Hoe De Emitter-basis Door De Transistor Te Bepalen?

Inhoudsopgave:

Hoe De Emitter-basis Door De Transistor Te Bepalen?
Hoe De Emitter-basis Door De Transistor Te Bepalen?

Video: Hoe De Emitter-basis Door De Transistor Te Bepalen?

Video: Hoe De Emitter-basis Door De Transistor Te Bepalen?
Video: how to find transistor base emitter collector with multimeter? how to check pnp and npn? electronics 2024, Mei
Anonim

Als de markering van een bipolaire transistor is gewist, kun je ook bepalen waar deze op welke pin zit. Gebruik hiervoor een apparaat voor het meten van weerstand - een ohmmeter.

Hoe de emitter-basis door de transistor te bepalen?
Hoe de emitter-basis door de transistor te bepalen?

Noodzakelijk

  • - een diode met een bekende pinout;
  • - ohmmeter.

instructies:

Stap 1

Bepaal de polariteit van de spanning over de ohmmeter-sondes. Sluit hiervoor een diode met een bekende pinout aan, eerst in de ene polariteit, dan in een andere. Wanneer de sondes in polariteit met de diode zijn verbonden, waarbij de pijl wordt afgebogen, wordt een negatieve sonde aangesloten op de kathode van de diode en een positieve op de anode. Als u de polariteit van de spanning op de sondes kent, kunt u beginnen met het bepalen van de klemmen van de transistor.

Stap 2

Zoek uit welke van de conclusies overeenkomt met de basis. Er zijn drie manieren om een ohmmeter op een transistor aan te sluiten: tussen emitter en collector, tussen emitter en basis, tussen collector en basis. Rekening houdend met het feit dat het in alle drie de gevallen in de ene of de andere polariteit kan worden aangesloten, zijn er in totaal zes manieren. De pijl zal alleen afbuigen bij een van de polariteiten van de verbinding als de basispin erbij betrokken is. Als de pijl voor geen van de polariteiten van de aansluiting afwijkt, dan komen beide klemmen waarop u de ohmmeter aansluit niet overeen met de basis. En de basis is de rest.

Stap 3

Nu kunt u de structuur van de transistor definiëren. Sluit een ohmmeter in verschillende polariteiten aan tussen de basisterminal, waarvan u de locatie al weet, en een van de overige. Als de pijl afbuigt wanneer een plus is aangesloten op de basis, heb je een NPN-transistor voor je. Als de afwijking optreedt wanneer de min van de ohmmeter is aangesloten op de basis, is de structuur van de transistor PNP.

Stap 4

Het blijft om uit te zoeken waar de emitter is en waar de collector is. Sluit voor een NPN-transistor een ohmmeter aan tussen de twee niet-basisklemmen. Sluit de basis aan op de plus van een ohmmeter. De pijl wijkt af. Keer de polariteit van de ohmmeteraansluiting om naar de niet-basisklemmen. Sluit de basis opnieuw aan op de plus van de ohmmeter. De juiste is de manier van inschakelen, waarbij de weerstand lager bleek te zijn. In dit geval is de emitter verbonden met negatief en de collector met positief. Bij het controleren van de transistor van de PNP-structuur, doe hetzelfde, maar verbind de basis in beide gevallen met de min van de ohmmeter, en de emitter, wanneer deze correct is ingeschakeld (wanneer de weerstand minder is), komt overeen met de plus van de ohmmeter, en de verzamelaar - minus.

Aanbevolen: