Legeringen Van Metalen Uit Aluminium En Lood

Inhoudsopgave:

Legeringen Van Metalen Uit Aluminium En Lood
Legeringen Van Metalen Uit Aluminium En Lood

Video: Legeringen Van Metalen Uit Aluminium En Lood

Video: Legeringen Van Metalen Uit Aluminium En Lood
Video: Het maken van een Legering 2024, Mei
Anonim

Een legering is een materiaal dat metaal en andere stoffen bevat. Vaak is een andere stof waaruit de legering bestaat ook een metaal. Maar veel legeringen bevatten niet-metalen elementen zoals steenkool, silicium, zwavel of boor. Legeringen worden op verschillende gebieden gebruikt. Er zijn veel legeringen die lood en aluminium bevatten.

Legeringen van metalen worden al lang door mensen gebruikt om sieraden te maken
Legeringen van metalen worden al lang door mensen gebruikt om sieraden te maken

Legeringen met aluminium

Een legering van koper en aluminium bevat in de regel twee tot tien procent koper, evenals enkele andere elementen. Koper versterkt de legering aanzienlijk en vergemakkelijkt voortijdige stolling. De toevoeging van koper aan aluminium kan ook de ductiliteit en corrosieweerstand verzwakken. Het is een van de moeilijkste legeringen om te lassen. Het wordt gebruikt in ruimteschepen, militaire voertuigen en raketstabilisatoren.

Mangaan toegevoegd aan aluminium versterkt de legering en verbetert de stolling, terwijl het de taaiheid en corrosieweerstand vermindert. Deze legering heeft een gemiddelde hardheid en blijft hard bij hoge temperaturen. De legering wordt gebruikt voor de vervaardiging van radiatoren, keukengereedschap, airconditioners, warmtewisselaars en sanitaire systemen.

Wanneer silicium aan aluminium wordt toegevoegd, smelt het metaal gemakkelijker en wordt het meer gefluïdiseerd. Deze legering is niet gesmolten. Maar met de toevoeging van magnesium wordt een smeltbaar metaal verkregen dat bestand is tegen stollen. Siliciumlegeringen worden vaak gebruikt voor de productie van gietstukken. Gewoonlijk worden vulstoffen voor het lassen en hardsolderen van aluminium van dergelijke legeringen gemaakt.

Een legering van aluminium met magnesium en silicium geeft een complex silicide (formule Mg2Si). Dergelijke legeringen zijn gemakkelijk te stempelen en te persen. Ze worden gebruikt voor het maken van leuningen, lagerassen voor geluidsapparatuur, fietsframes, steigers, remmen voor vrachtwagens en motorschepen.

In totaal zijn er ongeveer 400 legeringen met aluminium om te smeden en 200 legeringen om te gieten.

Loodlegeringen

Lood is al heel lang bekend bij de mens. Dit metaal heeft een hoge ductiliteit, smeltbaarheid, elektrische geleidbaarheid, flexibiliteit, hardheid. Het combineert gemakkelijk in legeringen met andere metalen.

Wanneer antimoon wordt toegevoegd, wordt antimoonlood verkregen. Antimoon is harder dan lood en daarom wordt lood in een legering ermee harder. Antimoonlood is verkrijgbaar in vellen, geperste en gegoten vormen. Antimoonlood wordt vaak vervangen door een legering van lood met calcium. Aan deze legering werd ook aluminium toegevoegd als calciumstabilisator.

Kogellegeringen bevatten lood. Naast lood bevatten ze ook tin (5-7%) en antimoon (2%).

Lood is aanwezig in legeringen met tin, waaruit sieraden voor kinderen, keukengerei en servies worden gemaakt. De tinlegering bevat ook koper, antimoon, bismut en zilver. Tin in lood verhoogt de hardheid van de legering en daardoor combineert lood gemakkelijk met staal en koper.

Vaak wordt een legering van lood met arseen gemaakt.

Aanbevolen: