Een MIDI-toetsenbord Kiezen

Inhoudsopgave:

Een MIDI-toetsenbord Kiezen
Een MIDI-toetsenbord Kiezen

Video: Een MIDI-toetsenbord Kiezen

Video: Een MIDI-toetsenbord Kiezen
Video: How To Choose The BEST MIDI Controller | Everything You Need To Know BEFORE You Buy 2024, Mei
Anonim

MIDI-keyboards verschillen van elkaar in grootte en aantal toetsen, type mechanica en een reeks extra bedieningselementen. Daarom hangt de keuze vooral af van het doel van het toetsenbord - voor lesgeven, voor het maken van muziek thuis of voor het uitvoeren van klassieke werken.

2 octaven MIDI-toetsenbord
2 octaven MIDI-toetsenbord

Het MIDI-toetsenbord zelf geeft geen geluid weer, het heeft geen geluidssynthese-eenheid en de geluidskaart van de computer is hierbij betrokken. Daarom is het juister om ze MIDI-controllers te noemen, omdat dit in feite alleen toetsen met contacten zijn, waarvan de belangrijkste taak is om informatie over de ingedrukte toetsen naar de computer te verzenden.

Aangezien er geen synthblok is, ligt de belangrijkste focus van fabrikanten op het toetsenbordontwerp, dus zelfs goedkope MIDI-toetsenborden kunnen de ontwerpoplossingen vinden die worden gebruikt in high-end synthesizers.

Mechanica van toetsenborden

Aangezien het belangrijkste in een MIDI-toetsenbord de toetsen zijn, is het logisch om uw keuze ermee te beginnen. Als het toetsenbord voor een kind is gekozen, kunt u de toetsen van een kleiner formaat selecteren - het is handiger om erop te spelen met een klein penseel. De meeste toetsenborden worden geleverd met toetsen van volledige grootte - dat wil zeggen, de grootte van de pianotoetsen.

MIDI-keyboards zijn verkrijgbaar in verschillende toetstellingen, van twee octaven verkorte toetsen tot full-size piano-achtige keyboards met 88 toetsen. De meest voorkomende zijn 49 of 61 toetsen, ze zijn 4 of 5 octaven. Ze zijn niet zo omvangrijk als de full-size, maar ze stellen je in staat om bijna elk stuk te spelen.

Het mechanische gedeelte van de toetsen is zowel qua drukkracht als qua constructie geclassificeerd. Afhankelijk van het toetsontwerp zijn toetsenborden verdeeld in twee typen: synthesizer en hamer.

In keyboards van het synthesizertype worden de toetsen vastgezet door een veer en worden ze gewogen, ongewogen en semi-gewogen door kracht te drukken. Gewogen toetsenborden hebben de strakste toetsen, terwijl ongewogen toetsenborden de lichtste hebben, met weinig of geen weerstand tegen indrukken. Dit soort toetsenborden zijn even moeilijk te bespelen, hoewel dit allemaal individueel is. Maar de meest voorkomende zijn semi-gewogen toetsenborden - als de meest comfortabele.

Een hamermechaniek is een standaard pianoklavier dat elektrische contacten heeft in plaats van snaren, dus het bespelen ervan verschilt niet van het bespelen van een gewone piano. Deze monteur is alleen te vinden in dure, full-size MIDI-toetsenborden.

Ook zijn MIDI-toetsenborden onderverdeeld in actief en passief. De actieve toetsen zijn aanslaggevoelig - aanslaggevoeligheid en simuleren pianospelen - hoe harder u drukt, hoe luider het geluid. Bij passieve modellen wordt het geluidsvolume ingesteld door de regelaar en is het niet afhankelijk van het indrukken van de toetsen.

Keuze van functionaliteit

Het toetsenbord kan een ander aantal knoppen en knoppen hebben die door software kunnen worden toegewezen. Achtervolg niet veel control sticks, aangezien de meeste meestal niet worden gebruikt. Besteed aandacht aan de aanwezigheid van twee belangrijke bedieningselementen - Pitch en Modulation Wheel. Ze moeten groot genoeg en comfortabel genoeg zijn om aan de linkerkant van het toetsenbord te worden geplaatst.

Een andere handige functie is de after-sound, After touch, die de duur van het geluid bepaalt na het indrukken van een toets. Het lijkt enigszins op de actie van een demperpedaal op een piano en stelt je in staat legato te spelen.

Controleer ook op hulppedaalaansluitingen. Pedaaltoewijzingen zijn programmeerbaar en hulppedalen kunnen worden geprogrammeerd om een verscheidenheid aan muzikale effecten uit te voeren.

U moet ervoor zorgen dat de connectoren en stuurprogramma's van het MIDI-toetsenbord en de geluidskaart overeenkomen. De geluidskaart heeft misschien geen vijfpolige MIDI-connector, dan moet het toetsenbord via de universele gamepoort worden aangesloten door een speciale kabel aan te schaffen. Sommige toetsenborden hebben bovendien de mogelijkheid om verbinding te maken via een USB-poort.

Aanbevolen: