Hoe Een Multimeter Te Kalibreren?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Multimeter Te Kalibreren?
Hoe Een Multimeter Te Kalibreren?

Video: Hoe Een Multimeter Te Kalibreren?

Video: Hoe Een Multimeter Te Kalibreren?
Video: How to Calibrate Inexpensive Multimeters 2024, Maart
Anonim

Een multimeter is een complex elektronisch apparaat dat is ontworpen om de belangrijkste parameters van elektrische circuits of aanvullende indicatoren te meten. Moderne multimeters kunnen zelfs grootheden als temperatuur meten. Voor thuisgebruik is de fabrieksnauwkeurigheid van dit apparaat meestal voldoende, maar af en toe zijn er situaties waarin het nodig is om nauwkeurigere waarden in te stellen van de parameter die wordt bestudeerd. In dit geval moet de multimeter worden gekalibreerd.

multimeter kalibratie
multimeter kalibratie

Als u op zoek bent naar informatie over het kalibreren van een multimeter, dan hoeft u niet in detail te praten over wat het kalibratieproces zelf is. Alle apparaten die bedoeld zijn om te meten, hebben fouten en nauwkeurigheid. Om deze fout te verminderen en de nauwkeurigheid te vergroten, wordt een kalibratie uitgevoerd.

De meeste apparaten zijn al in de fabriek gekalibreerd en geschikt voor thuisgebruik. Om echter ernstigere problemen op te lossen of in het geval van een defect in de multimeter, moet u ervoor zorgen dat deze nauwkeurig is. Een grotere nauwkeurigheid kan bijvoorbeeld vereist zijn bij het werken met chipblokken, waarbij elke 0,1 W de schakeling kan beschadigen.

Wanneer moet je de multimeter kalibreren?

De multimeter moet worden afgesteld bij het uitvoeren van precisiewerk of na waarschijnlijke schade aan het apparaat. Na een harde val zonder zichtbare schade aan de behuizing en met behoud van functionaliteit, zou het bijvoorbeeld correct zijn om het proces voor nauwkeurigheidsverificatie uit te voeren. Als een significante afwijking wordt gevonden, moet een kalibratie worden uitgevoerd. Onderdelen kunnen beschadigd raken als ze vallen en de meetwaarden kunnen ver afwijken van de werkelijke waarden. Bovendien is het voor het werken met micro-elektronica altijd erg belangrijk om de hoogste meetnauwkeurigheid in acht te nemen.

Er zijn andere gevallen waarin het belangrijk is om een hoge nauwkeurigheid te behouden bij het meten.

Hoe u uw multimeter thuis kunt kalibreren?

Om de multimeter te kalibreren, moet u eerst de handleiding van het apparaat bestuderen. Bij sommige modellen wordt de kalibratiefunctie zelfs uitgevoerd zonder de behuizing te openen met behulp van een speciale stelbout, die meestal een verzonken kop heeft.

Als zo'n schroef niet aanwezig is, moet u de behuizing van het apparaat voorzichtig openen, het circuit bestuderen en een instelspoel op het bord vinden. Het is meestal gemakkelijk zichtbaar, zelfs voor een onervaren gebruiker. Als er verschillende vergelijkbare elementen van het circuit worden gevonden, hoeft u niet alles op een rij te draaien zonder een duidelijk begrip van het doel van het onderdeel. Dit kan leiden tot schade aan het apparaat of elektrische schokken.

In elk geval is het onmogelijk om het proces van het kalibreren van de multimeter te starten zonder een duidelijk begrip van het circuit of het bestuderen ervan. Het zal hier niet mogelijk zijn om specifieke en nauwkeurige instructies te geven, omdat de enorme verscheidenheid aan apparaten ertoe leidt dat soms twee identieke modellen niet kunnen worden gevonden. Het elektrische schakelschema van deze apparaten zal heel dichtbij zijn, maar een onervaren gebruiker kan ernstige fouten maken zonder de documentatie te bestuderen.

Nadat de kalibratieschroef is gevonden, moet u de referentiewaarde vinden. Idealiter is een referentie vereist voor elke hoeveelheid die door de multimeter wordt gemeten, maar meestal is het voldoende om één zo'n monster te gebruiken.

Om erachter te komen hoe u een multimeter thuis kunt kalibreren, moet u de betekenis van de uitgevoerde bewerking begrijpen. De referentie wordt als nauwkeurig beschouwd en de multimeter-uitlezingen worden bewerkt met de stelschroef totdat de referentiewaarden zijn bereikt.

Als referentie-indicator kunt u een betere en duurdere multimeter gebruiken, een apparaat met een hogere meetnauwkeurigheid of een standaardwaarde (bijvoorbeeld een batterijpakket dat is opgeladen met een zeer nauwkeurige oplader met een spanningsmeter).

Dure multimeters van gerenommeerde fabrikanten hebben in de regel een nauwkeurigere fabriekskalibratie.

Aanbevolen: