Universele Elektronische Kaart

Universele Elektronische Kaart
Universele Elektronische Kaart

Video: Universele Elektronische Kaart

Video: Universele Elektronische Kaart
Video: De elektronische identiteitskaart 2024, Mei
Anonim

Op 27 juli 2010 werd de federale wet "Betreffende de organisatie van de staats- en gemeentelijke diensten" aangenomen, die voor het eerst het initiatief weerspiegelde om een universele elektronische kaart (UEC) in te voeren. Nu wordt dit onderwerp steeds relevanter, hoewel de opvattingen van de samenleving over de mogelijke introductie van een nieuwe technologie verre van uniform zijn.

universele elektronische kaart
universele elektronische kaart

Op 27 juli 2010 werd de federale wet "Betreffende de organisatie van de staats- en gemeentelijke diensten" aangenomen, die voor het eerst het initiatief weerspiegelde om een universele elektronische kaart (UEC) in te voeren. Nu wordt dit onderwerp steeds relevanter, hoewel de opvattingen van de samenleving over de mogelijke introductie van een nieuwe technologie verre van uniform zijn.

UEC is een plastic kaart die een paspoort, een verplichte ziektekostenverzekering, een verzekeringsbewijs van een verplichte pensioenverzekering en een bankbetaalkaart combineert. Naast basisinformatie bevat de kaart extra toepassingen: met zijn hulp is het mogelijk om belastingen te betalen, betalingen voor nutsvoorzieningen te doen, een boete te betalen, enz. Het verkrijgen van de eerste dergelijke kaart is gratis, maar u moet betalen voor de heruitgave, maar niet meer dan 300 roebel. De kaarten worden uitgegeven aan alle Russische burgers die de leeftijd van 14 jaar hebben bereikt, maar het gebruik van de UEC is strikt vrijwillig en de afwezigheid ervan zal niet de basis worden voor bijvoorbeeld weigering om medische zorg te verlenen. Het is de bedoeling dat alle burgers tegen 2017 een kaart hebben. De UEC is 5 jaar geldig.

Het lijkt erop dat de kaart handig en gemakkelijk te gebruiken is, maar de introductie ervan veroorzaakte bij sommige burgers wantrouwen, angst en de dreiging van bedrog. We zullen leren hoe de Russen de innovatie accepteerden en hoe hun houding ten opzichte van de implementatie van de UEC veranderde door de publieke opinie te analyseren.

2011. Na de goedkeuring van de federale wet "Over de organisatie en verlening van openbare diensten", op 5 maart 2011, werd in Moskou het openbare forum "Universele elektronische kaart - een bedreiging voor het gezin, de samenleving en de staat" gehouden. Ongeveer 1200 inwoners van Moskou en regio's van Rusland kwamen samen om de vooruitzichten van de aanstaande introductie in de hoofdstad van de UEC te bespreken. In hun toespraken merkten de forumdeelnemers op dat de introductie van de UEC de grondwettelijke rechten van burgers van Rusland schendt, de juridische relatie tussen een burger en de staat fundamenteel verandert, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van autoriteiten omzet in commerciële activiteiten om betaalde diensten te verlenen, die illegaal is en een bedreiging vormt voor het gezin, de samenleving en de Russische staat. Alle deelnemers aan het forum waren tegen de oprichting van de UEC in Rusland. Als resultaat van de discussie werd voorgesteld om 170 miljard roebel, bedoeld voor de introductie van de UEC, te gebruiken voor sociale programma's om gezinnen met lage inkomens te beschermen, betaalbaar onderwijs te bieden, nieuwe banen te creëren en woningen te bouwen voor jonge en grote gezinnen.

jaar 2012. In april heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel een enquête gehouden onder Russische burgers om hun gevoelens over de invoering van de UEC te peilen. Het onderzoek werd uitgevoerd in acht federale districten van Rusland, waaraan meer dan anderhalfduizend mensen van 18 tot 69 jaar deelnamen. Volgens de peilingresultaten is 43% van de Russen niet geïnspireerd door het idee van de UEC: 17% is negatief over de innovatie en 26% is neutraal. 57% van de respondenten is positief. Burgers onder de 35 jaar en een publiek met een inkomen van minimaal gemiddeld (minimaal 20 duizend dollar per gezin per jaar) reageerden het meest positief op de mogelijkheid van innovatie.

jaar 2013. Op initiatief van NAFI is in februari van dit jaar een geheel Russische enquête gehouden onder Russen om te achterhalen in hoeverre men zich bewust is van de invoering van de UEC. Bij het onderzoek waren 1.600 mensen betrokken uit 140 nederzettingen in 42 regio's van Rusland. De onderzoeksresultaten lieten het volgende zien:

- bijna 70% van de respondenten weet dat sinds 2013 de UEC-kaart in ons land in gebruik is genomen, maar slechts 14% van de bevolking begrijpt de kenmerken van de innovatie duidelijk;

- 55% van de respondenten is tot nu toe alleen in algemene termen over dit initiatief geïnformeerd;

- 53% keurt het uiterlijk van een nieuwe UEC-kaart goed;

- 35% houdt zich aan het tegenovergestelde standpunt;

- 12% van de bevolking vond het moeilijk om de innovatie te evalueren, wat hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan onvoldoende bekendheid met de UEC;

- terwijl 47% van de Russen klaar is om UEC te ontvangen en te gebruiken;

- 43% van de respondenten zou de documenten liever apart gebruiken, zoals voorheen;

- vond het moeilijk om 10% van de Russen te beoordelen.

Ook de meningen van ambtenaren over de invoering van de UEC in Rusland zijn verschillend. De Russische minister van Communicatie en Massamedia, Nikolai Nikiforov, is bijvoorbeeld van mening dat UEC duur is, vooral voor regionale begrotingen. Met name Tatarstan, een van de leiders in het uitgeven van UEC, schatte de projectkosten op 725 miljoen roebel. “Er wordt geen compensatie voorzien uit de federale begroting”, herinnert de heer Nikiforov zich.

President van VTB24 Bank Mikhail Zadornov was ook tegen UEC, die van mening is dat het niet de moeite waard is om bankdiensten en persoonlijke gegevens uit een paspoort in één kaart te mengen.

Het hoofd van Sberbank German Gref steunde het idee om UEC te introduceren. Volgens hem wordt de UEC een instrument in de strijd tegen corruptie en omkoping. "We zijn van mening dat na de introductie van deze kaart een groot aantal ambtenaren gewoon overbodig zal worden", zei hij. Dus in theorie zou de UEC ook Russen moeten redden van eindeloze wachtrijen in verschillende afdelingen. Bovendien, volgens de toenmalige president Dmitry Medvedev tijdens een vergadering van de Commissie voor de modernisering en technologische ontwikkeling van de Russische economie in 2011, zou de kaart een universeel financieel instrument moeten worden, "en niet een product van eigen bodem dat niet is ontvangen erkenning in andere landen." "Bovendien, na de introductie van dergelijke kaarten in omloop", voegde de heer Medvedev eraan toe. "Gewone mensen zullen zich veiliger voelen tegenover de staat."

Over de minnen en plussen van de UEC-implementatie gesproken, moet worden opgemerkt dat de houding ten opzichte van de kaart kan veranderen in het proces van het introduceren van innovaties en het vergroten van het bewustzijn van burgers. Misschien zullen in de nabije toekomst zelfs de meest fervente tegenstanders van de UEC het gemak en gebruiksgemak kunnen waarderen. Zoals ze zeggen, wacht maar af.

Aanbevolen: