Hoe Kies Je De Juiste Multimeter?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je De Juiste Multimeter?
Hoe Kies Je De Juiste Multimeter?

Video: Hoe Kies Je De Juiste Multimeter?

Video: Hoe Kies Je De Juiste Multimeter?
Video: Elektriciteit 12: Schakelingen bouwen 2024, April
Anonim

Aan welke criteria moet een multimeter voldoen en hoe deze correct te kiezen - dergelijke vragen worden gesteld door iedereen die met elektriciteit werkt en besloot een apparaat aan te schaffen. De markt biedt een enorme keuze aan modellen en aanpassingen, en het is gemakkelijk om erin te verdwalen, zelfs als je eerder ervaring met het apparaat hebt gehad.

hoe kies je een multimeter?
hoe kies je een multimeter?

Een professionele elektricien, een automonteur en een thuisvakman hebben een multimeter nodig - een modern apparaat dat drie apparaten tegelijk vervangt. Maar niet iedereen kent het antwoord op de vraag hoe een dergelijk apparaat correct te kiezen. Het zal vooral moeilijk zijn voor beginners op dit gebied en voor degenen die besloten hebben hun professionele vaardigheden te verbeteren, om diensten van hogere kwaliteit te leveren.

Wat is een multimeter?

Een multimeter is een gecombineerd type meetapparaat dat de functies van een ampèremeter, voltmeter en ohmmeter vervult. Het kan digitaal of analoog zijn. De regels voor het kiezen van een apparaat zijn afhankelijk van het type, voor welke doeleinden het nodig is en hoe actief het zal worden gebruikt.

Een analoge multimeter is een verouderd maar populair model met een schaalverdeling en een pijl erop. Het wordt in de regel gebruikt om de spanning en stroom van gepulseerde aard te meten, elektrische apparaten in een auto en motoren aangedreven door een netwerk, condensatoren te diagnosticeren.

Digitale multimeters zijn geavanceerdere apparaten, met een display en eenvoudige functionaliteit waarmee u ze kunt gebruiken, zelfs zonder ervaring en vaardigheden in het werken met dergelijke apparaten. Met zijn hulp kunt u nauwkeurigere gegevens krijgen over de kwaliteit van de huidige puls, het volume van de condensator en nog veel meer, maar alleen als het model correct is gekozen.

Met een goede multimeter, die voor het beoogde doel wordt gebruikt, kunt u reparatie- en inspectiewerkzaamheden veel sneller en beter uitvoeren. Daarom moet u, voordat u een apparaat koopt, vertrouwd raken met de basisregels om het te kiezen.

Hoe een multimeter te kiezen op basis van zijn technische kenmerken?

Bij het kiezen van een multimeter is het de moeite waard om uit te gaan van die taken die met zijn hulp moeten worden opgelost. Het eenvoudigste apparaat, zowel digitaal als analoog, voert meestal de volgende lijst met bewerkingen uit:

  • bepaling van spannings- of stroomindicatoren binnen verschillende limieten - van mV tot honderden V,
  • variabele en constante waarden van stroom of spanning,
  • weerstandsniveau in het netwerk - indicatoren van Ohm tot MOhm,
  • schatting van de coëfficiënt (versterkingsniveau) van de transistor,
  • continuïteit van het circuit met geluid.

Professionele multimeters en apparaten voor gebruik in bijvoorbeeld autoreparatiewerkplaatsen, kunnen de prestaties en integriteit van diodes, hun capaciteit en inductantie met een minimale fout beoordelen.

De fout waarmee de multimeter werkt, mag niet groter zijn dan 3%, en ongeacht het doel waarvoor het apparaat is gekocht - voor thuis- of professioneel gebruik. Deze parameter moet worden aangegeven in de begeleidende documenten van het apparaat.

Het toegestane bereik van elektrische waarden waarmee de multimeter kan werken, is belangrijk. De laagste drempel moet minimaal 1 V zijn, de hoogste - minimaal 500 V. Als het circuit of het element ervan hoger wordt geactiveerd dan de toegestane bovengrens van het apparaat, kan het niet alleen doorbranden, maar ook schade aanrichten wie gebruikt het.

Het is ook noodzakelijk om te evalueren hoe handig het zal zijn om een multimeter te gebruiken:

  • het helderheidsniveau van het display voor de digitale versie, de helderheid van de schaal - voor de analoge versie,
  • de kwaliteit van het bevestigen van de modusschakelaar van het apparaat,
  • het ontwerp van de ingangen voor het bevestigen van de sondes moet letsel van de gebruiker door elektrische schokken uitsluiten,
  • ergonomie van de behuizing - de multimeter moet zowel voor de hand als voor plaatsing in een vliegtuig comfortabel zijn,
  • de elektroden van de sondes kunnen niet dik en kort zijn - het zal zo moeilijk zijn om bij moeilijk bereikbare knooppunten en onderdelen te komen,
  • de draden van de sondes moeten sterk zijn, zonder sporen van knikken en slijtage,
  • de lijst met extra functies moet worden gespecificeerd in de technische specificatie van het apparaat.

Bij het kiezen van een multimeter raden professionals aan de voorkeur te geven aan duurdere modellen. Dergelijke apparaten kunnen meer taken uitvoeren dan hun goedkope tegenhangers, ze gaan langer mee en zijn veel veiliger dan zij. Dit is belangrijk als de gebruiker weinig ervaring heeft met het bedienen van de multimeter.

Aanbevolen: