Hoe Weerstanden Voor LED's Te Selecteren

Inhoudsopgave:

Hoe Weerstanden Voor LED's Te Selecteren
Hoe Weerstanden Voor LED's Te Selecteren

Video: Hoe Weerstanden Voor LED's Te Selecteren

Video: Hoe Weerstanden Voor LED's Te Selecteren
Video: How to select resistor values for LEDs | Basic Electronics 2024, Mei
Anonim

U kunt de LED direct, zonder weerstand, alleen aansluiten op een stroombron met een hoge interne weerstand. In alle andere gevallen is stroombegrenzing noodzakelijk om diodestoring te voorkomen. De waarde van de stroombegrenzende weerstand wordt bepaald door berekening.

Hoe weerstanden voor LED's te selecteren
Hoe weerstanden voor LED's te selecteren

instructies:

Stap 1

Het is onmogelijk om de nominale LED-stroom empirisch te bepalen. Deze parameter van het apparaat moet bij de aankoop aan de verkoper worden gevraagd. Als u het type diode weet, voer het dan in een zoekmachine in - er is een kans dat er referentiegegevens voor zijn, inclusief de nominale stroom.

Stap 2

Als er geen informatie over de LED is, kunnen we aannemen dat het apparaat in de behuizing van het SMD-type een nominale stroomsterkte heeft van 3 mA, voor een ronde diameter van 3 mm - 5 mA, voor een rechthoekige doorsnede van 3 bij 5 mm - 10 mA, voor een ronde met een diameter van 5 of 10 mm - 20 mA.

Stap 3

De spanningsval over een LED is afhankelijk van de kleur. Voor infrarood is dit 1, 2 V, voor rood - 1, 8, voor groen - 2, 2, voor blauw, wit en violet - van 3 tot 4.

Stap 4

Bepaal de spanningsval over de stroombegrenzende weerstand met behulp van de volgende formule: Ur = Up-Ud, waarbij:

Ur is de spanningsval over de weerstand, V;

Omhoog - voedingsspanning, V;

Ud - spanningsval over de LED, V.

Stap 5

Gebruik de wet van Ohm om de weerstand van de weerstand te berekenen. Zet vóór het berekenen de nominale stroom van de LED om in ampère, waarvan de waarde, uitgedrukt in milliampère, wordt gedeeld door 1000. Bijvoorbeeld 20 mA = 0,02 A. Bepaal vervolgens de waarde van de weerstand met behulp van de volgende formule: R = Ur / Inom, waar:

R - de vereiste weerstand van de weerstand, Ohm, Ur - spanningsval over de weerstand, berekend volgens de vorige formule, V;

Inom - LED nominale stroom, A.

Stap 6

De laatste stap is het berekenen van het vermogen van de weerstand. Om dit te doen, vermenigvuldigt u de spanningsval over de weerstand met de stroom die er doorheen vloeit (ook eerder omgerekend naar ampère): P = Ur * Inom, waarbij:

Ur is de spanningsval over de weerstand, V;

Inom - de nominale stroom van de LED, A. Het is mogelijk om een hogere vermogensweerstand te gebruiken, maar niet om een lagere te gebruiken.

Stap 7

Om de algehele efficiëntie van het systeem te verhogen wanneer de voedingsspanning te hoog is, kunnen LED's met dezelfde nominale stroom zo in serie worden geschakeld dat ongeveer 2/3 van de voedingsspanning op deze keten valt, en ongeveer 1/3 van de weerstand. In dit geval moeten de nominale diodespanningen worden opgeteld voordat de berekening wordt uitgevoerd.

Aanbevolen: