Actieve En Passieve Luidsprekers: Wat Is Het Verschil?

Inhoudsopgave:

Actieve En Passieve Luidsprekers: Wat Is Het Verschil?
Actieve En Passieve Luidsprekers: Wat Is Het Verschil?

Video: Actieve En Passieve Luidsprekers: Wat Is Het Verschil?

Video: Actieve En Passieve Luidsprekers: Wat Is Het Verschil?
Video: Active Speakers vs Passive Speakers 🔊 | Live Sound Lesson 2024, April
Anonim

Een goed luidsprekersysteem is een nieuw niveau van plezier dat iemand kan krijgen tijdens het luisteren naar zijn favoriete muziek of het kijken naar een film. Is het bij het kiezen van een luidsprekersysteem de moeite waard om de voorkeur te geven aan duurdere actieve luidsprekers, of kunnen relatief goedkope passieve systemen een hoge geluidskwaliteit bieden?

https://www.kinoizvuk.ru/images/akusticheskaja-sistema-dlja-domashnego-kinoteatra-kef-q900-chery
https://www.kinoizvuk.ru/images/akusticheskaja-sistema-dlja-domashnego-kinoteatra-kef-q900-chery

Hoe werken passieve en actieve luidsprekers?

Elk luidsprekersysteem is een geluidszender verpakt in een doos met een bepaald ontwerp, dat geluidsontwerp wordt genoemd. Maar om de luidsprekers te laten klinken, hebt u een ontvanger nodig - een audiofrequentieversterker die elektrische trillingen versterkt in het bereik van geluiden die beschikbaar zijn voor het menselijk gehoor.

Als het luidsprekersysteem is uitgerust met een dergelijke ontvanger, wordt het geluid van de speler rechtstreeks uitgevoerd naar de luidsprekers, die het geluid zelf versterken. Het zijn deze systemen die actief worden genoemd. Passieve speakers hebben geen ingebouwde receiver; om ze te gebruiken heb je een versterker in de vorm van een los apparaat nodig. Zo gaat bij passieve luidsprekers het signaal eerst door de ontvanger en gaat dan pas naar de luidsprekers.

Passieve akoestiek: het is zo moeilijk

Passieve luidsprekers zijn over het algemeen goedkoper dan actieve luidsprekers. Deze lage prijs kan echter bedrieglijk zijn, aangezien de gebruiker gedwongen wordt om de ontvanger apart aan te schaffen, waarvan de kosten behoorlijk hoog kunnen zijn.

De keuze van de versterker zelf is geen gemakkelijke opgave. De functie van de ontvanger is dus niet alleen om het geluid te versterken, maar ook om het vermogen en andere indicatoren in de werking van de geluidszender van de luidsprekers en de speler af te stemmen. Daarom is het bij het kiezen van een ontvanger voor een passief luidsprekersysteem belangrijk om er een te kiezen die een echt harmonieuze werking van alle gebruikte apparaten kan garanderen.

De moeilijkheden waarmee de eigenaar van een passief luidsprekersysteem te maken krijgt, zijn niet beperkt tot dit: om van muziek of een film te kunnen genieten, zal de gebruiker moeten sleutelen aan het aansluiten en afstellen van de versterker.

Ondanks alle moeilijkheden heeft het gebruik van passieve luidsprekers ook een positieve kant: desgewenst kan de eigenaar de oude ontvanger vervangen door een modernere en zal het oude luidsprekersysteem op een nieuwe manier klinken. Een actief luidsprekersysteem kan niet worden geüpgraded.

Vanwege hun lage kosten worden passieve luidsprekers vaak gebruikt in thuisbioscopen en muziekcentra. Bovendien zijn het passieve luidsprekersystemen die op grote zalen worden gebruikt: tijdens massaconcerten en andere openbare evenementen moeten professionals sleutelen aan het opzetten van een externe ontvanger om onder alle omstandigheden een hoge geluidskwaliteit te garanderen.

Actieve akoestiek: eenvoudig en van hoge kwaliteit

Actieve luidsprekers zijn uitgerust met een ingebouwde ontvanger en zullen daarom geen problemen opleveren voor hun eigenaar. U hoeft ze alleen maar te gebruiken om het systeem op een computer of platenspeler aan te sluiten. De gebruiker hoeft zich geen zorgen te maken over het kiezen en instellen van een versterker: het probleem van het afstemmen van het vermogen van de versterker en de geluidszenders is al opgelost door de luidsprekerfabrikant. Daarom zullen actieve luidsprekers, in tegenstelling tot passieve luidsprekers, even goed klinken, ongeacht de speler waarop ze zijn aangesloten.

Actieve akoestische systemen worden professioneel gebruikt voor het klinken van kleine concerten en disco's. Actieve luidsprekers zijn ook ideaal voor gebruik met een thuiscomputer, omdat ze een krachtig en helder geluid leveren zonder extra kosten en inspanningen voor de gebruiker.

Aanbevolen: