Hoe Een Batterij Te Genezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Batterij Te Genezen?
Hoe Een Batterij Te Genezen?

Video: Hoe Een Batterij Te Genezen?

Video: Hoe Een Batterij Te Genezen?
Video: Uitleg wat een goedkope druppellader doet. 2024, Mei
Anonim

Oplaadbare batterijen slijten zowel bij actief gebruik als bij langdurige opslag. De manier waarop een batterij wordt hersteld, hangt af van het elektrochemische systeem.

Hoe een batterij te genezen?
Hoe een batterij te genezen?

instructies:

Stap 1

Lithiumbatterijen verschillen van alle andere doordat ze het minst verslijten als ze constant opgeladen worden gehouden. Ze hebben geen geheugeneffect, dus voel je vrij om ze op te laden, zonder te wachten op een volledige ontlading. Het is het beste om een telefoon met een dergelijke batterij altijd op de oplader te laten aansluiten terwijl deze zich in de kamer bevindt - de controller die in het apparaat is ingebouwd, houdt de lading maximaal, maar voorkomt tegelijkertijd overladen. Als u met uw telefoon van huis gaat, haalt u de oplader uit het stopcontact zodat deze geen energie verspilt, en wanneer u weer binnenkomt, laadt u hem weer op, ongeacht de staat van de batterij. Als het toch versleten is, kan het niet meer worden hersteld. In een aantal communicatiesalons kun je na het inleveren van een oude batterij voor recycling een nieuwe aanschaffen met flinke korting. Het apparaat voor het opladen van een dergelijke batterij moet door de fabriek worden geleverd.

Stap 2

Alle andere batterijen moeten worden ontladen voordat ze worden opgeladen tot de in het paspoort aangegeven spanning, maar in geen geval daaronder. Of het nu te diep wordt ontladen of wanneer het laden voortijdig wordt gestart, er gaat capaciteit verloren. Als dit gebeurt, moet u de batterij opnieuw opbouwen door verschillende langzame laad-/ontlaadcycli uit te voeren. Zoek de nominale (niet de maximale!) Ontlaadstroom in het batterijpaspoort en sluit er een belasting op aan die net zo'n stroom verbruikt. Bewaak de spanning op de accupolen met een voltmeter, wacht tot de spanning daalt tot de minimumwaarde die in het paspoort is gespecificeerd. Ontkoppel onmiddellijk de belasting en begin met opladen met de stroom die is gespecificeerd in het paspoort voor langzaam opladen. Weersta de in het paspoort aangegeven periode en herhaal de cyclus vervolgens meerdere keren. Als de batterij niet te versleten is, moet de capaciteit worden hersteld naar nominaal.

Stap 3

Als de batterij per ongeluk wordt ontladen tot een spanning onder de minimale spanning, zijn uw verdere acties ook afhankelijk van het elektrochemische systeem. Het is gevaarlijk om een lithiumbatterij in deze toestand op te laden - er kunnen zich deeltjes lithiummetaal vormen en ontbranden. En de laadregelaar zal hoogstwaarschijnlijk niet toestaan dat deze wordt opgeladen. Breng de batterij naar een recyclingcentrum. Batterijen van andere systemen kunnen worden hersteld door verbinding te maken met een voedingsbron waarmee niet alleen de spanning, maar ook de stroom kan worden aangepast. Stel de spanning iets hoger in dan de nominale spanning van de accu en de stroom gelijk aan de nominale laadstroom. Schakel de ampèremeter in serie met de batterij in. Het is mogelijk dat in het begin helemaal niet wordt opgeladen - de naald van de ampèremeter wijkt niet af, zelfs niet met één deling. Het is oké, laat de batterij een dag aangesloten op de bron en kijk regelmatig naar het apparaat. Als de stroom begint te stijgen, kan dit als een succes worden beschouwd. Als deze geleidelijk toeneemt tot de nominale waarde en de bron overschakelt van de spanningsstabilisatiemodus naar de stroomstabilisatiemodus, kan de batterij als "uitgehard" worden beschouwd. Het blijft om de capaciteit te herstellen, zoals aangegeven in de vorige stap.

Aanbevolen: