Grafisch Tablet: Een Hulpmiddel Voor Creativiteit

Inhoudsopgave:

Grafisch Tablet: Een Hulpmiddel Voor Creativiteit
Grafisch Tablet: Een Hulpmiddel Voor Creativiteit

Video: Grafisch Tablet: Een Hulpmiddel Voor Creativiteit

Video: Grafisch Tablet: Een Hulpmiddel Voor Creativiteit
Video: Digital Art for Beginners (2020 Edition) 2024, Mei
Anonim

Elke beginnende kunstenaar die geïnteresseerd is in digitaal schilderen of grafiek stelt zich eens de vraag: wat is er naast talent en ervaring nodig om zo mooi en nauwkeurig te schilderen? Wat vooral nodig is, is een grafisch tablet - het belangrijkste hulpmiddel voor een moderne kunstenaar.

Grafisch tablet: een hulpmiddel voor creativiteit
Grafisch tablet: een hulpmiddel voor creativiteit

Uiterlijk en kenmerken van de tool

Het grafisch tablet bestaat uit een werkblad, waarvan de formaten variëren van A6- tot A3-formaat, en een pen met verwisselbare penpunten. Gewoonlijk wordt een tablet via een USB-poort op een computer aangesloten, net als een muis.

Voor iemand die nog nooit een tablet in zijn handen heeft gehad, lijkt het in eerste instantie dat hij alleen goed is omdat je hiermee preciezere en nauwkeurigere lijnen kunt tekenen dan met een muis. Maar het is niet zo. Als u vector grafische editors zoals Adobe Illustrator, Corel Drow of Inkscape gebruikt, kunt u de kromming, dikte en richting van lijnen zeer nauwkeurig regelen, zelfs als u niets anders dan een muis tot uw beschikking heeft. Om dit te doen, gebruiken de hierboven genoemde programma's in de regel hulpmiddelen die kunnen worden geïdentificeerd door het pictogram in de vorm van een pen of potlood. Bovendien hebben zelfs bitmap-editors zoals Adobe Photoshop en Paint Tool SAI ingebouwde vectortools. U kunt de contouren van objecten traceren en er zorgvuldig uniforme kleurvullingen voor maken als u geduldig en attent bent. Daarom gebruiken grafische ontwerpers vaak geen grafisch tablet bij het tekenen van ontwerpelementen of logo's. Waarom is hij dan nodig?

Feit is dat een grafisch tablet ook zo'n handige functie heeft als gevoeligheid voor de druk van de pen, waarmee je de dikte en transparantie van lijnen of penseelstreken kunt aanpassen, net zoals dat gebeurt bij het tekenen, bijvoorbeeld met een gewone potlood. Zo krijgen digitale werken levendigheid en expressiviteit en wordt het tekenproces zelf creatiever en leuker. De mate van drukgevoeligheid is verschillend voor verschillende tabletmodellen. Het is logisch dat modellen die bedoeld zijn voor de creativiteit van kinderen minder gevoelig zijn dan die van ervaren professionele kunstenaars. Bovendien kan deze parameter worden aangepast in de instelling van de tabletdriver - niet alle artiesten vinden het leuk als het penseel reageert op de minste verandering in druk, maar iemand daarentegen heeft de hoogste pengevoeligheid nodig.

Poging tot schrijven

Vaak is een beginnende kunstenaar, die voor het eerst op een tablet heeft geprobeerd te tekenen, teleurgesteld: de pen gehoorzaamt niet, de lijnen blijken ongelijk te zijn en soms - oh, horror, de tablet voelt gewoon de druk niet! Maar wees in dit geval niet boos: vind informatie over het instellen en kalibreren ervan op de website van de fabrikant van uw tabletmodel, controleer of de benodigde stuurprogramma's op uw computer zijn geïnstalleerd. En natuurlijk bepaalt de gewoonte van de hand naar de tablet veel. Niet iedereen slaagt er meteen in om de drukkracht en de bewegingssnelheid van de hand in evenwicht te brengen. En tekenen, kijkend naar de monitor, en niet op het oppervlak dat de pen aanraakt - is in het begin ongebruikelijk. Plan dus niet meteen een schitterend canvas, maar oefen eerst door de oefeningen te doen die te vinden zijn op sites voor aspirant-kunstenaars. Daarnaast hangt veel af van de instellingen van je grafische editor. In veel tekenprogramma's kan de vloeiendheid van de lijn kunstmatig worden aangepast, zodat uw werk nauwkeurigere contouren krijgt.

Een tablet kiezen

Het is erg belangrijk om het juiste tabletmodel en de bijbehorende parameters voor u te kiezen. Maat bijvoorbeeld. Natuurlijk geeft het A4-formaat je meer ruimte voor creativiteit dan de A6. Maar als je van plan bent je tablet mee te nemen op reis, mee te nemen naar je werk of school, is het logisch om aan een compacter model te denken. Sterker nog, zelfs op een A5-tablet kun je volwaardige kunstwerken maken. Bedenk bij het kiezen van een tablet hoe handig je deze op je werkplek kunt plaatsen.

De toonaangevende specialist in de productie van grafische tablets is Wacom. Ze produceert een vrij grote lijn van verschillende modellen die voortdurend worden bijgewerkt. Op de website van het bedrijf kunt u kennis maken met alle parameters van zijn producten en precies kiezen wat bij u past. Daar kun je zowel een kleine tablet met een minimum aan functies kiezen voor een kind dat wil "tekenen op een computer", als een professionele tool voor een ervaren artiest.

Aanbevolen: