12 Belangrijke Gebeurtenissen Van 2021

Inhoudsopgave:

12 Belangrijke Gebeurtenissen Van 2021
12 Belangrijke Gebeurtenissen Van 2021

Video: 12 Belangrijke Gebeurtenissen Van 2021

Video: 12 Belangrijke Gebeurtenissen Van 2021
Video: "Během 11. Listopadu Se Blíží Něco Obrovského" - Otevírání Portálu 1111! 2024, Mei
Anonim

Gegroet, beste vrienden! Vandaag vertel ik je over 12 belangrijke gebeurtenissen op het gebied van IT-technologieën en wetenschap in het algemeen, die in 2021 zullen plaatsvinden.

12 belangrijke gebeurtenissen van 2021
12 belangrijke gebeurtenissen van 2021

Exascale-computers implementeren

Exascale computing zijn hypothetische supercomputers met een prestatie van meer dan één exaflops (één miljoen biljoen of één triljoen) bewerkingen per seconde. Lange tijd bleef dit slechts een fantasie, want sinds 2008 heeft de mensheid alleen systemen van de petaflops-klasse, dat is duizend keer minder dan een exaflops.

Beeld
Beeld

Maar in 2021 zijn Intel en Cray van plan om een exascale Aurora-systeem te maken. De inzet van zo'n supercomputer zou het begin markeren van een nieuwe sprong in de informatica en het einde markeren van de constante vertraging van de computertechnologie die we sinds de tweede helft van de jaren 10 hebben gezien.

De Chinezen zijn ook van plan om zich bij de Amerikanen aan te sluiten, die een nieuwe supercomputer Tianhe-3 zullen presenteren met een stabiele prestatie van meer dan één exaflops.

De Perseverance-rover komt in februari 2021 aan op Mars

In juli 2020 lanceerde NASA een raket richting Mars met daarin de Perseverance rover. Het belangrijkste doel is om te zoeken naar bewijs van het bestaan van leven op de Rode Planeet in de oudheid, en vervolgens monsters terug te sturen naar de aarde in 2031. De tweede belangrijkste taak is de ontwikkeling van de nieuwste technologieën voor de kolonisatie van Mars.

Vergeleken met de Curiosity-rover die in 2012 op Mars aankwam, is Perseverance in alle opzichten superieur. Hij heeft 23 hoogwaardige camera's, meer optimale wielen en loopvlak voor Marsbodem, microfoons voor geluidsopname en alle apparatuur die nodig is voor geologisch onderzoek. Perseverance heeft ook een drone op zonne-energie genaamd Ingenuity die het vermogen van de planeet om te vliegen zal testen en de beste route voor de rover zal berekenen.

Misschien wel een van de belangrijkste instrumenten is MOXIE, dat het vermogen moet testen om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof voor menselijke ademhaling en het van brandstof voorzien van raketten.

Volharding zal in februari 2021 op Mars aankomen en zou moeten afdalen in de Jezero-krater ten noorden van de evenaar. Deze plek is gekozen omdat er vroeger, volgens wetenschappers, hier een meer was en er dus leven kon bestaan.

James Webb Ruimtetelescoop Lancering

De Hubble-ruimtetelescoop werd op 24 april 1990 gelanceerd en levert wetenschappers nog steeds veel interessante ontdekkingen op. Maar het is al serieus verouderd, dus op 31 oktober 2021 zal James Webb het vervangen. Zijn apparatuur is qua resolutie vele malen superieur aan die van de Hubble en de telescopen ervoor, en het verzamelgebied is zes keer groter en is 25 vierkante meter versus vier en een half.

Beeld
Beeld

De vergrotende kracht van James Webb is honderd keer groter dan die van Hubble, waardoor wetenschappers de allereerste generatie sterren kunnen zien, die slechts tweehonderd miljoen jaar na de oerknal zijn gevormd. Naast "saai" wetenschappelijk onderzoek naar de vorming en evolutie van sterrenstelsels en sterren, zal "James Webb" helpen bij het zoeken naar planetaire systemen met potentieel leven.

Olympische Spelen in Tokio

De Olympische Spelen zouden in 2020 plaatsvinden, maar de pandemie verstoorde die plannen. Velen vreesden de onveiligheid van de spelen in Tokio, omdat de gevolgen van het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima in 2011 nog altijd de hoofdstad van Japan treffen. De Japanse autoriteiten staan er echter op dat het volledig onschadelijk zal zijn: het stralingsniveau wordt regelmatig gecontroleerd en overschrijdt dat in Londen of Parijs niet.

Het is overigens de eerste keer dat de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Voorheen werden ze alleen afgelast: in 1916 - vanwege de Eerste Wereldoorlog, in 1940 en 1944 - vanwege de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het uitstel naar 2021 blijven deze Olympische Spelen "Tokyo 2020" heten.

Anticonceptiepillen voor mannen gaan in de uitverkoop

De ontwikkeling van orale anticonceptiva voor mannen is al lang aan de gang. Vroeger probeerden wetenschappers mannen tijdelijk steriel te maken met testosteron en synthetische hormonen, maar deze methode gaf te veel negatieve bijwerkingen en had ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Beeld
Beeld

Later ontdekten wetenschappers een niet-hormonale methode - het gebruik van de JQ1-verbinding, ontwikkeld in 2012. Het tast het testisspecifieke BRDT-eiwit aan, dat nodig is voor een normale vruchtbaarheid. Onderdrukking van dit eiwit zorgt voor een lage beweeglijkheid van het sperma. Het is belangrijk dat dit een volledig omkeerbaar proces is dat geen negatieve invloed heeft op hormonen en vruchtbaarheid.

In 2013, na een succesvolle proef met muizen, begonnen menselijke tests, die ook de effectiviteit van de methode bevestigden. Na alle klinische proeven te hebben doorstaan, zullen de tabletten in 2021 beschikbaar zijn.

Productie van de eerste volledig kunstnieren begint

Nierziekte komt steeds vaker voor als gevolg van ecologie, levensstijl en genetische aanleg. Alleen eindstadium nierziekte (die volledig nierfalen kan veroorzaken) treft wereldwijd ongeveer twee miljoen mensen. Zulke mensen zijn beperkt tot dialyse en elk van hen heeft een vroege transplantatie nodig.

Er is een groot gebrek aan donoren, maar wetenschappers hebben een oplossing gevonden: volledig kunstmatige nieren. Het prototype werd in 2010 gemaakt aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Klinische proeven begonnen in 2017 en het is de bedoeling om de productie van kunstnieren in 2021 te starten. Met behulp van nanotechnologie hebben wetenschappers bijna alle vitale functies van de nieren kunnen nabootsen. Bovendien zijn dergelijke organen niet afhankelijk van elektriciteit en pompen, die werken op de bloeddruk van het menselijk lichaam. En deze nieren hebben een onbeperkte levensduur.

Lancering van vliegende auto's

En hoewel de mensheid een beetje laat was voor de tijd die wordt beschreven in de film "Back to the Future - 2", waren we eindelijk in staat om een echt werkende vliegmachine te maken. Het is de Terrafugia TF-X, een hybride voertuig met zwenkrotor dat een volledig autonoom voertuig is. De auto heeft kunstmatige intelligentie, die zelfstandig de weg naar een bepaald punt navigeert, obstakels op de weg detecteert en slechte weersomstandigheden omzeilt.

Beeld
Beeld

Handmatige bediening zal ook beschikbaar zijn, maar alleen voor een kleine correctie van de route en in het geval van een ongeval of een onvoorziene situatie. De Terrafugia TF-X is een elektrisch voertuig en heeft een geclaimd bereik van 800 kilometer.

EU annuleert zomertijd

En hoewel ons land het een paar jaar geleden deed, bestaat een soortgelijke praktijk nog steeds in de Europese Unie. Voorheen hielp de introductie van zomertijd om elektriciteit te besparen, wat de kosten van staten voor het onderhoud van elektriciteitsnetten en de kosten van ondernemingen verlaagde, maar nu heeft het alleen maar een negatief effect, het veroorzaakt bijvoorbeeld verwarring in de workflow.

Na het afschaffen van de zomertijd zullen alle landen op het Europese continent volgens één tijdstandaard leven.

De bouw van het Grote Egyptisch Museum zal worden voltooid

Het Grand Egyptian Museum zou oorspronkelijk in 2020 worden geopend, maar de pandemie van het coronavirus heeft aanpassingen gemaakt.

Beeld
Beeld

Het complex ligt ongeveer twee kilometer van de piramides van Gizeh op een oppervlakte van ongeveer 480 duizend vierkante meter en zou het grootste archeologische museum ter wereld moeten worden. Hier worden kunstvoorwerpen uit het oude Egypte tentoongesteld, waaronder een complete collectie voorwerpen uit het graf van Toetanchamon (meer dan vijfduizend). Veel van de oude artefacten zullen voor het eerst aan het publiek worden getoond.

Het museum zal de meeste archeologische vondsten die op het grondgebied van het land zijn gevonden, in zich verenigen.

Costa Rica wordt het eerste volledig CO2-neutrale land

Het Midden-Amerikaanse land Costa Rica wordt het eerste land ter wereld dat een nul-uitstoot van kooldioxide bereikt in transport, energie,industriële productie en landbouw dankzij competente afvalverwerking en de introductie van alternatieve energiebronnen. Dit betekent dat Costa Rica nu geen broeikasgassen meer zal produceren, wat de mensheid een stap dichter bij het behoud van het klimaat en de ecologie van de planeet zal brengen.

Costa Rica verbiedt ook de productie van plastic wegwerpproducten in 2021, wat, in combinatie met koolstofneutraliteit, deze plek tot een van de schoonste ter wereld zal maken.

COVID-19-vaccin zal beschikbaar zijn

Volgens de WHO waren er in oktober 2020 ongeveer 150 vaccins in preklinische proeven in de wereld. Veel vaccins worden momenteel getest op bijwerkingen en sommige bevinden zich in de proeffase bij mensen.

Beeld
Beeld

Veel landen en bedrijven kondigen de start van de productie van het coronavirusvaccin al in 2021 aan. Onder hen zijn zowel buitenlandse (van BioNTech, Pfizer en AstraZeneca), die volgens onderzoek een efficiëntie van ten minste 90% laten zien, als Russisch - EpiVacCorona en Gam-KOVID-Vak.

Een massale vaccinatie tegen het coronavirus zal helpen de pandemie te stoppen en het economisch herstel aan te pakken.

De eerste digitale volkstelling wordt gehouden in Rusland

Dit evenement zou in 2020 plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege het coronavirus. De telling van 2021 zal plaatsvinden op een nieuw technologisch niveau met behulp van computers, in tegenstelling tot eerdere, toen alleen live polling werd gebruikt om informatie te verzamelen. De belangrijkste innovatie zal de mogelijkheid zijn om onafhankelijk de telling door te voeren op de "State Services".

Bij een live-enquête worden alle gegevens ingevoerd in tablets met speciale software. Aangezien de meeste volkstellingskosten altijd de salarissen van de volkstelling zijn geweest, zal het huidige formaat veel geld besparen en nauwkeuriger een sociaal portret van de bevolking van Rusland samenstellen.

Aanbevolen: