Regels Voor Het Selecteren Van Sprekers

Regels Voor Het Selecteren Van Sprekers
Regels Voor Het Selecteren Van Sprekers

Video: Regels Voor Het Selecteren Van Sprekers

Video: Regels Voor Het Selecteren Van Sprekers
Video: Kim Spinder over innoveren, lef en grenzen opzoeken | Sprekers met een missie #27 2024, Mei
Anonim

Honderd jaar geleden was de muziek op het festival eenvoudig gearrangeerd: de mensen noemden de accordeonist eenvoudiger, de rijken noemden de pianist, de violist en zelfs het hele orkest. Daarna werd het live geluid vervangen door grammofoons, radio's, bandrecorders, etc. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om muziek aan te zetten of de stem van de presentator te versterken zonder een goed luidsprekersysteem. Inderdaad, de toastmaster zal geen toast in een megafoon schreeuwen. Maar de school en het zomercafé hebben verschillende sets luidsprekers nodig, en het kan moeilijk zijn om ze te kiezen zonder een competente specialist.

Luidsprekerselectie moet serieus worden genomen
Luidsprekerselectie moet serieus worden genomen

Om de juiste apparatuur in een hal te installeren, moet je de akoestische eigenschappen ervan kunnen berekenen. Koop je gewoon de eerste speakers die je tegenkomt met een versterker en zet je ze in de hoeken, dan bestaat het risico dat het publiek ergens versteld staat en ergens de woorden van de speakers niet meer kan horen. Systemen met dezelfde kenmerken maar verschillende fabrikanten geven een ander geluid.

Luidsprekersystemen zijn onderverdeeld in twee typen: actief en passief. In de eerste is de versterker ingebouwd in de luidspreker, in de tweede is deze apart geplaatst. Daarom is het voldoende om actieve systemen op een stopcontact aan te sluiten, maar passieve systemen hebben een versterker nodig om geld te verdienen. Met andere woorden, actieve systemen werken als gewone computerluidsprekers. Ze zijn verbonden met het netwerk en met de geluidsbron. Passief is als een koptelefoon die niet op een stopcontact hoeft te worden aangesloten.

Het belangrijkste pluspunt van actieve luidsprekersystemen voor de meeste gebruikers is het gemak van aansluiting. Dankzij ditzelfde voordeel is er een tweede - mobiliteit. Zo'n systeem is niet moeilijk te demonteren en naar een andere plaats te verplaatsen, zelfs niet op straat. In de regel zijn ze handig in gebruik in scholen, kleuterscholen, plattelandskampen, enz. Eén en hetzelfde systeem is eenvoudig te installeren, eerst in de aula voor een matinee of disco, en vervolgens op het straatperron - voor een line-up of leuke starts. Actieve akoestische systemen zijn ook gunstig voor de eigenaren van zomercafés, omdat de apparatuur in het koude seizoen naar het magazijn kan worden gebracht of zelfs elke avond van de straat kan worden gehaald wanneer het café gesloten is.

In passieve systemen wordt mobiliteit vervangen door andere voordelen. Ten eerste zijn ze merkbaar goedkoper. De lage prijs correleert in dit geval echter op geen enkele manier met de geluidskwaliteit. Passieve systemen zijn meestal krachtiger dan actieve. En meestal kunnen ze worden gecombineerd met een bestaande versterker. Deze optie is meer geschikt voor restaurants, aula's, muziekscholen. Dat zijn kamers waar de luidsprekers permanent worden gebruikt, waar het niet nodig is om ze regelmatig ergens heen te verplaatsen. Een passief systeem is praktisch als de eigenaar van de kamer tevreden is met de versterker die hij heeft en alleen de speakers zelf wil upgraden.

Het aantal banden geeft aan of geluiden van verschillende helderheid via één of meerdere luidsprekers worden verzonden. Hoe hoger de vraag van de luisteraar naar geluidskwaliteit, hoe logischer het is om twee-, drie- of zelfs vijfbands akoestiek te verwerven. Een tweewegsysteem is vooral handig voor een bioscoop of nachtclub waar aparte overdracht van diepe bas belangrijk is. Hiervoor wordt een subwoofer gebruikt. Het zal ook praktischer zijn bij gebruik buitenshuis. Three-way geeft een vloeiender geluid, brengt de spraak van de spreker zo verstaanbaar mogelijk over. Dit komt omdat in een 3-weg systeem de lage, middentonen en hoge tonen door verschillende luidsprekers worden verzonden.

De kracht van het systeem spreekt niet over de luidheid van de luidsprekers, maar over de mechanische betrouwbaarheid. Luidheid wordt aangegeven door een ander kenmerk: de gevoeligheid van het systeem, het niveau van decibel dat het kan leveren. Let ook op een indicator als frequentie: sommige systemen zijn ontworpen voor een groter bereik dan wat het menselijk oor waarneemt. Dit wordt niet gedaan omwille van mooie cijfers, waardoor het geluid voller en harmonischer zal zijn. Doorgaans hebben actieve systemen een groter bereik.

Wat zeker beter is om niet te besparen bij het kiezen van een systeem, is het materiaal waarvan de speakers zijn gemaakt. Kunststof exemplaren zijn natuurlijk merkbaar goedkoper en lichter, maar bij middelhoge en hoge frequenties kunnen ze een onaangenaam ratelend geluid geven. Om dit te voorkomen, veranderen fabrikanten bijvoorbeeld van vorm. Maar toch zijn ze niet te vergelijken met kolommen van hout of spaanplaat. De houten behuizing geeft een veel betere geluidskwaliteit.

Aanbevolen: