Hoe Een DSO138 Digitale Oscilloscoop In Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe Een DSO138 Digitale Oscilloscoop In Te Stellen
Hoe Een DSO138 Digitale Oscilloscoop In Te Stellen

Video: Hoe Een DSO138 Digitale Oscilloscoop In Te Stellen

Video: Hoe Een DSO138 Digitale Oscilloscoop In Te Stellen
Video: Hoe de JYE Tech DSO138 digitale oscilloscoopkit te gebruiken 2024, April
Anonim

De vorige keer hebben we alle radio-elementen op de printplaat van de digitale oscilloscoop DSO138 gemonteerd. Nu zullen we de montage voltooien en de eerste configuratie- en prestatiecontrole uitvoeren.

Digitale oscilloscoop DSO138
Digitale oscilloscoop DSO138

Het is nodig

  • - Set met digitale oscilloscoop DSO138;
  • - multimeter;
  • - voeding voor 8-12 V;
  • - pincet;
  • - schroevendraaier voor kleine klussen;
  • - soldeerbout;
  • - soldeer en vloeimiddel;
  • - aceton of benzine.

instructies:

Stap 1

Allereerst solderen we een lus draad van 0,5 mm dik in de gaten van de J2-connector. Dit is de pin voor de zelftestsignaaluitgang van de oscilloscoop.

Sluit daarna de JP3-jumpercontacten kort met een soldeerbout en soldeer.

DSO138 oscilloscoop zelftest signaaluitgang
DSO138 oscilloscoop zelftest signaaluitgang

Stap 2

Laten we het hebben over het TFT LCD-schermbord. U moet de 3-pins headers vanaf de onderkant van het bord solderen. Twee kleine connectoren met twee pinnen en een dubbele rij 40-pins.

We zijn bijna klaar met bouwen. Maar haast je niet om de soldeerbout te verwijderen, we zullen hem een tijdje nodig hebben.

DSO138 oscilloscoop LCD-schermbord
DSO138 oscilloscoop LCD-schermbord

Stap 3

Nu is het raadzaam om het bord af te spoelen met aceton, benzine of op een andere manier om het te reinigen van sporen van vloeimiddel. Als we de plank wassen, moet je hem volledig laten drogen, dit is erg belangrijk!

Sluit daarna de voeding aan op het bord en meet de spanning tussen massa en punt TP22. Als de spanning ongeveer gelijk is aan 3,3 volt, dan heb je alles goed gesoldeerd, gefeliciteerd! Nu moet u de voeding uitschakelen en de JP4-jumpercontacten kortsluiten met soldeer.

We meten de spanning op punt TP22 van de DSO138-oscilloscoop
We meten de spanning op punt TP22 van de DSO138-oscilloscoop

Stap 4

Nu kunt u een LCD-scherm op de oscilloscoop aansluiten door de pinnen uit te lijnen met de pads op de printplaat van de oscilloscoop.

Sluit de voeding aan op de oscilloscoop. Het display moet oplichten en de LED moet twee keer knipperen. Vervolgens verschijnen het logo van de fabrikant en de opstartinformatie een paar seconden op het scherm. Daarna komt de oscilloscoop in de bedrijfsmodus.

Het LCD-scherm van de DSO138-oscilloscoop aansluiten
Het LCD-scherm van de DSO138-oscilloscoop aansluiten

Stap 5

Sluit de sonde aan op de BNC-connector van de oscilloscoop en voer de eerste test uit. Raak de rode draad met uw hand aan zonder de zwarte draad van de sonde aan te sluiten. Een ophaalsignaal van uw hand zou op het oscillogram moeten verschijnen.

DSO138 oscilloscoop handaanraaktest
DSO138 oscilloscoop handaanraaktest

Stap 6

Laten we nu de oscilloscoop kalibreren. Sluit de rode sonde aan op de zelftestsignaallus en laat de zwarte niet aangesloten. Zet de SEN1-schakelaar in de positie "0.1V", SEN2 in de positie "X5" en de CPL in de positie "AC" of "DC". Gebruik de toets SEL om de cursor naar de tijdstempel te verplaatsen en gebruik de knoppen "+" en "-" om de tijd in te stellen op "0,2 ms", zoals weergegeven in de afbeelding. Op het oscillogram moet een mooie meander te zien zijn. Als de randen van de pulsen afgerond zijn of scherpe pieken aan de randen hebben, moet u de condensator C4 draaien met een schroevendraaier om ervoor te zorgen dat de signaalpulsen zo rechthoekig mogelijk worden.

De DSO138-oscilloscoop instellen
De DSO138-oscilloscoop instellen

Stap 7

Nu zetten we de SEN1 schakelaar in de "1V" positie, SEN2 - in de "X1" positie. Laat de rest van de instellingen hetzelfde. Net als bij het vorige punt, als het signaal verre van rechthoekig is, corrigeren we het door de condensator C6 aan te passen.

De DSO138-oscilloscoop instellen
De DSO138-oscilloscoop instellen

Stap 8

Hiermee is de installatie van de DSO138-oscilloscoop voltooid. Laten we het in de strijd op de proef stellen.

Sluit de oscilloscoop-sondes aan op een werkend elektrisch circuit en bekijk het signaal.

DSO138 digitale oscilloscoop in bedrijf
DSO138 digitale oscilloscoop in bedrijf

Stap 9

De SEL1- en SEL2-schakelaars worden gebruikt om de gevoeligheid te regelen. De eerste stelt het basisspanningsniveau in, de tweede stelt de vermenigvuldiger in. Als u bijvoorbeeld de schakelaars in de standen "0, 1V" en "X5" zet, is de resolutie van de verticale schaal 0,5 volt per cel.

Met de SEL-knop navigeert u door de schermelementen die u kunt aanpassen. De instelling van het gemarkeerde element wordt uitgevoerd met de + en - knoppen. De elementen voor het instellen zijn: zwaaitijd, triggermodus, triggerrandselectie, triggerniveau, beweging langs de horizontale as van het oscillogram en verticale beweging van de as.

Ondersteunde bedrijfsmodi: automatisch, normaal en eenmalig. De automatische modus stuurt continu een signaal naar het oscilloscoopscherm. In de normale modus wordt elke keer dat de door de trigger ingestelde drempel wordt overschreden, een signaal afgegeven. De One Shot-modus geeft een signaal af wanneer de trekker voor het eerst wordt geactiveerd.

Met de OK-knop kunt u de sweep stoppen en de huidige golfvorm op het scherm vasthouden.

De RESET-knop reset en herstart de digitale oscilloscoop.

Een handige functie van de DSO138-oscilloscoop is om informatie over het signaal weer te geven: frequentie, periode, duty cycle, piek-tot-piek, gemiddelde spanning, enz. Om het te activeren, houdt u de OK-knop 2 seconden ingedrukt.

De oscilloscoop kan de huidige golfvorm onthouden in een niet-vluchtig geheugen. Om dit te doen, drukt u tegelijkertijd op SEL en +. Druk op SEL en - om de opgeslagen golfvorm op te roepen.

Aanbevolen: