Hoe De Doorsnede Van De Kabel Te Achterhalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Doorsnede Van De Kabel Te Achterhalen?
Hoe De Doorsnede Van De Kabel Te Achterhalen?

Video: Hoe De Doorsnede Van De Kabel Te Achterhalen?

Video: Hoe De Doorsnede Van De Kabel Te Achterhalen?
Video: Measuring cable size and calculations, cross sectional area of the conductor 2024, Mei
Anonim

U kunt het dwarsdoorsnede-oppervlak van de kabel op verschillende manieren achterhalen. Het gemakkelijkst is om ernaar te kijken op de markeringen op de isolatie. Maar soms is dit onmogelijk, omdat het ofwel afwezig is of al erg versleten is. We moeten andere methoden gebruiken.

Hoe de doorsnede van de kabel te achterhalen?
Hoe de doorsnede van de kabel te achterhalen?

instructies:

Stap 1

Gebruik beschikbare gereedschappen en meetinstrumenten. U kunt het beste een micrometer of schuifmaat gebruiken om de doorsnede van de kabel te bepalen. Deze meetinstrumenten zijn zelden te vinden in een standaard set huishoudelijk gereedschap, dus u kunt proberen ze te vervangen door een meetlint of liniaal. Het kan ook geen kwaad om de cursus geometrie op school te onthouden. Het gebied van de cirkel (de doorsnede van de draad is precies deze geometrische figuur) is gelijk aan het product van het getal P, gelijk aan 3, 14 (u hebt in dit geval niet meer dan twee decimalen nodig) en het kwadraat van de straal van de cirkel. Om de straal te bepalen, deelt u de draaddiameter door 2. Als u de diameter wilt gebruiken voor berekeningen, gebruikt u de volgende formule S = 0,78D².

Stap 2

Gebruik een schuifmaat om de diameter van de draad te meten. Om vervolgens de doorsnede van de draad te bepalen, vermenigvuldigt u de verkregen diameter daarmee en vervolgens met 0,78. De resulterende waarde is de doorsnede van de kabel.

Stap 3

Gebruik een liniaal of meetlint, evenals een potlood, om de maat van de kabel te bepalen. Wikkel de draad strak om het potlood. Hoe meer windingen worden gemaakt, hoe nauwkeuriger de kabeldiameter wordt bepaald. Het is wenselijk dat er minimaal 10 windingen zijn, meet vervolgens de afstand van het begin van de eerste winding tot het einde van de laatste met behulp van een liniaal of meetlint. Bereken de kabeldoorsnede met behulp van de bovenstaande formule.

Stap 4

Als de kabel gevlochten is, vermenigvuldigt u het resultaat met het aantal geleiders om de dwarsdoorsnede te krijgen. Als de geleiders verschillende diameters hebben, meet ze dan elk afzonderlijk, gebruik dan de bovenstaande formule en voeg de verkregen waarden toe om de totale kabeldoorsnede te bepalen.

Aanbevolen: