Hoe De Sluitertijd In Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe De Sluitertijd In Te Stellen
Hoe De Sluitertijd In Te Stellen

Video: Hoe De Sluitertijd In Te Stellen

Video: Hoe De Sluitertijd In Te Stellen
Video: SHUTTERSPEED - EASY EXPLAINED 📷 Photography Tutorial for Beginner 2024, Mei
Anonim

het is vrij eenvoudig om te leren hoe je de sluitertijd handmatig instelt, maar in de toekomst zal deze vaardigheid veel ruimte bieden voor creativiteit en zul je het opnameproces beter kunnen beheersen.

Hoe de sluitertijd in te stellen
Hoe de sluitertijd in te stellen

instructies:

Stap 1

Belichting is de tijdsduur dat de camera de sluiter opent voor belichting. Het diafragma is verantwoordelijk voor de hoeveelheid licht die op de sensor of film valt, de sluiter past de tijd van deze belichting aan. Als de sluitertijd kort is, gaat de sluiter heel kort open en komt er heel weinig licht in de sensor. Bij lange staat de sluiter langer open en wordt de lichtstroom groter. De standaardstap van het wijzigen van de sluitertijd is zo gemaakt dat elke volgende stap de belichtingstijd van de lichtstroom met 2 keer vermindert of vergroot. Het handmatig instellen van de sluitertijd van de camera geeft je veel creatieve vrijheid.

Stap 2

De sluitertijd/diafragmaverhouding vormt de basis van de belichting. In het geval dat de maximale diafragmaopening niet de vereiste hoeveelheid licht doorlaat, kan dit worden gedaan door de belichtingstijd te verlengen met langere sluitertijden. Fotografeer je een onderwerp dat snel beweegt, dan kan dat alleen met een hele korte sluitertijd, terwijl het gebrek aan licht gecompenseerd kan worden door een open diafragma.

Stap 3

De keuze van de belichtingstijd wordt niet alleen beïnvloed door de hoeveelheid benodigde lichtstroom en de mogelijkheid om de opening te openen, maar ook door de aard van het object zelf. Hoe meer de mobiliteit, hoe korter de sluitertijd moet worden ingesteld. Als we ons conventioneel voorstellen dat je een sluitertijd van 1 seconde instelt, dan zal de belichting gedurende deze tijd plaatsvinden, terwijl noch het object, noch de camera van positie mag veranderen. Wanneer u een bewegende atleet fotografeert met een lange sluitertijd, wordt de foto wazig. De atleet zal zijn positie in de ruimte veranderen. Hetzelfde kan gebeuren bij het fotograferen van dieren of kinderen. Als de lichtomstandigheden het toelaten, moeten bewegende objecten met korte sluitertijden worden gefotografeerd.

Stap 4

Zelfs als je stilstaande natuur fotografeert met een lange sluitertijd, is er geen garantie dat je handen niet terugdeinzen of bewegen. Er wordt aangenomen dat scherpe fotografie uit de hand mogelijk is als de noemer van de sluitertijd ongeveer gelijk is aan de brandpuntsafstand van de lens. Dat wil zeggen, met een 35 mm lens maak je met een sluitertijd van 1/30 vol vertrouwen foto's. Gebruik voor langere sluitertijden een statief.

Aanbevolen: