Is Het Mogelijk Om De Videokaart In Een Laptop Te Vervangen?

Inhoudsopgave:

Is Het Mogelijk Om De Videokaart In Een Laptop Te Vervangen?
Is Het Mogelijk Om De Videokaart In Een Laptop Te Vervangen?

Video: Is Het Mogelijk Om De Videokaart In Een Laptop Te Vervangen?

Video: Is Het Mogelijk Om De Videokaart In Een Laptop Te Vervangen?
Video: Hoe bouw ik een videokaart in mijn computer? 2024, Mei
Anonim

Videokaarten zijn anders en het hangt af van het type of ze thuis vervangen kunnen worden. Soms is het helemaal niet mogelijk, soms - alleen in een servicecentrum, maar als de laptop grafische afbeeldingen op hoog niveau heeft, kunt u de videokaart zelf vervangen.

Is het mogelijk om de videokaart in een laptop te vervangen?
Is het mogelijk om de videokaart in een laptop te vervangen?

Een videokaart of videochip wordt op drie manieren in een laptop ingebouwd:

  1. Als geïntegreerde module is het een grafische chip die op het moederbord is gesoldeerd. In dit geval is de centrale processor verantwoordelijk voor grafische taken.
  2. Als aparte kaart, die ook op het moederbord is gesoldeerd, en verantwoordelijk is voor discrete graphics.
  3. Als apart bord: het wordt via een connector op het moederbord aangesloten.

Als de videokaart volgens de eerste methode is ingebouwd, kan deze op geen enkele manier worden vervangen. Als op de tweede - alleen in het servicecentrum. Maar de derde methode maakt het mogelijk om zelf een vervanging te maken.

Compatibiliteit van grafische kaarten

Verwisselbare videokaarten hebben verschillende connectoren, en het type connector bepaalt of de kaart geschikt is voor een laptop of niet. De meest voorkomende connectorstandaard is tegenwoordig MXM, alleen kan deze thuis bijna moeiteloos worden geüpgraded of gewijzigd. En hij is het die te vinden is in laptops asus, lenovo, aser, enz.

De MXM-standaard kent verschillende typen:

  • MXM-I, 70 mm breed en 68 mm lang;
  • MXM-II, 73 mm breed en 78 mm lang;
  • MXM-III, 82 mm breed en 100 mm lang;
  • MXM-HE, waarvan de parameters niet verschillen van de MXM-III.

De compatibiliteit van de kaart is afhankelijk van het type: nieuwere modellen passen op oudere connectoren, maar oude kunnen alleen worden vervangen door hetzelfde oude model. De MXM-HE-kaart past bijvoorbeeld op elk type connector, terwijl de MXM-I alleen kan worden vervangen door de MXM-I.

Sinds kort heeft MXM nieuwe standaarden: MXM-A en MXM-B. Bovendien kunnen de eerste alleen worden gewijzigd voor dezelfde kaarten met de letter A, en de laatste zijn geschikt voor module B en voor module A.

Hoe vervang ik de grafische kaart?

De laptop moet worden uitgeschakeld en losgekoppeld van de stroom. Draai vervolgens alle bevestigingsschroeven van de achterklep los en verwijder deze. Draai de schroeven van de koeler los, verwijder het koelsysteem en de warmtekussens boven de videokaart. De videokaart zit ook vast met schroeven, maar deze moeten als laatste worden losgeschroefd.

Zodra de oude kaart eruit is gehaald, moet je deze uit de warmtegeleidende behuizing trekken en deze op de nieuwe videokaart bevestigen. En de thermische pads van de behuizing moeten precies boven de geheugenchips zitten.

Daarna moet u het koelsysteem weer in elkaar zetten, de kap en de batterij repareren en de stuurprogramma's voor de nieuwe videokaart installeren.

Aanbevolen: