Huawei Frequentie-aggregatie: Wat Is Het?

Inhoudsopgave:

Huawei Frequentie-aggregatie: Wat Is Het?
Huawei Frequentie-aggregatie: Wat Is Het?
Anonim

Gebruikers van mobiele gadgets, die een smartphone kopen van bekende merken als Samsung en Huawei, merken een nieuwe optie "Frequentie-aggregatie" op in de telefooninstellingen. De betekenis ervan was lange tijd onbekend.

Mobiele telefoon
Mobiele telefoon

Wat zijn de soorten cellulaire signalen?

GPRS

Dit is het allereerste communicatieprotocol in ons land. Met hem kwam mobiele communicatie ooit Rusland binnen. GPRS is een afkorting die in het Engels klinkt als "General Packet Radio Service", en in het Russisch wordt vertaald als packet radiocommunicatie. Met behulp van dit protocol was het mogelijk om gegevens over te dragen via het mobiele netwerk, waardoor abonnees van mobiele netwerken niet alleen met elkaar konden communiceren, maar ook met elke gebruiker van het wereldwijde netwerk. In dit protocol werden de verzonden gegevens gecombineerd en verzonden via het GSM-spraakkanaal (bestaat momenteel niet). De operator had het recht om te beslissen wat op dat moment het belangrijkste was: informatieoverdracht of spraakverkeer. Sinds het ontstaan van mobiele netwerken gaf hij de voorkeur aan spraakcommunicatie, waardoor de snelheid in het netwerk via het GPRS-kanaal vaak laag was. De maximale gegevensoverdrachtsnelheid kon 172 kbps bereiken, maar was in werkelijkheid veel minder. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw kon een mobiele telefoon, modern voor die maatstaven, niet sneller dan 90 kbps data ontvangen.

RAND

Helemaal aan het begin van de opkomst van dit protocol werd snelheid als zijn voordeel beschouwd. Het maximum zou 475 kbps kunnen zijn, maar in feite kan het cijfer variëren van 160 tot 300 kbps. De snelheid hing af van verschillende redenen: de operator, de locatie van de repeater en de congestie van het netwerk. Voor een acceptabel signaal moesten klanten soms het appartement op straat verlaten of de telefoon dichter bij het raam leggen. Het is belangrijk dat de eigenschap van dit protocol op dit moment overal beschikbaar is. Zelfs als er geen 3G- of 4G-netwerken beschikbaar zijn, zal dit protocol zeker worden aangesloten. Helaas kunt u vanwege de lage gegevensoverdrachtsnelheid via het GPRS-protocol alleen e-mail bekijken, berichten uitwisselen in de messenger, maar de overdracht van media-inhoud zal erg traag zijn.

3G

Dit is een communicatiestandaard die spraakcommunicatie en snel internet omvat. Na het lezen van een dergelijke definitie zal de moderne gebruiker echter alleen maar glimlachen. Tegen de tijd dat dit netwerk verscheen, was de gegevensoverdrachtsnelheid behoorlijk. Het werd mogelijk om te videobellen en online films te kijken. De snelheid was afhankelijk van of u zich op één plaats bevindt of in beweging bent. Bij verplaatsing varieerde het van 145 kbps tot 385 kbps. Als de gebruiker op zijn plaats bleef, zou deze 2 Mbps kunnen bereiken. De maximale snelheid is 3,5 Mbps. Het belangrijkste is dat het 3G-netwerk stabieler is geworden. Communicatieproblemen kwamen veel minder vaak voor.

4G (LTE)

Deze high-speed datatransmissiestandaard is niet alleen bedoeld voor mobiele telefoons, maar ook voor servers. Deze communicatiestandaard is niet compatibel met eerdere versies (2G en 3G), aangezien het werkt op een aparte frequentie. De hoogste snelheid voor het ontvangen van gegevens kan 160 Mbps zijn. Tijdens verzending - 60 Mbps. Deze snelheden zijn alleen haalbaar onder ideale omstandigheden:

- Onbeduidende afstand tot het zendstation.

- U bent de enige abonnee in de cel.

- Beschikbaarheid van optisch vervoer bij het basisstation.

Beeld
Beeld
Beeld
Beeld

5G (vijfde generatie)

De vijfde generatie mobiele communicatie zal binnenkort 3G en 4G vervangen. Het testen is op dit moment in volle gang. De lancering van het nieuwe netwerk is gepland voor 2020 en hoogstwaarschijnlijk zal dit in Azië gebeuren.

Voordelen:

- Gebruik van minimaal twee antennes voor het ontvangen van data.

- Verhoging van de gegevensoverdrachtsnelheid.

- Banden van hoge kwaliteit.

Beeld
Beeld

Bij 5G draait alles om snelheid. Bij tests van het mobiele netwerk werd een maximale waarde van 25 Gbps bereikt. Gewone gebruikers kunnen echter snelheden tot 10 Gbps verwachten. Hiermee kunt u in slechts een paar seconden high-definition films downloaden! De verspreiding van dit type netwerk zal leiden tot de geleidelijke vervanging van wifi. Routers zijn niet meer nodig.

Binnenkort wordt 5G een regulier mobiel netwerk, dat zich uitbreidt naar de meest afgelegen dorpen, en bandpooling (frequentie-aggregatie) zal een noodzaak worden, maar alleen in de beginfase.

Frequentie-aggregatie

Op een dag kreeg een man een inzicht. Hij besloot het signaal op meerdere draaggolffrequenties tegelijk uit te zenden. Als gevolg hiervan is het ontvangstkanaal uitgebreid en is de gegevensoverdrachtsnelheid toegenomen. Deze regeling werd bekend als "Frequency Aggregation". Op de aanduidingen lijkt het op 4G+ of LTE-A. Allereerst hebben ze hier aan gedacht en zijn het bij Huawei gaan toepassen.

Frequentieaggregatie is een communicatiemodus waarbij een modem via meerdere kanalen is aangesloten en hun bandbreedte wordt gecombineerd. Het verzenden en ontvangen van gegevens gebeurt via twee of meer kanalen tegelijk, wat de snelheid verhoogt. Er zijn bijvoorbeeld drie kanalen van 20 MHz, die worden gecombineerd tot één 60 MHz, wat de snelheid 2-3 keer verhoogt.

Hiervoor is het noodzakelijk dat ontvangst en verzending op drie frequenties kan plaatsvinden. De minimale kanaalfrequentie moet minimaal 20 MHz zijn. Ontvangende en zendende zijden - hebben vier antennes. Oplettende bezitters van Huawei-smartphones hebben misschien symbolen op de doos van het toestel opgemerkt: 256 QAM. Dit betekent een speciale manier om het signaal te moduleren, met behulp waarvan informatie dichter opeengepakt kan worden.

Momenteel zijn Russische providers geïnteresseerd in dit onderwerp. Er is echter een probleem: het toestel van de abonnee moet op meerdere frequenties tegelijk een signaal ontvangen. Niet elk apparaat ondersteunt deze functie.

Degenen wiens gadgets dit kunnen, hebben een IMO 4x4-antenne en dezelfde modem die een signaal op twee frequenties kan verwerken. In dit geval verschijnt er een nieuw menu-item in het smartphonemenu.

Beeld
Beeld
Beeld
Beeld

Ook routers van Huawei begonnen deze technologie te ondersteunen. Toegegeven, er zijn nog steeds geen dergelijke apparaten op de Russische markt en ze ondersteunen onze operators ook niet. Hun prijs is vandaag meer dan tienduizend roebel.

Om niet in detail op dit mechanisme in te gaan, kunnen we stellen dat frequentieaggregatie een methode is om 4G te versnellen door banden te combineren. Ook de eigenschappen van de receptie worden vergroot. Sterker nog, het is handig, want als er geen 4G is in het gebied waar de abonnee is, dan wordt 3G automatisch ingeschakeld. Bovendien zal de gegevensoverdrachtsnelheid hoger zijn, omdat: er is een combinatie van draaggolffrequenties. Deze functie wordt ondersteund door de grote vier mobiele operators (Megafon, Beeline, MTS en Tele 2) en Huawei Honor mobiele apparaten. Het is de moeite waard om te weten dat als de operator deze functie niet ondersteunt, u deze niet op uw smartphone moet inschakelen, anders zal de kwaliteit van de communicatie aanzienlijk verslechteren (stotteren, interferentie).

Voors en tegens

Het voordeel van frequentie-aggregatie is de snelheidsverhoging tot enkele gigabits / s, wat al een kenmerk is van een 5G-netwerk, daarom wordt het netwerk dat wordt gevormd met behulp van aggregatie formeel 4,75G genoemd.

Helaas heeft snelheid een prijs. Dit is een verhoogd energieverbruik. Bij gelijktijdig gebruik van meerdere frequenties, communiceert het apparaat van de abonnee met een groot aantal basisstations. Dienovereenkomstig zal de belasting van het modem groter zijn, wat betekent dat het stroomverbruik zal toenemen. Dus als uw smartphone een laag batterijniveau aangeeft, is het beter om frequentie-aggregatie uit te schakelen.

De nieuwe technologie heeft ook een ander zwak punt. Het is slecht aangepast aan de moderne realiteit. Niet alle operators kunnen een grote marge aan banden bieden. Dit alles komt door de grote concurrentie tussen hen. Gewoonlijk krijgt elke operator een vrij smalle frequentieband, die niet meer dan drie tientallen megahertz kan zijn. En als dit alles zich slechts in twee kanalen zal bevinden, dan zal, zelfs als u de modernste smartphone met topkenmerken heeft, de maximale gegevensoverdrachtsnelheid niet meer dan 300 Mbps zijn.

Frequentie-aggregatie is een innovatieve en nuttige technologie die de gegevensoverdrachtsnelheden kan verhogen. Er is wel een voorwaarde: de technologie zal alleen onder ideale omstandigheden beschikbaar zijn (grote bandbreedte, voldoende aantal kanalen en basisstations, enz.). Dit is wanneer echt hoge snelheden kunnen worden bereikt.

Aanbevolen: