Hoe De Sluitertijd Te Veranderen

Inhoudsopgave:

Hoe De Sluitertijd Te Veranderen
Hoe De Sluitertijd Te Veranderen

Video: Hoe De Sluitertijd Te Veranderen

Video: Hoe De Sluitertijd Te Veranderen
Video: How to adjust Shutter, Aperture & ISO on a Canon EOS DSLR camera. 2024, Mei
Anonim

Technologieën schrijden vooruit en het lijkt erop dat ze er niet eens aan denken om te stoppen. Dit geldt ook voor fotoapparatuur. Fabrikanten presenteren nieuwe cameramodellen - de een nog perfecter dan de ander. Zowel beginners als professionele fotografen proberen nieuwe producten bij te houden. Maar dit verandert niets aan de regel dat een kunstenaar zijn gereedschap voor 200% moet kennen. Inclusief alle technische parameters waartoe zijn camera in staat is - diafragma, lichtgevoeligheid, sluitertijd …

Leer de sluitertijd te veranderen voor nog mooiere foto's
Leer de sluitertijd te veranderen voor nog mooiere foto's

Noodzakelijk

  • - fototoestel;
  • - vele uren oefenen.

instructies:

Stap 1

Zet je camera in de handmatige modus (meestal aangegeven door de letter M op het stuur). Zoek het gedeelte in de instellingen waar de sluitertijd wordt aangepast. De sluitertijd is de tijd dat de sluiter van de camera open blijft op het moment van fotograferen. Tegenwoordig kan de sluitertijd verschillen van 30 seconden tot 1/8000. Experimenteer, verander de sluitertijd, maak een foto van een bewegend onderwerp en vergelijk het verschil. Maar het belangrijkste om te onthouden is een heel eenvoudige regel: hoe helderder het object dat je gaat fotograferen, wordt verlicht, hoe korter de sluitertijd moet zijn. Omgekeerd, als er weinig licht is, moet de sluitertijd zo lang mogelijk zijn. Lange blootstelling wordt beschouwd als van 1/30 tot 1 s en hoger, en kort - van 1/125 tot 1/4000 en lager.

Stap 2

Verander de sluitertijd naar 1/500 of lager om een bewegend onderwerp te fotograferen. Oefen, ga naar buiten. Hier vind je veel beweging. Ga bijvoorbeeld naar een park en maak foto's van mensen die joggen of spelende kinderen. Verlaag de sluitertijd totdat het beeld en de randen van het onderwerp duidelijker zijn. Omgekeerd verhoog je de sluitertijd (60 of meer) totdat je een mooie "staart" krijgt van een bewegend onderwerp in de foto. Probeer dit effect wanneer u 's nachts fotografeert, fotografeer de beweging van lichtgevende objecten met een lange sluitertijd. Bijvoorbeeld de beweging van auto's, kaarsen of lantaarns in de handen van mensen, je zult zien welke wonderen kunnen worden gecreëerd door simpelweg de sluitertijd op de camera te veranderen! Het resultaat zijn foto's waarop bewegende objecten lange gloeiende sporen achterlaten.

Stap 3

Verander de sluitertijd in gelijke verhoudingen met de verandering in het diafragma. Als u de sluitertijd vertraagt, verkleint u het diafragma en vice versa. Het is noodzakelijk om deze instellingen precies in samenhang met elkaar te wijzigen, omdat alleen hun combinatie de optimale en beste belichting geeft. Experimenteren dus. Alleen praktisch beheers je deze complexe wetenschap. Kies een constant bewegend object, zodat je geen tijd hoeft te verspillen aan het zoeken naar nieuwe objecten. Maak bijvoorbeeld foto's van water (een snelstromende rivier, beek, waterval, enz.) en houd bij in hoeverre de verandering in sluitertijd de details in uw opname beïnvloedt.

Aanbevolen: