Wat Is GSM

Inhoudsopgave:

Wat Is GSM
Wat Is GSM

Video: Wat Is GSM

Video: Wat Is GSM
Video: Архитектура сети GSM 2024, Maart
Anonim

GSM is een digitale mobiele communicatiestandaard die tegenwoordig een van de meest gebruikte ter wereld is. Het wordt ondersteund door een groot aantal operators en implementeert de transmissie van radiofrequenties in een specifiek bereik, waardoor spraakoproepen over lange afstanden kunnen worden gedaan.

Wat is GSM
Wat is GSM

Geschiedenis en gebruik

De standaard dankt zijn naam aan de groep bedrijven die de Groupe Special Mobile-standaard heeft ontwikkeld. Vervolgens werd deze groep omgedoopt tot Global System for Mobile Communications. De ontwikkeling van de standaard begon in 1982, toen verschillende Europese telefoonmaatschappijen samenwerkten om één enkel mobiel systeem te creëren dat het mogelijk zou maken om in heel Europa te bellen op een specifieke frequentie van 900 MHz. Na de uitvoering van deze taak werd de norm in 1991 gecertificeerd en over de hele wereld verspreid.

Tegenwoordig ondersteunt GSM niet alleen spraakcommunicatiediensten, maar ook pakketgegevensdiensten (GPRS) op internet. Ook de uitwisseling van korte tekstberichten (SMS) en facsimilegegevens gebeurt op basis van GSM.

Met GSM kunt u het oproepnummer bepalen, doorschakelen naar een andere abonnee, telefonische vergaderingen (3 of meer abonnees) en voicemail.

Voor- en nadelen van de standaard

Met GSM kunnen compacte radiomodules worden gemaakt die aanzienlijk lichter en kleiner zijn dan de meeste analoge netwerken. De implementatie van deze aanpak wordt bereikt door de structuur van de implementatie van datatransmissie ten koste van radiotorens, d.w.z. basisstations die signalen van abonnees analyseren.

Het netwerk biedt ook een voldoende hoge kwaliteit van communicatie binnen de dekkingsradius van de gsm-masten. Het netwerk is ruimer, wat zorgt voor gelijktijdig gebruik van het netwerk door een groot aantal abonnees. Hierdoor wordt een relatief kleine hoeveelheid interferentie met het radiosignaal bereikt.

GSM heeft een goede bescherming tegen afluisteren door middel van signaalcoderingsalgoritmen. Een groot voordeel is de mogelijkheid van roaming, waardoor de abonnee zich over de hele wereld kan verplaatsen zonder van operator of telefoonnummer te veranderen.

Er zijn ook enkele nadelen aan het netwerk. Ten eerste is GSM gevoelig voor spraakvervorming als gevolg van digitale verwerking en signaaloverdracht naar een tussenstation. Ten tweede is er een beperkte dekking van één toren, die bij gebruik van versterkers en losse richtantennes niet meer dan 120 km is.

Netwerken vereist meer zenders en technologie dan andere standaardnetwerken (bijv. AMPS).

In de meeste landen wordt GSM vervangen door de CDMA-standaard, die enkele voordelen heeft ten opzichte van GSM. Met CDMA is het bijvoorbeeld mogelijk om snellere gegevensoverdracht te realiseren, waardoor de kwaliteit van de communicatie verbetert en u sneller kunt werken op internet dankzij een groter en krachtiger kanaal.

Aanbevolen: