Hoe Een Versterker In Elkaar Te Zetten

Inhoudsopgave:

Hoe Een Versterker In Elkaar Te Zetten
Hoe Een Versterker In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe Een Versterker In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe Een Versterker In Elkaar Te Zetten
Video: Versterkers #3 Hoe sluit je een versterker aan? 2024, Mei
Anonim

Om platen van een pocketspeler niet via een koptelefoon, maar via luidsprekers te beluisteren, heb je een versterker nodig. Moderne geïntegreerde schakelingen maken het mogelijk om zeer eenvoudige versterkers te bouwen met een minimum aan externe componenten.

Hoe een versterker in elkaar te zetten
Hoe een versterker in elkaar te zetten

instructies:

Stap 1

Koop de TDA7056A- of TDA7056B-chip. Installeer het over het koellichaam van een grote processor.

Stap 2

Plaats de microschakeling samen met het koellichaam met de markeringen naar u toe gericht, met de draden naar beneden gericht. De eerste uitgang bevindt zich aan de linkerkant.

Stap 3

Sluit een luidspreker van minimaal 5 W aan tussen pin 6 en 8 van deze microschakeling.

Stap 4

Neem een gestabiliseerde voeding met een spanning van 12 V, ontworpen voor een belastingsstroom van minimaal 1 A. Zet deze nog niet aan. Verbind het positieve contact van het blok met de uitgang van de geïntegreerde schakeling op nummer 2, en het negatieve contact met de pinnen 4 en 7 die met elkaar zijn verbonden.

Stap 5

Neem een elektrolytische condensator met een capaciteit van 220 μF, geschikt voor een spanning van ten minste 16 V. Sluit deze, rekening houdend met de polariteit, parallel aan de voeding aan. In huishoudelijke condensatoren wordt de positieve pool aangegeven met een plus en in geïmporteerde condensatoren wordt de negatieve aangegeven door een verticale strook minnen.

Stap 6

Sluit parallel aan de elektrolytische condensator een keramiek aan met een capaciteit van ongeveer 100 nanofarad. De polariteit van de opname ervan is onverschillig.

Stap 7

Het ingangssignaal wordt toegevoerd aan pin 3 via een keramische of papieren condensator met een capaciteit van 0,47 3F. Als de signaalbron stereo is, neem dan twee condensatoren en breng er signalen op aan, en de draden van deze condensatoren, tegenover de signaalbron, worden met elkaar verbonden. Sluit de gemeenschappelijke draad van de signaalbron aan op de negatieve pool van de stroombron.

Stap 8

Zet het volume op de signaalbron op minimum. Schakel de stroom naar de bron en versterker in. Verhoog geleidelijk het volume op de signaalbron totdat u een geluid hoort.

Stap 9

Als je een stereoversterker wilt maken, koop dan een ander IC van hetzelfde type, zet het op dezelfde manier aan en sluit een andere luidspreker aan. Pas de signalen van de stereokanalen toe op de microcircuitingangen via afzonderlijke condensatoren. Gebruik een krachtigere voeding die is ontworpen voor een belastingsstroom van minimaal 2 A.

Stap 10

Maak een koffer voor de versterker op een manier die voor u geschikt is. Plaats de luidsprekers desgewenst in aparte kasten of maak ze onderdeel van de versterker. Maak gaten voor de luidsprekerconussen zodat het geluid kan ontsnappen. Maak ook gaten in de achterwanden van alle behuizingen: de versterker heeft ze nodig voor koeling, de luidsprekers hebben ze nodig om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Aanbevolen: