Hoe De Iso Op De Camera Correct In Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe De Iso Op De Camera Correct In Te Stellen
Hoe De Iso Op De Camera Correct In Te Stellen

Video: Hoe De Iso Op De Camera Correct In Te Stellen

Video: Hoe De Iso Op De Camera Correct In Te Stellen
Video: My CAMERA SETTINGS for perfect exposure! Shutter speed, Aperture, ISO for Video 2024, Mei
Anonim

Of je nu een DSLR hebt of niet, de ISO-waarde speelt een grote rol bij het fotograferen onder bepaalde omstandigheden. De juiste instelling van deze parameter helpt om de beeldkwaliteit veel beter te maken.

ISO
ISO

Wat is ISO?

In traditionele fotografie was ISO, of ASA, een maatstaf voor hoe gevoelig een film was voor licht. Deze indicator is in digitale termen vastgelegd. Velen konden deze inscripties op verpakkingen zien met films - 100, 200, 400, 800, enz. Hoe lager het getal, hoe lager de gevoeligheid van de film en hoe meer korrel in het frame tijdens het fotograferen.

Bij digitale fotografie meet ISO de gevoeligheid van een beeldsensor. Ook hier gelden dezelfde principes: hoe lager het getal, hoe minder gevoelig je camera is voor licht en hoe meer korrel.

Hogere ISO-waarden worden over het algemeen gebruikt bij het fotograferen in donkere omgevingen om snellere sluitertijden te verkrijgen. Wanneer je bijvoorbeeld binnensporten wilt fotograferen bij weinig licht, is het aan te raden de ISO-waarde op de hoogst mogelijke te zetten. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis er in de foto's zal verschijnen.

Vragen om te stellen bij het kiezen van een ISO

Er zijn vier vragen die u uzelf moet stellen bij het kiezen van uw ISO-instelling:

Is dit onderwerp goed belicht?

Wil ik een korrelig beeld krijgen of niet?

Kan ik een statief gebruiken?

Beweegt het onderwerp of staat het stil?

Als je onderwerp goed belicht is en je de korreligheid wilt minimaliseren, gebruik dan een statief en een vaste lens. In dit geval moet je een vrij lage ISO-waarde instellen.

In het geval dat de opname plaatsvindt in een donkere omgeving en er geen statief bij de hand is en het onderwerp beweegt, is het de moeite waard om de ISO te verhogen. Hierdoor kunt u met een hogere snelheid en een betere belichting foto's maken. Natuurlijk is de afweging voor het verhogen van ISO luidruchtiger beeldmateriaal.

Situaties waarin u mogelijk uw ISO moet verhogen voor opnamen van betere kwaliteit, zijn onder meer:

Sportevenementen waarbij het onderwerp snel beweegt en het licht mogelijk beperkt is.

Concerten die vaak plaatsvinden bij slechte verlichting. Het is ook verboden om er een flitser op te gebruiken.

Kunstgalerijen, kerken, enz. Veel galerijen hebben een regel die het gebruik van flits verbiedt, en natuurlijk zijn deze gebieden niet erg goed verlicht.

Verjaardagen. Wanneer een jarige in een donkere kamer op kaarsen blaast, kan het gebruik van de flitser de opname verpesten. Het verhogen van de ISO helpt om deze scène zeer gedetailleerd vast te leggen.

ISO is een belangrijk aspect van digitale fotografie. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn als je afbeeldingen van hoge kwaliteit wilt krijgen. De beste manier om de ISO-waarden voor je camera te achterhalen, is door te experimenteren met verschillende instellingen. Dit zal u helpen begrijpen hoe ze het uiteindelijke beeld beïnvloeden. Het is de moeite waard om zoveel mogelijk te weten te komen over sluitertijd en diafragma, omdat deze rechtstreeks van invloed zijn op ISO.

Aanbevolen: