Hoe Kies Je Een Groothoeklens?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Groothoeklens?
Hoe Kies Je Een Groothoeklens?

Video: Hoe Kies Je Een Groothoeklens?

Video: Hoe Kies Je Een Groothoeklens?
Video: Which wide angle lens should YOU buy? - Guide to Wide Angle Lenses 2024, April
Anonim

Groothoeklenzen worden in de fotografie gebruikt om architectuur, landschappen en interieurs vast te leggen. Dergelijke camera's onderscheiden zich door een grote scherptediepte, waardoor beelden worden verkregen die tegelijkertijd op nabije en verre objecten worden scherpgesteld. Met deze functie kunt u panorama's van hoge kwaliteit maken en het volledige zicht op de attractie bedekken.

Hoe kies je een groothoeklens?
Hoe kies je een groothoeklens?

instructies:

Stap 1

Kijk uit voor camera's met een brandpuntsafstand van 24 tot 40 mm als je geïnteresseerd bent in groothoeklenzen. De indicator van minder dan 24 mm verwijst naar ultragroothoek, maar hun kosten zullen iets hoger zijn.

Stap 2

Bij het kiezen van dergelijke camera's moet ook rekening worden gehouden met een parameter als perspectief. Het kenmerkt de relatieve lengte en grootte van objecten in het frame. Groothoeklenzen onderscheiden zich doordat objecten groot op de voorgrond en ver op de achtergrond lijken. Om te voorkomen dat dit effect te hard is, moet je de camera selecteren op basis van hoe ver je van je onderwerpen gaat staan.

Stap 3

Bepaal welk type brandpuntsafstand je nodig hebt om te fotograferen. Vaste brandpuntsafstand of Fix lenzen hebben een hoge diafragmaverhouding en een betaalbare prijs. Ze kunnen niet in- of uitzoomen op geselecteerde objecten. Variabele brandpuntsafstand- of zoomlenzen verschillen doordat ze kunnen in- en uitzoomen op objecten in het frame, wat veel handiger is in gebruik. Hun nadeel is echter dat je niet altijd foto's van hoge kwaliteit kunt maken. Hoewel fixes lichter en compacter zijn, zijn ze specifiek ontworpen voor een specifiek type fotografie. In dit opzicht is het raadzaam om voor een groothoeklens niet alleen een universele Zoom aan te schaffen, maar ook meerdere soorten Fix.

Stap 4

Zoek in de kenmerken van een groothoeklens een parameter als diafragma. Het wordt meestal aangeduid met "f / nummer". Als er "f: number-number" staat, betekent dit dat de lens een reeks brandpuntsafstanden heeft. In dit geval is het eerste getal verantwoordelijk voor de diafragmaverhouding aan het korte uiteinde en het tweede - aan het lange uiteinde. De diafragmaparameter is verantwoordelijk voor het vermogen van de camera om te fotograferen bij weinig licht. Hoe lager het opgegeven getal, hoe hoger deze parameter. Voor groothoeklenzen is een groot diafragma echter niet nodig, omdat deze in de meeste gevallen moet worden verkleind. Als u bijvoorbeeld een groothoekzoomlens kiest, is het ideale diafragma "f: 2, 8-4, 0".

Aanbevolen: