Wat Is Het Verschil Tussen Led-tv's En Lcd?

Wat Is Het Verschil Tussen Led-tv's En Lcd?
Wat Is Het Verschil Tussen Led-tv's En Lcd?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Led-tv's En Lcd?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Led-tv's En Lcd?
Video: LCD Vs LED Vs OLED Vs Plasma Vs Quantum Dot TVs Explained! 2024, April
Anonim

Lcd-tv's bestaan al heel lang. De technologie van hun productie wordt voortdurend verbeterd, de afmetingen van schermen nemen steeds meer toe. Maar als eerder bij de productie van LCD-matrices LCD-technologie werd gebruikt, wordt nu een steeds groter deel van de markt ingenomen door tv's met LED-schermen.

Wat is het verschil tussen led-tv's en lcd?
Wat is het verschil tussen led-tv's en lcd?

Een kenmerk van schermen met vloeibare kristallen is dat ze een achtergrondverlichting nodig hebben om te werken, dat wil zeggen een lichtbron aan de achterkant. Als er geen achtergrondverlichting is, is er niets op het scherm te zien. Soms faalt de lichtbron - in dit geval is het scherm donker, maar als je er met een zaklamp op schijnt, zie je een vaag beeld.

Tv's met lcd-achtergrondverlichting gebruiken speciale fluorescentielampen, die in hun werkingsprincipe niet verschillen van gewone fluorescentielampen. En ze hebben dezelfde nadelen - zo'n lamp kan doorbranden, waardoor deze moet worden vervangen. Een ander inherent nadeel van schermen met achtergrondverlichting door fluorescentielampen is ongelijkmatige verlichting - fabrikanten kunnen geen absoluut uniforme verlichting van het hele schermgebied bereiken. Toegegeven, dit is meestal niet erg zichtbaar met het oog, maar een ervaren persoon kan ongelijkmatige verlichting onderscheiden.

Daarom heeft LED-technologie de LCD-achtergrondverlichting vervangen. Bij gebruik wordt de achtergrondverlichting van de vloeibare kristalmatrix uitgevoerd met behulp van LED's. De voordelen van deze technologie kunnen nauwelijks worden overschat, een van de belangrijkste zijn uniforme verlichting, een laag stroomverbruik en een zeer hoge hoeveelheid werk. Een tv met een LED-scherm wordt eerder gerecycled vanwege veroudering dan vanwege een storing van de achtergrondverlichting. Zo'n scherm heeft niet de hoge spanning die nodig is voor een traditionele LCD-achtergrondverlichting, wat het ontwerp enorm vereenvoudigt.

Natuurlijk heeft LED-technologie ook nadelen. Meer precies, het nadeel is de hogere kosten van dergelijke schermen. LED's zijn nog steeds vrij duur om te produceren, maar nieuwe technologie vervangt geleidelijk de oude. Tv's die erop zijn gebaseerd, zijn veel betrouwbaarder, zuiniger, hebben een betere beeldkwaliteit, wat fabrikanten ertoe aanzet om volledig over te stappen op LED's.

Ook de LED-technologie gaat vooruit. Als we eerst zijverlichting met witte LED's gebruikten, zijn er nu schermen met LED's in drie kleuren - rood, blauw en groen (RGB-achtergrondverlichting). Ze bevinden zich achter het scherm en gaan op het juiste moment aan in overeenstemming met de kleur van het beeld. Het beeld op zo'n tv is erg helder en sappig.

Aanbevolen: