19 September - Verjaardag Emoticon

19 September - Verjaardag Emoticon
19 September - Verjaardag Emoticon

Video: 19 September - Verjaardag Emoticon

Video: 19 September - Verjaardag Emoticon
Video: Kasam | कसम | 19-September-2021 | Full Episode 2024, Mei
Anonim

In de 21e eeuw is het al moeilijk om communicatie op afstand - of het nu via internet of sms-berichten is - voor te stellen zonder het gebruik van emoticons. Maar weinig mensen weten dat de allereerste glimlach-emoticon werd uitgevonden in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit jaar op 19 september viert de smiley zijn 33ste verjaardag.

19 september is de verjaardag van de emoticon
19 september is de verjaardag van de emoticon

Elk jaar op 19 september viert de planeet een ongewone feestdag - de verjaardag van een elektronische smiley (van het Engelse "smiley" - lachend). Het was op deze dag in 1982 dat Scott Fahlman, een Amerikaanse professor aan de Carnegie Mellon University, de introductie voorstelde van een reeks karakters die een lachend gezicht vertegenwoordigen. Drie opeenvolgende symbolen - een dubbele punt, een koppelteken en een haakje sluiten - zijn een universeel symbool geworden voor een glimlach in elektronische teksten in elke taal.

Fahlman gebruikte de smiley in een brief die hij naar het prikbord van de universiteit stuurde, een prototype van moderne internetfora. Dit moment is de geschiedenis ingegaan. In dezelfde brief gebruikte de professor ook een "treurige" emoticon - met een openingshaakje.

In meer dan 30 jaar van zijn bestaan hebben emoji's aanzienlijke stilistische veranderingen ondergaan en hun sets worden voortdurend uitgebreid en gevarieerd op verschillende platforms. Emoji-emoticons zijn zelfs verschenen in de collecties van topmodeontwerpers. Hun basis blijft echter ongewijzigd. Met mate en to the point gebruikt, helpen emoticons om gesproken taal te doen herleven in een zielloze digitale ruimte, door verschillende intonaties aan te duiden, stemmodulaties en gezichtsuitdrukkingen te imiteren.

Het is ook vermeldenswaard het merkwaardige feit dat World Smiley Day voorafgaat aan World Smile Day, gevierd op de eerste vrijdag van oktober.

Aanbevolen: