Voor- En Nadelen Van E-books

Inhoudsopgave:

Voor- En Nadelen Van E-books
Voor- En Nadelen Van E-books

Video: Voor- En Nadelen Van E-books

Video: Voor- En Nadelen Van E-books
Video: De voor- en nadelen van een e-reader | Adorable Books 2024, Mei
Anonim

Houd je bibliotheek in je zak, pak het boek dat je nodig hebt met één klik, lees duizenden pagina's op één batterijlading. De lezer kon tien jaar geleden alleen maar dromen van zulke fantastische kansen. Nu is dit verhaal uitgekomen, maar het heeft ook zijn nadelen.

Elektronische lezer
Elektronische lezer

Toen de eerste e-books verschenen, werden ze begroet met enthousiaste reacties van dankbare lezers. Toen zakte de opwinding een beetje en vertoonde de innovatie enkele negatieve kanten. Het kamp van boekenliefhebbers was verdeeld in twee "strijdende" groepen - voor- en tegenstanders van elektronische "lezers". Misschien hebben beide hun eigen argumenten die het overwegen waard zijn.

Wat is er goed aan een e-book?

Het meest voor de hand liggende dat bij e-books opkomt, is hun bruikbaarheid:

- de mogelijkheid om het apparaat gemakkelijk in een zak, tas of aktetas te stoppen. Je hebt geen speciale gevallen nodig om altijd een “lezer” bij de hand te hebben;

- beschikbaarheid van literatuur. Er zijn veel gratis boeken op internet die gemakkelijk te downloaden zijn;

- zelfs als u een elektronische versie van een boek zou moeten kopen, is deze meestal goedkoper dan een papieren versie;

- naast het lezen van het scherm, kunt u luisteren naar muziek, radio en de boeken zelf, wat handig is voor blinden;

- lettertype, schermhelderheid, contrast - alles is eenvoudig aan te passen en toegankelijk voor elke slechtziende;

- extra functies - voicerecorder, fotoalbum, internetbrowser, videospeler. Dit alles breidt de gebruikelijke concepten van boeken enorm uit en maakt elektronische apparaten bijna volwaardige computers.

Wat is er mis met een e-book

Het is moeilijk te zeggen dat de term "slecht" correct is gekozen. Om precies te zijn, kunnen we zeggen dat hoewel elektronische apparaten hun eigen tekortkomingen hebben, die de lezer moet accepteren:

- sommige literatuur is eenvoudigweg niet in elektronische vorm beschikbaar, omdat deze nog niet is gedigitaliseerd;

- de prijs van de uitgifte is ook van belang. Ondanks een aanzienlijke prijsverlaging voor apparaten, kosten ze nog steeds meer dan een enkel boek of zelfs een hele verzameling;

- bij onzorgvuldige omgang kan de "lezer" worden beschadigd, terwijl het papier tegen een stootje kan;

- de noodzaak voor opladen vermindert de leestijd. Afhankelijk van het type reader (elektronische inkt of TFT-scherm) kan dit schommelen van 4 tot 12-16 uur, maar het blijft toch zonde als je je favoriete boek onderweg niet kunt lezen;

- in de moderne praktijk wordt soms gebruik gemaakt van de bescherming van elektronische publicaties, waardoor ze niet zonder aankoop op een reader kunnen worden gelezen.

En de weegschaal tikt door…

Als we de gebruikelijke farmaceutische weegschaal nemen en de minnen van de leeszalen aan de ene kant en de plussen aan de andere kant zetten, blijkt dat iedereen recht heeft op een persoonlijke keuze.

Er zijn mensen die graag papier onder hun vingers voelen, de geur van drukinkt inademen, naar het geritsel van pagina's luisteren en het gewicht van een publicatie voelen. Deze kleine nuances van lezen zijn essentieel voor zulke mensen.

En voor anderen is het belangrijker om gewoon informatie te krijgen, uit te zoeken wat er precies in het boek staat en dit op de meest handige manier te doen. De keuze is aan jou!

Aanbevolen: