Wat Is Een Walvislens?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Walvislens?
Wat Is Een Walvislens?

Video: Wat Is Een Walvislens?

Video: Wat Is Een Walvislens?
Video: Wat als je door een walvis werd opgeslokt? 2024, Mei
Anonim

Iedereen die kennis begint te maken met de kunst van het fotograferen heeft vast wel eens gehoord van "walvislenzen". De vreemde uitdrukking roept valse associaties op met zeezoogdieren, maar de werkelijke betekenis is prozaïscher.

Walvislens
Walvislens

De uitdrukking "kitlens" of "kitlens" komt van het Engelse woord kit, wat kit / kit betekent. Je kunt hem alleen tegenkomen bij het kopen van camera's met verwisselbare lenzen. Soms verkopen fabrikanten camera's zonder lens (een body genoemd), die worden gekocht door fotografen die al een set geschikte lenzen hebben, of van plan zijn om een geschikte apart te kopen. Beginnende fotografen krijgen een camera met lens aangeboden.

Wat zijn de kenmerken van kitlenzen?

Kitlenzen zijn bewust zo goedkoop mogelijk gemaakt. Dit tast de kwaliteit aan. Hun lichamen zijn gemaakt van plastic, lenzen van lage kwaliteit, eenvoudige autofocusaandrijvingen, enz. Worden gebruikt. Hoewel ze geweldige foto's kunnen maken, zullen de resultaten indrukwekkender zijn met duurdere lenzen.

Diafragma, dat wil zeggen het vermogen van de lens om een lichtstroom door te geven zonder de intensiteit te verliezen, is hier ook laag, in de regel f / 3.5-5.6 voor short-throw-modellen, wat een zeer lage indicator is.

Kitlenzen in de meeste kits zijn universeel. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt bij verschillende soorten opnamen, maar ze zullen altijd overeenkomen met de optica die voor bepaalde taken is geïmplementeerd. Dergelijke kenmerken zijn begrijpelijk, omdat het de taak van een kitlens is om de fotograaf kennis te laten maken met verschillende genres, zodat hij in elk van deze genres kan fotograferen.

Welke sets zijn er?

In de regel zijn camera's uitgerust met twee soorten kitlenzen, die hun eigen kenmerken hebben. Short-throw groothoeklenzen - de meest voorkomende hebben een brandpuntsafstand van 18-55 millimeter (zoom 3,5 keer). Met dit bereik aan brandpuntsafstanden kunt u portretten en landschappen maken, en voor alledaagse opnamen.

Lange telelenzen met brandpuntsafstanden van 55 of 70 mm tot 300 - ze kunnen ook portretten maken, maar met een grotere afstand tot het onderwerp en een kleinere beeldhoek, evenals objecten die zich op grote afstand van de fotograaf bevinden. Beginnende amateurfotografen kunnen beter de kitlenzen uit de eerste kit gebruiken.

Er zijn ook dubbele sets. Ze bevatten twee lenzen tegelijk: groothoek en tele. Zo'n kit is beter, omdat je hiermee de mogelijkheden van de camera vollediger kunt onthullen, maar het kost ook meer.

Aanbevolen: