Hoe Zonsopgang Te Fotograferen

Inhoudsopgave:

Hoe Zonsopgang Te Fotograferen
Hoe Zonsopgang Te Fotograferen

Video: Hoe Zonsopgang Te Fotograferen

Video: Hoe Zonsopgang Te Fotograferen
Video: Hier moet je op letten bij zonsondergang | #FOTOCURSUS 2024, April
Anonim

Vooral succesvolle landschapsopnamen worden gemaakt tijdens zonsopkomsten en zonsondergangen, wanneer het brekingseffect nog niet wordt waargenomen en de silhouetten voldoende contrasterend en helder zijn. Het fotograferen van zonsopgang zal gemakkelijk voor je zijn, vooral als je je van tevoren voorbereidt om te fotograferen.

Hoe zonsopgang te fotograferen
Hoe zonsopgang te fotograferen

Het is nodig

  • - fototoestel;
  • - statief;
  • - lenzen met verschillende brandpuntsafstanden;
  • - reservebatterijen.

instructies:

Stap 1

Loop door de omgeving, pik een paar plaatsen en punten op waar de uitzichten het meest pittoresk zijn. In zonsopgangfoto's zien de donkere silhouetten op de voorgrond van het beeld er goed uit, de achtergrond waarvoor het oppervlak al verlicht is door de zonnestralen.

Stap 2

Check de weersvoorspelling om er zeker van te zijn dat je 's ochtends de zon krijgt. Bewolkt weer is niet erg - de zonnestralen in de wolken zijn ook erg mooi. Houd er rekening mee dat de zonsondergang niet lang duurt, dus je hebt een beperkte tijd, zorg dat je van tevoren op het opnamepunt verschijnt, minimaal een half uur van tevoren.

Stap 3

Gebruik een statief en lenzen met verschillende brandpuntsafstanden om te fotograferen. Afhankelijk van of je een landschap of een zonsopgang wilt fotograferen, gebruik je een groothoeklens of een zoomlens met een brandpuntsafstand van ongeveer 200 mm. Hierdoor wordt de zonneschijf het belangrijkste element van de afbeelding, waardoor deze optisch groter wordt.

Stap 4

Donkere silhouetten passen perfect in de compositie van dageraadopnames, die de aandacht van de toeschouwer onmiddellijk op zichzelf zullen vestigen. Afbeeldingen van donkere, langgerekte silhouetten van bomen of een horizontaal uitgestrekte bergketen zullen de foto meer expressiviteit geven. Silhouetten van kleine objecten op de voorgrond zien er goed uit. Maar vergeet niet dat het beter is om niet zowel de zon als de silhouetten in het midden van de foto te plaatsen.

Stap 5

Gebruik geen automatische camera-instellingen en witbalans. Om al het moois en het spel van het licht vast te leggen, schakelt u de camera in de modus diafragma of sluiterprioriteit, experimenteert u met belichting, sluitertijd en diafragma. Niemand zal u specifieke installatieparameters geven - de opnameomstandigheden zijn afhankelijk van verschillende factoren die moeilijk in aanmerking te nemen en te voorzien zijn.

Stap 6

Als beginnende fotograaf kun je gebruik maken van de aanbevelingen die de automatische instellingen bieden, maar werken met de belichtingsinstelling. Maak foto's door de belichtingswaarde iets te verlagen of te verhogen en kies er vervolgens de beste uit. Gebruik de AE lock-functie om foto's beter te belichten. Richt de lens op een donker oppervlak van de aarde, vergrendel deze belichtingswaarde en fotografeer de zonsondergang ermee.

Aanbevolen: