Hoe Een Defecte Harde Schijf Te Diagnosticeren

Inhoudsopgave:

Hoe Een Defecte Harde Schijf Te Diagnosticeren
Hoe Een Defecte Harde Schijf Te Diagnosticeren

Video: Hoe Een Defecte Harde Schijf Te Diagnosticeren

Video: Hoe Een Defecte Harde Schijf Te Diagnosticeren
Video: How to Know If Your Hard Drive is Dying 2024, April
Anonim

Om met succes gegevens van een harde schijf te kunnen herstellen of herstellen, moet deze correct worden gediagnosticeerd. Diagnostiek bij Inter Laboratory is gratis en duurt enkele minuten. Om ervoor te zorgen dat het resultaat u niet teleurstelt, kunt u proberen de schijf zelf te diagnosticeren.

Een defecte harde schijf diagnosticeren
Een defecte harde schijf diagnosticeren

Het is nodig

Een computer met een bekende goede voeding, goede aandrijfkabels en vooral - horen

instructies:

Stap 1

We sluiten de schijf aan op de standaard computerinterface (IDE, SATA, USB) en de voeding. Wij zetten de computer aan.

USB-schijf
USB-schijf

Stap 2

Ongeacht of de computer opstart of niet, we luisteren naar wat er met de schijf gebeurt. Een normale schijf zou moeten draaien, een beetje (!) knetteren (de koppen worden opnieuw gekalibreerd) en blijven draaien. Als we in plaats van het geluid van de rotatie van de platen een piep horen, dan hebben we ofwel het plakken van de magnetische koppen, of met de wig van de motor (afhankelijk van het model). Als we na het afwikkelen van de platen duidelijke slagen of meerdere herhaalde klikken horen, is de magneetkop defect. In het geval van beide fouten kan de schijf niet worden gerepareerd; gegevensherstel is alleen mogelijk in een gespecialiseerd laboratorium.

Vastzittende koppen op het oppervlak van de schijf
Vastzittende koppen op het oppervlak van de schijf

Stap 3

Als er geen externe geluiden worden gevonden, controleer dan of de schijf wordt gedetecteerd in het BIOS. Als dit niet het geval is, is de schijfservice-informatie hoogstwaarschijnlijk beschadigd (het kan ook firmware worden genoemd). Reparatie is in het geding, data recovery specialisten kunnen data herstellen met behulp van speciale apparatuur.

Stap 4

Als de schijf wordt gedetecteerd in het BIOS, controleren we de aanwezigheid ervan in schijfbeheer: klik met de rechtermuisknop op "mijn computer" -> controle -> schijfbeheer. Normale schijfinformatie: grootte, bestandssysteem, letter. Als we berichten zien als "RAW-bestandssysteem", "schijf niet geïnitialiseerd", enz., hebben we te maken met een beschadigde logische structuur van de schijf (schade aan het bestandssysteem). Voor succesvol gegevensherstel moet u de schijf controleren op onleesbare sectoren, hun aantal (aangezien ze kunnen worden veroorzaakt door een kopstoring) en locatie. Als er geen onleesbare sectoren zijn, kunt u de gegevens programmatisch herstellen (dit kunt u natuurlijk beter aan professionals toevertrouwen). Als we oppervlakteschade hebben, is voor het uitlezen van zo'n schijf een speciaal software- en hardwarecomplex vereist.

Aanbevolen: