Wat Is De USB-pinout?

Inhoudsopgave:

Wat Is De USB-pinout?
Wat Is De USB-pinout?

Video: Wat Is De USB-pinout?

Video: Wat Is De USB-pinout?
Video: usb connector full pinout || how to work usb connector || usb female type A 2024, Mei
Anonim
Wat is de USB-pinout?
Wat is de USB-pinout?

De USB-poort is een van de meest gebruikte in de hedendaagse computer. Het verscheen in 1997. Twee jaar later werd de USB 2.0-update uitgebracht, waarvan de snelheid 40 keer hoger was dan de vorige. Op dit moment worden er al computers uitgebracht met de nieuwe usb-interface USB 3.0, waarvan de snelheid 10 keer hoger is dan die van yubs 2.0. In dit artikel zullen we kijken naar wat er in de micro-usb, mini-usb-kabel zit. Dat wil zeggen, hoe georganiseerd draden zijn en waar elk van hen voor is. Deze pinout is handig voor zowel radioamateurs als gebruikers die een soort adapter willen maken. Of zoek alles uit en laad jezelf op met je mobiele telefoon.

Voorzichtigheid!

Een verkeerde aansluiting kan het apparaat dat u op de usb-bus aansluit, beschadigen.

De USB 2.0-connector is een platte vier-pins connector en heeft het label AF (BF) voor vrouwelijk en AM (BM) voor mannelijk. Micro USB hebben dezelfde markeringen, alleen met een micro-voorvoegsel, en mini-apparaten hebben respectievelijk een mini-voorvoegsel. De laatste twee typen verschillen van de 2.0-standaard doordat er al 5 pinnen in deze connectoren worden gebruikt. Ten slotte is het allerlaatste type USB 3.0. Uiterlijk is het vergelijkbaar met type 2.0, maar deze connector gebruikt maar liefst 9 pinnen.

De universele USB-bus is een van de populaire pc-interfaces. Hiermee kunt u verschillende apparaten serieel aansluiten (tot 127 eenheden). Ook ondersteunen USB-bussen de functie van het aansluiten en loskoppelen van apparaten wanneer een personal computer actief is. In dit geval kunnen de apparaten rechtstreeks stroom krijgen via het genoemde element, waardoor het gebruik van extra voedingen niet nodig is. In dit artikel bekijken we wat een standaard USB-pinout is. Deze informatie kan nuttig zijn voor het zelf produceren van USB-adapters of apparaten die stroom krijgen via de interface die we overwegen. Daarnaast zullen we analyseren wat de pinout is van micro-USB en natuurlijk mini-USB. Beschrijving en pinout van de USB-interface Vrijwel elke pc-gebruiker weet hoe een USB-connector eruitziet. Het is een platte vier-pins interface van type A. De USB-vrouw is AF en de mannelijke is AM. De USB Type A pinout bestaat uit vier pinnen. De eerste draad is rood gemarkeerd en wordt geleverd met een gelijkspanning van +5 V. Deze mag maximaal 500 mA leveren. Het tweede contact - wit - is bedoeld voor datatransmissie (D-). De derde draad (groen) wordt ook gebruikt voor datatransmissie (D+). Het laatste contact is zwart gemarkeerd, er staat nul voedingsspanning op (gemeenschappelijke draad).

Hoe wordt de pinout gedaan?

De pinout van de USB 2.0 connector ziet er als volgt uit: Rode draad, waaraan, na aansluiting, + 5V spanning wordt geleverd. Witte draad die wordt gebruikt om gegevens tussen apparaten te verzenden. Groene draad, die ook wordt gebruikt om verschillende informatie te verzenden. De vierde draad waarop de voedingsspanning nul is. Deze draad wordt in professionele kringen vaak genoemd. Zoals hierboven vermeld, is de situatie in het geval van micro- en miniconnectoren hetzelfde, maar het is een vijfpins connector. Ze kunnen dus bijna identiek worden genoemd aan het 2.0-formaat, maar hier zijn de vierde en vijfde draad gewijzigd. De vierde lila draad vertegenwoordigt hier de ID, terwijl gezegd moet worden dat het niet gebruikelijk is om deze in de B-connectoren te gebruiken, maar in de A-connectoren is deze gesloten op de gemeenschappelijke draad. De laatste zwarte draad vertegenwoordigt al nul voedingsspanning.

Beeld
Beeld

Beschrijving en pinout van de USB-interface Vrijwel elke pc-gebruiker weet hoe een USB-connector eruitziet. Het is een platte vier-pins interface van type A. De USB-bus is AF en de mannelijke is AM. De USB Type A pinout bestaat uit vier pinnen. De eerste draad is rood gemarkeerd en wordt geleverd met een gelijkspanning van +5 V. Deze mag maximaal 500 mA leveren. Het tweede contact - wit - is bedoeld voor datatransmissie (D-). De derde draad (groen) wordt ook gebruikt voor datatransmissie (D+). Het laatste contact is zwart gemarkeerd, er staat nul voedingsspanning op (gemeenschappelijke draad).

Type A-connectoren worden als actief beschouwd, voedingsapparaten (computers, host, enz.) zijn ermee verbonden. Type B-connectoren worden als passief beschouwd en worden gebruikt om apparaten zoals printers, scanners, enz. Type B-connectoren zijn vierkant met twee afgeschuinde hoeken. "Mam" is gelabeld BF en "Dad" is BM. De USB type B pinout heeft dezelfde vier pinnen (twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant), het doel is identiek aan type A.

Pinout van USB-connectoren

De pinout van de USB 2.0 connector ziet er als volgt uit:

  • de eerste draad (rood), DC-voedingsspanning +5 V wordt eraan geleverd;
  • het tweede contact (wit), wordt gebruikt om informatie te verzenden (D-);
  • de derde draad (groen), deze is ook ontworpen om informatie te verzenden (D +);
  • het vierde contact (zwart), nul voedingsspanning wordt eraan geleverd, het wordt ook een gemeenschappelijke draad genoemd.
Beeld
Beeld

Zoals hierboven vermeld, zijn de micro- en mini-typen een vijf-pins USB-connector. De pinout van zo'n connector is identiek aan type 2.0, met uitzondering van de vierde en vijfde pin. Het vierde contact (paars) is de ID. In type B-connectoren wordt het niet gebruikt, maar in type A-connectoren is het kortgesloten tot een gemeenschappelijke draad. De laatste, vijfde pin (zwart) is een voedingsspanning nul.

Pinout van USB 3.0-connectoren

De eerste vier pinnen komen volledig overeen met de 2.0-standaard, dus laten we verder gaan.

Het vijfde contact (blauw) wordt gebruikt om informatie over te dragen met een minteken USB3 (StdA_SSTX).

De zesde pin is vergelijkbaar met de vijfde pin, maar met een plusteken (geel).

De zevende is extra aarding.

De achtste pin (paars) is voor het ontvangen van USB3-gegevens (StdA_SSRX) met een minteken.

En tot slot is de laatste negende (oranje) hetzelfde als de zevende pin, alleen met een plusteken.

Pinout van micro-USB-connectoren

Connectoren van dit type worden meestal gebruikt om tablets en smartphones aan te sluiten. Ze zijn aanzienlijk kleiner dan een standaard USB-interface. Een ander kenmerk is de aanwezigheid van vijf contacten. De markering van dergelijke connectoren is als volgt: micro-AF (BF) - "moeder" en micro-AM (VM) - "vader". Micro-USB-pinout:

  • het eerste contact (rood) is ontworpen om + 5 V voedingsspanning te leveren;
  • de tweede en derde draad (wit en groen) worden gebruikt voor datatransmissie;
  • het vierde lila contact (ID) in type B-connectoren wordt niet gebruikt, maar in type A-connectoren sluit het aan op de gemeenschappelijke draad om de OTG-functie te ondersteunen;
  • het laatste, vijfde contact (zwart) - nul voedingsspanning.

Naast de genoemde, kan de kabel nog een draad hebben die wordt gebruikt voor "afscherming"; er is geen nummer aan toegekend.

Beeld
Beeld

Mini-USB-pinout

Mini-USB-connectoren bevatten ook vijf pinnen. Deze connectoren zijn als volgt gelabeld: mini-AF (BF) - "female" en mini-AM (BM) - "male". Pintoewijzing is identiek aan het type micro-USB.

Hoe de USB-connector los te solderen om op te laden?

Elke lader die op USB is gebouwd, gebruikt slechts twee draden: + 5V en een gemeenschappelijk contact. Daarom, als u een USB 2.0- of 3.0-type connector moet solderen om te "opladen", moet u de eerste en vierde contacten gebruiken. Als u micro- of minitypes gebruikt, is het in dit geval noodzakelijk om te solderen naar de eerste en vijfde conclusie. Het belangrijkste bij het aanleggen van de voedingsspanning is om de polariteit van het apparaat in acht te nemen.

Beeld
Beeld

Conclusie

Informatie over de pin-out van draden voor USB-connectoren is zeer relevant, aangezien dit type interface wordt gebruikt in bijna alle mobiele en desktop-apparaten en gadgets. Deze connectoren worden zowel gebruikt voor het opladen van de ingebouwde oplaadbare batterijen als voor het overdragen van gegevens.

Aanbevolen: