrondverlichting Aan Te Zetten?

Inhoudsopgave:

Hoe Led-achtergrondverlichting Aan Te Zetten?
Hoe Led-achtergrondverlichting Aan Te Zetten?

Video: Hoe Led-achtergrondverlichting Aan Te Zetten?

Video: Hoe Led-achtergrondverlichting Aan Te Zetten?
Video: Ikea PAX wardrobe lighting installation/Ikea NORRFLY LED lighting strip 2024, April
Anonim

LED-achtergrondverlichting wordt gebruikt om de zichtbaarheid in het donker van displays en bedieningselementen te verbeteren. Het schakelcircuit van de LED's in de achtergrondverlichtingseenheid wordt geselecteerd afhankelijk van hun kleur en voedingsspanning.

Hoe led-achtergrondverlichting aan te zetten?
Hoe led-achtergrondverlichting aan te zetten?

instructies:

Stap 1

De spanningsval over de LED bij de bedrijfsstroom wordt experimenteel bepaald. Neem een voeding die een stabilisatiemodus heeft, niet alleen voor spanning, maar ook voor stroom. Verhoog geleidelijk de stroom van nul tot werkend (deze is meestal gelijk aan 20 mA). Sluit vervolgens een voltmeter aan op de diode en meet de spanningsval erover. U kunt dit zonder, wetende dat de spanningsval over de diode omgekeerd evenredig is met de stralingsgolflengte. Voor infrarood (700 nm) is dit ongeveer 1,8 V en voor violet (400 nm) kan het 3,6 V bereiken. Voor een witte diode is de spanningsval hetzelfde als voor een blauwe, omdat deze is gebaseerd op een blauwe kristal uitzenden.

Stap 2

Om ervoor te zorgen dat de weerstanden zo min mogelijk vermogen dissiperen, plaatst u zoveel mogelijk LED's voor een gegeven voedingsspanning in de serieschakeling. Hiervoor moet de som van de spanning over de diodes twee tot drie volt lager zijn dan de voedingsspanning. Door dit bedrag af te trekken van de voedingsspanning, krijg je de spanningsval over de valweerstand:

Ures = Upit-Udiode * n, waarbij Ures de vereiste spanningsval over de weerstand is; V, Usup - voedingsspanning; V, Udiode - spanningsval over één diode; B, n is het aantal in serie geschakelde diodes, stuks.

Stap 3

Kies de weerstand van de dempingsweerstand zo dat bij de spanning die erover valt, er een stroom doorheen stroomt die gelijk is aan de bedrijfsstroom. Om dit te doen, vertaalt u alle initiële gegevens naar het SI-systeem (bijvoorbeeld 20 mA = 0,02 A) en vervangt u ze in de formule:

R = Ures / I, waarbij R de vereiste weerstand van de weerstand is; Ohm, Ures - spanningsval over de weerstand; V, I - bedrijfsstroom van de LED-keten, A.

Stap 4

Sluit in serie aan, let op de polariteit, het vereiste aantal LED's en één dempingsweerstand. Bereid zoveel van deze kettingen voor als nodig is. Sluit ze parallel aan, ook met respect voor de polariteit. Bereken de stroom die wordt verbruikt door de achtergrondverlichting van de stroombron met behulp van de formule:

Itot = Icir * N, waarbij Itot de totale stroom is; A, Ichain - bedrijfsstroom van één ketting; A, N - aantal kettingen, stuks.

De stroom waarvoor de voeding is ontworpen, moet minimaal 1,5 van de berekende stroom zijn.

Stap 5

Bereken het stroomverbruik van de achtergrondverlichtingseenheid:

P = Usup * Itotaal, waarbij P - stroomverbruik; W, Usup - voedingsspanning; V, Itot - totale stroom.

Nadat de efficiëntie van de voedingseenheid gelijk is aan 0,7, deelt u het resultaat door dit getal, en u krijgt het geschatte stroomverbruik wanneer de achtergrondverlichtingseenheid op het lichtnet werkt (exclusief andere verbruikers die erop zijn aangesloten).

Aanbevolen: