DLNA: Wat Is En Hoe Te Gebruiken?

Inhoudsopgave:

DLNA: Wat Is En Hoe Te Gebruiken?
DLNA: Wat Is En Hoe Te Gebruiken?

Video: DLNA: Wat Is En Hoe Te Gebruiken?

Video: DLNA: Wat Is En Hoe Te Gebruiken?
Video: Setup a DLNA Server in Windows 10 for Media Streaming 2024, Mei
Anonim

DLNA is een protocol (set van standaarden), volgens welke moderne interoperabele multimediatechnologie verschillende inhoud binnen het thuisnetwerk kan ontvangen en verzenden. Bovendien kan het online worden weergegeven. Dat wil zeggen, alle apparaten (computers, mobiele telefoons, stereo's en consumentenelektronica) die de DLNA-specificatie ondersteunen, kunnen automatisch worden gecombineerd en geconfigureerd in een thuisnetwerk.

DLNA is een technologie waar tegenwoordig veel vraag naar is en die wordt gebruikt om een thuisnetwerk te creëren
DLNA is een technologie waar tegenwoordig veel vraag naar is en die wordt gebruikt om een thuisnetwerk te creëren

Veel kopers van multimedia-apparatuur zijn verrast het DLNA-logo erop te vinden. In dit geval verwijst deze aanduiding naar apparaten die kunnen deelnemen aan het creëren van een thuisnetwerk dat is ontworpen om media-inhoud in realtime te ontvangen en te verzenden.

Om alle voordelen van DLNA-technologie en het gebruik van een thuisnetwerk te realiseren, kunt u zich de klassieke situatie voorstellen waarbij u een interessante film op internet downloadt en deze op tv wilt bekijken. In de traditionele interpretatie gaat zo'n objectieve werkelijkheid meestal gepaard met het opnemen op een digitale drager (cd of usb-stick) en het afspelen ervan op een multimediaspeler. Deze manipulaties worden echter volledig overbodig bij gebruik van een speciaal protocol voor informatie-uitwisseling, DLNA genaamd.

Het gebruik ervan als een ideale synchronisator tussen alle ondersteunende apparaten die op het thuisnetwerk zijn aangesloten, zorgt voor een optimale uitwisseling van digitale inhoud. In dit geval fungeert de computer als host en de andere huishoudelijke apparaten als client. Het thuisnetwerk biedt een enorm voordeel, omdat het u onmiddellijk toegang geeft tot alle informatiegegevens die zich op elk aangesloten apparaat bevinden.

Nadat u bijvoorbeeld een interessante video naar uw computer hebt gedownload, kunt u deze onmiddellijk op het tv-scherm uitzenden. Hetzelfde geldt voor foto's gemaakt met een telefoon of camera. Zet ze direct over naar je computer of tv voor een spectaculaire diavoorstelling. Wat kunnen we zeggen over liefhebbers van kwaliteitsmuziek, wanneer u een akoestisch bestand opneemt op elk apparaat dat compatibel is met dlna, kunt u genieten van comfortabel luisteren door het gebruik van thuismuziekapparatuur.

Een thuisnetwerk opzetten

Bij het maken van een thuisnetwerk dat verschillende voorbeelden van multimedia-apparatuur bevat, moet u zich laten leiden door het feit dat er in dit geval twee soorten apparaten zijn die het DLNA-protocol ondersteunen. Deze omvatten "DLNA Client" en "DLNA Server". In deze context ontvangt de client het signaal en de server verzendt het. Het is belangrijk om te begrijpen dat de meeste moderne televisieontvangers als dlna-client kunnen fungeren. En zelfs als een dergelijke mogelijkheid ontbreekt, kunnen ze worden aangesloten op het thuisnetwerk via een mediaspeler die deze functie heeft.

DLNA-technologie verbetert de levenskwaliteit van mensen
DLNA-technologie verbetert de levenskwaliteit van mensen

Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat gadgets (computers, tablets, smartphones) zowel de rol van server als client kunnen spelen. In een tijd waarin netwerkopslag altijd alleen maar servers zal zijn. En voor de interactie van apparaten binnen het thuisnetwerk kunnen zowel bekabelde als draadloze verbindingen worden gebruikt.

Er is dus meestal geen extra software nodig om een Windows DLNA-server te maken. In dit geval is het inderdaad voldoende om de harde schijf of in ieder geval een aparte map van de computer beschikbaar te maken voor andere apparaten in het thuisnetwerk. Niet alles is zo optimistisch in het geval van het gebruik van een ander besturingssysteem op de computer. Het IOS- of Linux-platform kan dus alleen een DLNA-server worden als er speciale software is geïnstalleerd. Dit alles geldt voor elk mobiel apparaat. In dit geval moet u hiervoor speciale applicaties gebruiken. Overigens is het optimaal om netwerkopslag te gebruiken als u de dlna-mediaserver moet installeren.

Apparaten aansluiten

Aangezien bijna alle moderne tv's en stereo's zijn uitgerust met ondersteuning voor dlna-protocollen, kunnen ze zonder speciale technische middelen verbinding maken met een thuisnetwerk (bedraad of draadloos).

DLNA is erg populair over de hele wereld
DLNA is erg populair over de hele wereld

Zo kunnen alle apparaten in het thuisnetwerk eenvoudig alle gegevens ontvangen volgens het DLNA-protocol. Om dit te doen, hoeft u alleen deze functie op de afstandsbediening van de tv of het muziekcentrum te gebruiken. En na ontvangst van deze opdracht zal het apparaat zelfstandig de DLNA-server vinden, waardoor het mogelijk is om elk mediabestand uit de beschikbare gegenereerde lijst te selecteren.

nadelen

Na analyse van veel consumentenrecensies, kunnen een aantal moeilijkheden en nadelen worden opgemerkt die verband houden met het gebruik van DLNA-technologie.

DLNA is ontworpen voor mensen die houden van thuiscomfort
DLNA is ontworpen voor mensen die houden van thuiscomfort

Softwarecompatibiliteit. Vaak impliceert software voor specifieke modellen tv's of computers (DLNA-servers) een afzonderlijke installatie volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Compatibiliteit van tv-formaten. Er zijn veel tv-modellen die alleen bepaalde signaalformaten ondersteunen (mpg4, avi en wmv). Houd er daarom bij het downloaden van films van internet rekening mee dat andere typen codecs mogelijk niet leesbaar zijn zonder een multimediaspeler aan te sluiten.

Zwak wifi-signaal. Bij gebruik van een draadloos thuisnetwerk is de signaalsterkte van de router mogelijk niet voldoende om video van hoge kwaliteit uit te zenden. Het afspelen van films gaat in dit geval gepaard met eindeloze vertragingen. Om deze oorzaak op te heffen, kunt u de afstand tussen de router en de tv-ontvanger verkleinen of deze rechtstreeks met een draad verbinden met internet.

conclusies

Het toepassingsgebied van de hierboven geschetste thematische informatie, het beheersen van DLNA-technologie om een thuisnetwerk te creëren, levert in de praktijk geen problemen op. En de voor de hand liggende voordelen van het gebruik ervan zijn vrij duidelijk. Hieronder volgen handige tips om effectief gebruik te maken van uw thuisnetwerk met behulp van DLNA-technologie.

DLNA is een moderne en handige technologie voor het maken van een thuisnetwerk
DLNA is een moderne en handige technologie voor het maken van een thuisnetwerk

Om haperingen bij het afspelen te voorkomen bij het starten van een groot videobestand via streaming, kunt u een nieuwe en krachtigere router aanschaffen, of u kunt de belasting van het netwerk verminderen door games, smartphones en andere downloads uit te schakelen.

Om de kwaliteit van de verbinding tussen de server en de client te verhogen, kun je het draadloze thuisnetwerk vervangen door een bekabeld netwerk, zodat de router niet via wifi wordt geschakeld, maar via een kabel.

Slechte Full HD-videokwaliteit en het onvermogen om zeldzame videoformaten af te spelen kunnen worden geëlimineerd door te converteren naar de AVI-standaard die door bijna alle fabrikanten wordt ondersteund.

Een paar tips voor het opzetten van je thuisnetwerk

DLNA-verbinding met een enkel thuisnetwerk betekent het aansluiten van alle apparaten en het instellen van de server voor signaaloverdracht. In dit geval moeten een aantal eenvoudige manipulaties worden uitgevoerd.

De apparaten zijn via een router, bedraad of draadloos, met één netwerk verbonden. Bovendien moet u voor elk technisch hulpmiddel een wachtwoord van de router invoeren.

De overdracht van inhoud van de server impliceert de aanwezigheid erop van speciale software waarmee u de benodigde mappen kunt selecteren. De Windows 10 DLNA-server is geconfigureerd met behulp van de standaardmogelijkheden van het besturingssysteem. De volgorde van acties is in dit geval als volgt: "Verkenner" - selecteer het gewenste bestand en klik met de rechtermuisknop op het submenu - "Overzetten naar apparaat" - selecteer uit de algemene lijst een specifiek apparaat voor het overbrengen van inhoud - de client start een bestand uit de "Playlist" op het spelerformulier.

U kunt een DLNA-server in Windows maken met behulp van het hulpprogramma Streaming-opties. In dit geval moet u de volgende manipulaties uitvoeren: "Start" - zoek en voer het hulpprogramma uit door te klikken op "Streaming inschakelen …" - geef de servernaam op in de netwerkparameters en plaats "Toegestaan" voor de toegestane objecten bestanden te ontvangen. Vervolgens moet u de serverbestanden op de clients openen om de signaalbron te identificeren ("Video", "Afbeeldingen" of "Muziek").

Aanbevolen: