Welke Tv Is Beter - Lcd Of Ips

Inhoudsopgave:

Welke Tv Is Beter - Lcd Of Ips
Welke Tv Is Beter - Lcd Of Ips

Video: Welke Tv Is Beter - Lcd Of Ips

Video: Welke Tv Is Beter - Lcd Of Ips
Video: IPS vs LED - What’s The Difference? [Explained] 2024, April
Anonim

IPS is een technologie voor de productie van matrices voor LCD-monitoren en daarom is het onjuist om deze concepten te vergelijken. De IPS-matrix kan een onderdeel zijn van een LCD-monitor met vloeibare kristallen. Tegenwoordig wordt de technologie steeds vaker gebruikt bij de vervaardiging van monitoren.

Welke tv is beter - lcd of ips
Welke tv is beter - lcd of ips

Kleurverzadiging

Vergeleken met andere matrices op de markt heeft IPS een aantal duidelijke voordelen. In tegenstelling tot TN-TFT-technologie die eerder werd gebruikt in tv's en monitoren, hebben IPS de mogelijkheid om meer verzadigde kleuren in RGB-gamma te verzenden met 8-bits kanalen. De TN-matrix die gewoonlijk wordt gebruikt in LCD-monitoren, produceert in feite 6 bits per kanaal, wat niet voldoende beelddiepte biedt. IPS-tv's bieden diepere zwarttinten en sterkere wittinten.

Deze displays zijn ideaal voor het bekijken van video's en het werken met foto's.

Kijk hoek

Tegelijkertijd hebben apparaten met deze matrix een bredere kijkhoek zonder vervorming van het beeld en de kleur ervan. Matrices op basis van AMOLED, TN + Film en Super LCD hebben vergelijkbare indicatoren, maar de IPS-kijkhoek is ongeveer 178 graden horizontaal en verticaal, wat momenteel het maximum is voor de meeste schermen.

Ook gebruiken IPS-schermmodellen verbeterde lampen en achtergrondverlichtingselementen, die een hogere helderheid en verzadiging geven dan modellen met een TN-matrix. In tv's met IPS slagen fabrikanten erin om verschillende digitale en analoge ingangen te organiseren, bredere opties te realiseren om het apparaat in hoogte te verstellen, te kantelen en, indien nodig, een portretweergavemodus te maken. Dergelijke matrices hebben bredere mogelijkheden voor het opschalen van afbeeldingen.

En ondanks het feit dat de vermelde parameters niet direct afhankelijk zijn van de beeldtechnologie, hebben bijna alle IPS-tv's en monitoren deze mogelijkheden, in tegenstelling tot modellen met TN.

nadelen

IPS's hebben echter een aantal nadelen. De reactietijd van het scherm om het beeld te veranderen is dus veel hoger dan die van TN-matrices, wat soms een overlay-effect veroorzaakt. Ondanks dat dit probleem actief wordt opgelost door monitorfabrikanten, hebben de meest goedkope tv-modellen dit nadeel. Een ander belangrijk aspect zijn de kosten van op IPS gebaseerde LCD's - de meeste IPS-modellen zijn aanzienlijk duurder dan TN-tv's vanwege het feit dat IPS-technologie relatief nieuw en duurder is. TN-TFT-tv's worden al heel lang op de elektronicamarkt gebruikt en in massaproductie gelanceerd, en kunnen daarom worden geïnstalleerd op goedkope elektronica die bedoeld is voor het breedste publiek van consumenten. Ook moet worden opgemerkt dat IPS-tv's meer stroom verbruiken.

lcd goed goed

Aanbevolen: