Zelf Thuis Een Printplaat Maken

Inhoudsopgave:

Zelf Thuis Een Printplaat Maken
Zelf Thuis Een Printplaat Maken

Video: Zelf Thuis Een Printplaat Maken

Video: Zelf Thuis Een Printplaat Maken
Video: How To Make Your Own Printed Circuit Boards (PCB) 2024, April
Anonim

Soms wordt het nodig om eenvoudige kleine printplaten te maken. Het bestellen van hun vervaardiging in het bedrijf is lang en duur, je kunt ze zelf maken. Dus het proces om thuis printplaten te maken, stap voor stap.

Zelf thuis een PCB maken a
Zelf thuis een PCB maken a

Laten we eens kijken naar het proces van het thuis maken van printplaten aan de hand van een specifiek voorbeeld. U moet bijvoorbeeld twee planken maken. Een daarvan is een adapter van het ene type hoesje naar het andere. De tweede is het vervangen van een grote microschakeling door een BGA-pakket met twee kleinere, met TO-252-pakketten, met drie weerstanden. Afmetingen planken: 10x10 en 15x15 mm. Er zijn 2 mogelijkheden om thuis printplaten te maken: met een fotoresist en met de "laser iron"-methode. Laten we de methode "laserijzer" gebruiken.

Het proces van het thuis maken van printplaten

1. Een printplaatproject voorbereiden. Ik gebruik DipTrace: handig, snel, hoge kwaliteit. Ontwikkeld door onze landgenoten. Zeer handige en prettige gebruikersinterface, in tegenstelling tot de algemeen erkende PCAD. Er is een conversie naar PCAD PCB-formaat. Hoewel veel binnenlandse bedrijven al zijn begonnen met het accepteren van het DipTrace-formaat.

image
image

In DipTrace heeft u de mogelijkheid om uw toekomstige creatie in volume te zien, wat erg handig en visueel is. Dit is wat ik zou moeten krijgen (borden worden op verschillende schalen weergegeven):

3d=
3d=

2. Markeer eerst de textoliet, knip een blanco uit voor printplaten.

размечаем=
размечаем=
выпиливаем=
выпиливаем=

3. We geven ons project gespiegeld weer op een laserprinter in de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder toner te beknibbelen. Door lange experimenten werd hiervoor het beste papier gekozen: dik mat fotopapier voor printers.

дорожки=
дорожки=

4. Vergeet niet om het blanco bord schoon te maken en te ontvetten. Als er geen ontvetter is, kunt u met een gum over de koperen glasvezel lopen. Vervolgens "lassen" we met een gewoon strijkijzer de toner van het papier aan de toekomstige printplaat. Ik houd het 3-4 minuten onder lichte druk, totdat het papier een beetje geel wordt. Ik heb de verwarming op maximaal gezet. Ik heb er nog een vel papier op gelegd voor een meer gelijkmatige verwarming, anders kan de afbeelding "zweven". Een belangrijk punt hierbij is de uniformiteit van verwarming en druk.

image
image
image
image

5. Laat de plaat daarna een beetje afkoelen en leg het werkstuk met het papier eraan vast in water, bij voorkeur heet. Het fotopapier wordt snel nat en na een minuut of twee kun je de bovenste laag voorzichtig verwijderen.

image
image
image
image

Op plaatsen waar er een grote opeenhoping is van onze toekomstige geleidende paden, plakt het papier bijzonder sterk aan het bord. We raken het nog niet aan.

image
image

6. Laat het bord een paar minuten weken. Verwijder voorzichtig de rest van het papier met een gum of wrijf met uw vinger.

image
image
image
image

7. We halen het werkstuk eruit. Wij drogen het. Als de tracks ergens niet erg duidelijk zijn, kun je ze helderder maken met een dunne cd-marker. Al is het beter om ervoor te zorgen dat alle tracks even helder en helder uitkomen. Het hangt af van 1) de uniformiteit en toereikendheid van het verhitten van het werkstuk met een strijkijzer, 2) de nauwkeurigheid bij het verwijderen van het papier, 3) de kwaliteit van het PCB-oppervlak en 4) de succesvolle papierkeuze. U kunt met het laatste punt experimenteren om het punt te vinden dat het beste bij u past.

image
image
image
image

8. We plaatsen het resulterende werkstuk met de toekomstige spoorgeleiders erop gedrukt in een oplossing van ijzerchloride. We vergiftigen voor 1, 5 of 2. Terwijl we wachten, zullen we ons "bad" afdekken met een deksel: de dampen zijn behoorlijk bijtend en giftig.

image
image
image
image

9. We halen de afgewerkte planken uit de oplossing, spoelen, drogen. De toner uit de laserprinter wordt met aceton heerlijk van het bord gewassen. Zoals je kunt zien, kwamen zelfs de dunste geleiders met een breedte van 0,2 mm redelijk goed uit de verf. Er blijft heel weinig over.

image
image

10. Ludim printplaten gemaakt volgens de "laser iron" methode. We wassen de fluxresten af met benzine of alcohol.

image
image

11. Het blijft alleen om onze planken uit te snijden en de radio-elementen te monteren!

conclusies

Met een zekere vaardigheid is de "laser iron"-methode geschikt om thuis eenvoudige printplaten te maken. Het is vrij duidelijk dat korte geleiders van 0,2 mm en breder worden verkregen. Dikkere geleiders werken prima. De voorbereidingstijd, experimenten met de keuze van de papiersoort en de temperatuur van het strijkijzer, het etsen en vertinnen duurt ongeveer 3-5 uur. Maar dit gaat veel sneller dan boards bestellen bij een bedrijf. Ook de contante kosten zijn minimaal. Over het algemeen wordt de methode aanbevolen voor eenvoudige amateurradioprojecten met een budget.

Aanbevolen: