Hoe Plasma-tv's Anders Zijn

Inhoudsopgave:

Hoe Plasma-tv's Anders Zijn
Hoe Plasma-tv's Anders Zijn

Video: Hoe Plasma-tv's Anders Zijn

Video: Hoe Plasma-tv's Anders Zijn
Video: OLED vs Plasma TV Comparison (Incl. Motion, Brightness, HDR vs SDR) 2024, April
Anonim

Schijn bedriegt en als je kiest voor een flatscreen-tv, word je geconfronteerd met twee heel verschillende technologieën: LCD en Plasma. Plasma-tv's hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele en lcd-tv's, maar ze hebben ook hun nadelen.

Plasma-tv's zien er niet anders uit dan lcd's
Plasma-tv's zien er niet anders uit dan lcd's

Plasmaschermtechnologie

De technologie die wordt gebruikt in plasma flatscreen-tv's is gebaseerd op het gebruik van fluorescerend licht van lampen. Het scherm is een raster. In elke cel zijn twee glazen panelen gescheiden door een smalle opening waarin neon-xenongas wordt geïnjecteerd. Tijdens de productie wordt het samengeperst tot een plasmatoestand. Als de tv aanstaat, wordt het gas met regelmatige tussenpozen opgeladen. Dan begint het plasma te gloeien met rode, groene en blauwe fluoroforen. Zo verschijnt het beeld op het scherm.

Elke groep plasmadeeltjes van rood, blauw en groen licht wordt een "pixel" genoemd.

Plasma-tv-technologie elimineert de noodzaak voor een grote vacuümbuis, zoals bij conventionele televisies.

Plasma-tv's hebben hun nadelen. Ze worden erg heet en verbruiken behoorlijk wat stroom.

LCD-schermtechnologie

LCD-schermen zijn opgebouwd uit twee lagen transparant materiaal, die elk gepolariseerd zijn. Deze lagen worden vervolgens aan elkaar gehecht. Pi deze is gecoat met een speciaal polymeer bestaande uit vloeibare kristallen. Een stroom elektrische stroom wordt door de kristallen geleid, die op hun beurt licht doorlaten of blokkeren. Zo ontstaan er beelden op het scherm.

Op zichzelf geven vloeibare kristallen geen licht, dus voor het uiterlijk is een extra bron nodig: fluorescerend licht of LED.

Het lcd-scherm zendt geen elektromagnetische golven uit, absorbeert minder elektriciteit dan een traditionele of plasma-tv en wordt praktisch niet warm.

Voordelen van plasma-tv's ten opzichte van lcd

- dieper contrast, - meer natuurlijke en verzadigde kleuren,

- nauwkeurigere overdracht van beweging, - een bredere kijkhoek.

Nadelen van een plasma-tv versus lcd

Het scherm is niet zo helder, het is beter om het in donkere of slecht verlichte kamers te gebruiken, het reflecterende oppervlak van het scherm kan het tv-kijken verstoren. Plasmaschermen zijn gevoelig voor inbrandeffecten en geven statische beelden niet goed weer. Omdat plasmadeeltjes licht nodig hebben om beelden door te geven, absorberen tv's met deze technologie meer elektriciteit en worden ze heter. Hun effectiviteit daalt op een bepaalde hoogte.

Plasma-tv's hebben mogelijk een kortere levensduur. Dit geldt met name voor plasmaschermen van de eerste generatie. De duur van hun gebruik is maximaal 30.000 uur, dat is 8 uur per dag gedurende 9 jaar. Moderne plasma-tv's hebben echter verbeterde technologie en hun duurzaamheid verschilt niet van lcd's.

Aanbevolen: