Raspberry Pi: Modellen, Apparaataansluiting, OS-installatie En Aankoopfuncties

Inhoudsopgave:

Raspberry Pi: Modellen, Apparaataansluiting, OS-installatie En Aankoopfuncties
Raspberry Pi: Modellen, Apparaataansluiting, OS-installatie En Aankoopfuncties

Video: Raspberry Pi: Modellen, Apparaataansluiting, OS-installatie En Aankoopfuncties

Video: Raspberry Pi: Modellen, Apparaataansluiting, OS-installatie En Aankoopfuncties
Video: Turn The Raspberry Pi Zero Into A Mini Dongle Computer 2024, April
Anonim

Raspberry Pi of, zoals het wordt genoemd op het Russisch sprekende internet, "framboos", "frambozentaart", "frambozentaart" is een microcomputer die wijdverbreid is geworden in Rusland en over de hele wereld. Het wordt gebruikt door thuiswerkers en ervaren professionals als vervanging voor een desktopcomputer en als basis van een "smart home" voor het bekijken van video's, het automatiseren van het bewateren van groenten in een kas, het maken van robots en vele andere taken. Er zijn nogal wat varianten van Raspberry Pi en het aantal aangesloten apparaten is moeilijk op te sommen.

Single board computer Raspberry Pi 3 model B
Single board computer Raspberry Pi 3 model B

Wat is Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een kleine maar complete computer. Volgens zijn uiterlijke kenmerken kan het worden toegeschreven aan de zogenaamde. embedded of single board computers, d.w.z. computers die bedoeld zijn voor gebruik als onderdeel van een product: auto's, gameconsoles, industriële en medische apparatuur, smart home, Internet of Things-apparaten, enz. In tegenstelling tot microcontrollers zoals de Arduino heeft de Raspberry Pi een compleet besturingssysteem, waardoor hij tot veel complexere taken in staat is.

Raspberry Pi-logo
Raspberry Pi-logo

Raspberry Pi is een handelsmerk van de Raspberry Pi Foundation.

Wat zijn de Raspberry Pi

Raspberry Pi-computers zijn sinds 2012 te koop en in die tijd zijn er nogal wat variëteiten uitgebracht. Hieronder zullen we moderne voorbeelden van naderbij bekijken en zullen we de oudere modellen kort opsommen.

Raspberry Pi 3 model B

Bovenzijde van de Raspberry Pi 3 model B, zicht op de Ethernet-, USB- en GPIO-connectoren
Bovenzijde van de Raspberry Pi 3 model B, zicht op de Ethernet-, USB- en GPIO-connectoren

Deze variëteit is in februari 2016 uitgebracht. Dit zijn de belangrijkste technische kenmerken:

  • processor (CPU): 64-bits 4-core ARM 1,2 GHz;
  • willekeurig toegankelijk geheugen (RAM): 1 GB;
  • maat: 85, 6x56, 5x17 mm.
Raspberry Pi 3 model B, weergave van de stroom-, HDMI- en audio-uitgangen
Raspberry Pi 3 model B, weergave van de stroom-, HDMI- en audio-uitgangen

De mogelijkheden voor interactie met de buitenwereld van deze computer zijn zeer indrukwekkend:

  • HDMI-video-uitgang op volledige grootte;
  • 4 USB-connectoren van volledige grootte;
  • Audio uitgang;
  • Ethernet-connector voor bekabelde LAN-verbinding;
  • Wi-Fi voor draadloze LAN-verbinding;
  • Bluetooth;
  • microSD-kaartsleuf;
  • Input-output connector voor algemeen gebruik (zogenaamde GPIO);
  • camera-aansluiting (CSI);
  • beeldschermaansluiting (DSI) incl. ondersteunt aanraakgevoelige schermen, zogenaamde. aanraakschermen.
Onderkant van Raspberry Pi 3 model B, microSD-kaartsleuf zichtbaar
Onderkant van Raspberry Pi 3 model B, microSD-kaartsleuf zichtbaar

Houd er rekening mee dat het Raspberry Pi 3 model B-bord geen ingebouwde flitser heeft. Om deze computer met één bord te gebruiken, moet u een microSD-kaart nemen, een afbeelding van het besturingssysteem erop schrijven en deze in de sleuf op het bord plaatsen.

Een kenmerk van de Raspberry Pi 3 model B is het gebruik van een micro-USB-connector om de voeding aan te sluiten, zoals bij moderne mobiele telefoons. Houd er echter rekening mee dat niet elke telefoonlading geschikt is om de "framboos" van stroom te voorzien. Om bijvoorbeeld de Raspberry Pi 3 model B van stroom te voorzien, raadt de fabrikant aan om een voeding van een betrouwbare fabrikant te gebruiken die geschikt is voor maximaal 2,5 A.

Raspberry Pi 3 Nul en Nul W

Computer met één bord Raspberry Pi 3 Zero W
Computer met één bord Raspberry Pi 3 Zero W

Dit zijn speciale varianten van de Raspberry Pi met een kleiner formaat en dienovereenkomstig vermogen. De Zero 3 werd uitgebracht in mei 2016 en de Zero W in februari 2017. Ze zijn ontworpen voor toepassingen waar de hoge prestaties van het oudere model niet vereist zijn, maar waarbij een klein formaat en een laag stroomverbruik van groot belang zijn.

Hier zijn de belangrijkste specificaties voor deze monsters:

  • processor (CPU): 1 GHz 32-bits 1-core ARM;
  • willekeurig toegankelijk geheugen (RAM): 512 MB;
  • afmeting: 65x30x5 mm.

De mogelijkheden voor het aansluiten van externe apparaten zijn hier bescheidener:

  • mini-HDMI-video-uitgang;
  • 1 micro-USB-aansluiting;
  • microSD-kaartsleuf;
  • General Purpose Input / Output (GPIO) connector
  • cameraconnector (CSI).

Zero W verschilt van alleen Zero doordat het wifi en Bluetooth heeft. Beide boards worden gevoed via een micro-USB-connector. Er zijn dus 2 micro-USB-aansluitingen, waarvan er één alleen wordt gebruikt voor het aansluiten van stroom en de andere voor het aansluiten van externe apparaten.

Let op: net als zijn oudere broer, de Raspberry Pi 3 model B, hebben deze varianten geen flashgeheugen aan boord. Om deze computer met één bord te gebruiken, moet u een microSD-kaart nemen, een afbeelding van het besturingssysteem erop schrijven en deze in de sleuf op het bord plaatsen.

Raspberry Pi 3 rekenmodule

Raspberry Pi Generatie 3 rekenknooppunt
Raspberry Pi Generatie 3 rekenknooppunt

Dit is de zgn. Compute Node - Een type Raspberry Pi dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt als onderdeel van een industrieel product. De kracht van deze embedded computer is gelijk aan die van de Raspberry Pi 3 model B, en de afmetingen liggen dicht bij de Zero variant:

  • processor (CPU): 64-bits 4-core ARM 1,2 GHz;
  • willekeurig toegankelijk geheugen (RAM): 1 GB;
  • afmeting: 67, 6x31 mm.

De belangrijkste verschillen met de eerder overwogen variëteiten zijn als volgt:

  • alle connectoren zijn samengevoegd tot één grote 200-pins SO-DIMM-connector die zich langs de rand van het bord bevindt;
  • geen wifi, Bluetooth en Ethernet;
  • heeft een ingebouwd flashgeheugen van 4 GB.

Om deze assembly te gebruiken, moet deze in een speciaal moederbord met een SO-DIMM-socket worden geplaatst. Via deze connector ontvangt het knooppunt stroom en communiceert het met het product waarvan het deel uitmaakt, bijvoorbeeld een auto, een CNC-machine, een drone, enz.

De vraag kan zich voordoen: waarom heb je een computerknooppunt nodig als je al een Raspberry Pi 3 model B en Zero hebt? Het antwoord is simpel: ten eerste is Zero nog steeds een relatief zwakke computer qua vermogen; en de Raspberry Pi 3 model B is vooral gericht op handige vakmensen, voor wie enige redundantie in grootte en connectoren heel acceptabel is. Bij professioneel gebruik van de Raspberry Pi zijn ongebruikte connectoren onaanvaardbaar, ook al zitten ze verstopt onder de behuizing. Mee eens, het zal heel vreemd zijn als iemand een cameraconnector of een paar verborgen USB-poorten ontdekt in bijvoorbeeld een home entertainment-systeem.

Er is ook een lichtgewicht versie van het computerknooppunt: het verschilt van de volledige afwezigheid van ingebouwd flash-geheugen.

Vorige Raspberry Pi-voorbeelden

Van de variëteiten van de "frambozentaart" van de afgelopen jaren van ontwikkeling, is het Raspberry Pi 2-model B misschien wel de meest voorkomende:

Raspberry Pi 2 ingebed computermodel B
Raspberry Pi 2 ingebed computermodel B

Het is slechts iets slechter in prestaties dan zijn oudere broer van de 3e generatie, en de afmetingen, connectoren en draadloze connectiviteit zijn hetzelfde.

De eerste versie van de Raspberry Pi Zero, uitgebracht in november 2015, verschilt van moderne door het ontbreken van een connector voor het aansluiten van een camera.

Een kenmerk van de allereerste samples van het Raspberry Pi-model B, geproduceerd in 2012 en 2013, was de aanwezigheid van een analoge RCA-video-uitgang, de zogenaamde. Tulip, en minder USB-poorten:

Single board computer Raspberry Pi 1 model B
Single board computer Raspberry Pi 1 model B

Ook hadden die Raspberry Pi-samples een kortere GPIO-connector en bestonden ze uit slechts 26 pinnen. Achterwaartse compatibiliteit blijft echter behouden: uitbreidingskaarten, uitgebracht voor die Raspberry Pi, kunnen zonder enige wijziging worden aangesloten op de eerste 26 pinnen van de GPIO-connector van moderne "frambozen", waarin deze connector 40 pinnen heeft. Bovendien kunnen veel moderne uitbreidingskaarten die op de Raspberry Pi GPIO zijn aangesloten, succesvol werken wanneer die allereerste voorbeelden van een embedded computer worden aangesloten op de I / O-connector.

Er was ook een variant van de Raspberry Pi 1 model A, dat was het jongere broertje van model B: hij had maar 1 USB-connector en er was geen Ethernet-connector.

Alle Raspberry Pi-samples van de eerste generatie hadden geen ingebouwde draadloze verbindingsmogelijkheden zoals wifi en Bluetooth. Het was echter mogelijk om de bijbehorende apparaten via de USB-connector erop aan te sluiten.

Wat kan er gedaan worden met een Raspberry Pi

Het kan eenvoudig gezegd worden: als een taak wordt opgelost met behulp van een computer of microcontroller, kan deze succesvol en in de regel goedkoop worden opgelost met een Raspberry Pi!

Zoals bij elke computer, worden de mogelijkheden van de Raspberry Pi niet alleen bepaald door hardware, dwz. de mogelijkheden van de apparaten die op het single-board bord zijn gesoldeerd en erop zijn aangesloten, maar ook door "software", d.w.z. software. De basis van de software van elke computer is het besturingssysteem. De Raspberry Pi kan veel verschillende besturingssystemen draaien, maar het belangrijkste besturingssysteem is Raspbian. We raden u aan het in de overgrote meerderheid van de gevallen te gebruiken, omdat: het is speciaal ontworpen voor de Raspberry Pi.

Dus wat kan er worden gedaan met deze computer met één bord? Laten we beginnen met enkele eenvoudige, oppervlakkige voorbeelden:

  • De Raspberry Pi 3 model B zal met succes een werkende computer vervangen: plaats een SD-kaart met het opgenomen beeld van het Raspbian-besturingssysteem erin, sluit een toetsenbord en muis aan via USB-connectoren of Bluetooth, en een monitor via HDMI - en hier je bent! Het Raspbian-besturingssysteem is vrij modern. Na het opstarten komt de gebruiker op het vertrouwde grafische bureaublad. Het besturingssysteem heeft een Chromium-webbrowser, een set LibreOffice-kantoortoepassingen en een e-mailtoepassing. U kunt een computer op het werk of thuis aansluiten op een lokaal netwerk met een draad via de Ethernet-connector of via de radio via Wi-Fi.
  • De Raspberry Pi 3 model B is perfect voor de personal computer van een student. Naast de al genoemde internetbrowser en kantoorapplicaties heeft het mogelijkheden om te leren programmeren in Scratch, Python, Perl, C/C++, JavaScript. Je kunt rekenen met de Wolfram Mathematica-app en je kunt ook elektronische muziek schrijven met de Sonic Pi.

Voor installatie op aanvraag is een groot aantal andere toepassingen beschikbaar voor alle gelegenheden.

Minder voor de hand liggende, maar ook veel voorkomende voorbeelden van het gebruik van de Raspberry Pi:

  • een multimedia-entertainmentcentrum zoals Kodi;
  • "Digital signage": een videospeler voor een monitor die zich op elke openbare plaats bevindt: een winkel, school, universiteit, kliniek, etalage, enz.;
  • foto kiosk.

Verder, als je klaar bent om met je handen te werken, kun je het zelf doen op basis van de Raspberry Pi:

  • notitieboekje;
  • webcam;
  • camera voor time-lapse video-opname;
  • Wifi router;
  • stemassistent zoals Yandex. Station;
  • automatische telefooncentrale (automatische telefooncentrale);
  • weergave van weersinformatie;
  • elektronisch dashboard voor de auto;
  • een kattenluik dat uw huisdier herkent en alleen hem binnenlaat;
  • goedkope nachtkijkers;
  • en vele vele anderen.
Op Raspberry Pi gebaseerde laptop
Op Raspberry Pi gebaseerde laptop

Als je aangetrokken bent tot robots, kun je je Raspberry Pi-robot bouwen:

  • eenvoudige tweewielige auto;
  • dezelfde auto die langs de getekende lijn kan rijden;
  • afstandsbediening machine;
  • L3-37 van Star Wars;
  • enz.
2-wiel Raspberry Pi
2-wiel Raspberry Pi

Apparaten aansluiten op de Raspberry Pi

Huishoudelijke connectoren en draadloze verbindingen

Op de HDMI video-uitgang kun je een tv, monitor of videoprojector aansluiten. Er is ook een analoge video-uitgang. Om er een signaal van te ontvangen, moet u een speciale draad gebruiken die is aangesloten op de 3,5 mm audio-uitgang.

Elk USB-apparaat kan worden aangesloten op de USB-connector van de Raspberry Pi, op voorwaarde dat de driver ervoor is geladen in het besturingssysteem waaronder de single-boardcomputer draait. Doorgaans werken veelvoorkomende apparaten zoals toetsenborden, muizen, flashdrives en externe harde schijven direct uit de doos. Maar voor het aansluiten van een 3G/4G-modem of tv-ontvanger kan handmatige installatie van stuurprogramma's nodig zijn. Een onvolledige lijst van apparaten die werken met de Raspberry Pi kan worden bekeken op eLinux.org.

De audio-uitgang is een gewone 3,5 mm jack, je kunt er een koptelefoon of bedrade speakers met een versterker op aansluiten.

Bluetooth: je kunt headsets, draadloze speakers en vele andere apparaten aansluiten; je kunt een smartphone aansluiten en je single board computer ermee bedienen.

Wi-Fi: De Raspberry Pi kan fungeren als een slave-apparaat, de zogenaamde. client van het wifi-netwerk en als presentator de zgn Wifi hotspot.

Camera en scherm

De Raspberry Pi 3 model B en Zero hebben een speciale cameraconnector. Er zijn camera's verkrijgbaar met een resolutie van 5 en 8 megapixels, met en zonder infraroodfilter, met een vaste of variabele brandpuntsafstand, voor dag- of nachtfotografie - de keuze is enorm en zal voldoen aan de behoeften van de meeste gebruikers.

Raspberry Pi 3 model B met aangesloten camera
Raspberry Pi 3 model B met aangesloten camera

Hetzelfde geldt voor schermen: LCD-schermen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en resoluties, waaronder schermen die 10-punts touch, kleur, zwart-wit en zwart-wit ondersteunen. Er zijn ook e-paper schermen, die goed zijn voor toepassingen waarbij het beeld niet vaak wordt ververst. Vreemd genoeg zijn de schermen voor de Raspberry Pi niet alleen aangesloten via de DSI-connector, maar ook via de GPIO-, HDMI- en USB-connectoren.

Uitbreidingskaarten

Het hoogtepunt van de Raspberry Pi is de GPIO - een 40-pins I/O-connector voor algemeen gebruik:

Links: Raspberry Pi GPIO-pintekening, rechts: Raspberry Pi 2 model B
Links: Raspberry Pi GPIO-pintekening, rechts: Raspberry Pi 2 model B

Er kunnen uitbreidingskaarten (HAT, Engelse hardware bovenop) op worden aangesloten, die nieuwe functies toevoegen aan de embedded computer. Het gemak van het gebruik van zo'n bord is dat je de GPIO-pinnen en het aangesloten bord niet één voor één hoeft te solderen of voorzichtig met jumpers te verbinden. Alle connectorpinnen hebben een specifiek doel; lijn gewoon de connector op de Raspberry Pi uit met de tegenhanger op het plug-in board, druk op - en je bent klaar! Er moet echter worden opgemerkt dat het doel van sommige GPIO-pinnen kan worden gewijzigd. Als dit het geval is, raadpleeg dan de handleiding van het plug-in board om te zien of het zal werken met de opnieuw toegewezen pinnen.

Zo ziet bijvoorbeeld een Raspberry Pi 3 model B eruit met het Sense HAT-bord aangesloten:

Raspberry Pi model B met Sense HAT-uitbreidingskaart bevestigd
Raspberry Pi model B met Sense HAT-uitbreidingskaart bevestigd

De keuze aan uitbreidingskaarten is werkelijk enorm. Hier is een verre van volledige lijst van hun typen:

  • LED's en hun roosters;
  • LED (OLED), LCD (TFT), segmentschermen;
  • kleine luidsprekers, zoemers (zoemers);
  • microfoons;
  • geluidskaarten, geluidsversterkers;
  • knoppen, toetsen, joysticks;
  • ontvangers en zenders van infraroodstraling;
  • GPS / GLONASS-signaalontvangers;
  • NFC / RFID, LPWAN, XBee, Z-wave-zendontvangers;
  • GSM 2G/3G/4G-modems;
  • schakelaars (relais);
  • digitaal-naar-analoog en analoog-naar-digitaal-omzetters;
  • ononderbroken stroomvoorziening;
  • besturingskaarten voor elektromotoren en servoaandrijvingen;
  • enz.

Het is ook een groot gemak dat er meerdere uitbreidingskaarten tegelijkertijd op de Raspberry Pi GPIO kunnen worden aangesloten. Het blijkt zoiets als een whatnot of een bladerdeegcake. Bij het aansluiten van meerdere uitbreidingskaarten op de Raspberry Pi voor algemene doeleinden I / O-connector, moet u natuurlijk overwegen welke GPIO-pinnen elk bord gebruikt en hoe, zodat de kaarten elkaar niet hinderen.

Sensoren

Je kunt sensoren aansluiten op de Raspberry Pi, waarschijnlijk voor alles wat je maar kunt bedenken:

  • verwarmingslucht, vloeistof, grond;
  • vochtigheid van lucht, bodem;
  • verlichting;
  • infrarood, ultraviolette straling;
  • luchtdruk;
  • beweging;
  • schok, schudden;
  • versnelling;
  • aanraken;
  • windsnelheid en richting;
  • kantelen;
  • afstanden;
  • routebeschrijving naar de windstreken (kompas);
  • rook;
  • gassen: zuurstof, kooldioxide, koolmonoxide, NO2, waterstof, methaan, huishouden, alcoholdampen, enz.;
  • hartkloppingen;
  • Hall-sensor;
  • magnetisch veld;
  • huidige sterkte;
  • vloeistofverbruik;
  • en etc.
Raspberry Pi 3 model B met aangesloten verwarmings- en vochtigheidssensor
Raspberry Pi 3 model B met aangesloten verwarmings- en vochtigheidssensor

Sensoren kunnen zowel digitaal als analoog zijn. De aansluitmethode voor elke sensor is anders. Sommige worden rechtstreeks aangesloten op de GPIO-connector (General Purpose Input/Output), terwijl andere worden aangesloten op een speciale uitbreidingskaart of op een USB-connector. Voor sommige sensoren kunnen eenvoudige radiocomponenten, zoals weerstanden, nodig zijn om verbinding te maken. Afhankelijk van de verbindingsmethode is het mogelijk om slechts één sensor op één Raspberry Pi aan te sluiten of meerdere tegelijk, zowel van hetzelfde type als verschillende.

Kenmerken van het kopen van een Raspberry Pi

Als je deze single board computer gaat kopen, denk dan aan de volgende eigenschappen:

MicroSD-geheugenkaart

Raspberry Pi, behalve de Compute Module-variant, heeft geen ingebouwd permanent (flash) geheugen. Dit geheugen bevat een afbeelding van het besturingssysteem, de toepassingssoftware en de gegevens die nodig zijn voor hun werking. Daarom moet u ook een microSD-kaart kopen. De capaciteit van 4 GB is voldoende voor basistoepassingen, maar we raden aan een kaart te gebruiken met een grootte van 8 GB of meer.

Raspberry Pi model B met geplaatste microSD-kaart
Raspberry Pi model B met geplaatste microSD-kaart

Bron van kracht

De Raspberry Pi wordt verkocht zonder voeding. De voeding dient voorzien te zijn van een micro-USB aansluiting, zoals bij moderne mobiele telefoon voedingen het geval is. Houd er echter rekening mee dat niet elke telefoonoplader geschikt is om de Raspberry Pi van stroom te voorzien. Om bijvoorbeeld de Raspberry Pi 3 model B van stroom te voorzien, raadt de fabrikant aan om een voeding van een betrouwbare fabrikant te gebruiken die geschikt is voor maximaal 2,5 A. Voor de variëteit Zero kan een zwakkere bron worden gebruikt. Houd er rekening mee dat veel afhangt van het aantal en het vermogen van de aangesloten USB-apparaten en uitbreidingskaarten, maar ook van het feit of u draadloze gegevensoverdracht via Wi-Fi of Bluetooth gebruikt.

Kader

De Raspberry Pi wordt verkocht zonder hoesje. In sommige gevallen heb je geen behuizing nodig als je deze single-board computer gaat inbouwen in een product met een eigen behuizing. Je kunt ook zelf een hoesje maken van geïmproviseerde items, of het zelfs afdrukken op een 3D-printer - op internet vind je veel kant-en-klare 3D-modellen van hoesjes voor "frambozen".

Raspberry Pi model B in een koffer; op de achtergrond zie je een lintkabel naar de GPIO-connector
Raspberry Pi model B in een koffer; op de achtergrond zie je een lintkabel naar de GPIO-connector

Als uw case niet van toepassing is op bovenstaande, koop dan een case met de Raspberry Pi. Merk op dat de behuizing van de Zero-variant niet past op de Raspberry Pi 3 model B. Het omgekeerde kan wel of niet waar zijn - lees de beschrijvingen aandachtig. Denk bij het kiezen van een zaak ook aan:

  • of je uitbreidingskaarten gaat aansluiten: dit heeft invloed op de hoogte van de kast;
  • ga je de camera aansluiten: er zijn gevallen waarin er al een plek is om de camera te installeren;
  • of u het scherm gaat aansluiten: er zijn gevallen waarin er al een plaats is om het scherm te installeren;
  • ga je externe apparaten aansluiten op de algemene input / output (GPIO) -connector van de Raspberry Pi, zoals sensoren, LED's, knoppen, schermen, enz.: er zijn behuizingen met sleuven voor draden die naar de connector GPIO gaan.

Realtime klok

De Raspberry Pi heeft geen ingebouwde realtime klok. Dit betekent dat elke keer dat de stroom wordt uitgeschakeld, de klok stopt. Voor sommige Raspberry Pi-toepassingen maakt het niet uit. Als voor jouw geval de exacte tijd op de computer nodig is, overweeg dan de volgende opties:

  • elke keer na het inschakelen de tijd handmatig instellen. Dit is de meest onhandige manier;
  • configureer een permanente verbinding van de Raspberry Pi met internet via Wi-Fi, Ethernet, 2G / 3G / 4G GSM-modem of Bluetooth. In dit geval wordt de klok enkele minuten na het opstarten van de Raspberry Pi en het tot stand brengen van een verbinding met internet automatisch op de juiste waarde ingesteld;
  • koop en installeer een speciale uitbreidingskaart, bijvoorbeeld RasClock, waarop zich een realtime klok en een batterij bevinden;
  • koop en installeer een aangepast uitbreidingsbord zoals de UPS Pico dat zal fungeren als een ononderbroken stroomvoorziening voor uw Raspberry Pi. Op zo'n bord is een oplaadbare batterij aangesloten, die uw embedded computer van stroom zal voorzien terwijl er geen stroom beschikbaar is via het lichtnet.

Raspberry Pi als thuis- of werkcomputer

Als je een Raspberry Pi wilt kopen om als werk- of thuiscomputer te gebruiken, heb je ook het volgende nodig:

  • toetsenbord aangesloten via USB of Bluetooth;
  • muis aangesloten via USB of Bluetooth;
  • monitor of tv met HDMI- of DVI-aansluiting, in het laatste geval heb je ook een HDMI naar DVI-adapter nodig.

Optionele accesoires

In de winkels waar je Raspberry Pi kunt kopen, worden in de regel ook verschillende extra apparaten en accessoires verkocht: uitbreidingskaarten, sensoren, camera's, schermen, verbindingsdraden, jumpers, enz. Vergeet niet om deze accessoires samen met je Raspberry Pi te kopen.

Een besturingssysteem installeren op een Raspberry Pi 3

Besturingssystemen kiezen voor de Raspberry Pi 3

Linux en Windows zijn de belangrijkste besturingssystemen voor de Raspberry Pi
Linux en Windows zijn de belangrijkste besturingssystemen voor de Raspberry Pi

De volledige lijst met besturingssystemen die op de Raspberry Pi 3 kunnen worden geïnstalleerd, en in de meeste gevallen op oudere soorten "framboos", bestaat uit enkele tientallen stukjes. Meestal zijn dit op Linux-kernel gebaseerde besturingssystemen zoals Raspbian, Ubuntu, LibreELEC en OSMC. U kunt ook een speciale editie van Windows 10 - IoT Core installeren. Het is natuurlijk onmogelijk om de installatie van alle ondersteunde besturingssystemen in één artikel te beschouwen. We zullen ons beperken tot het beschrijven van de installatie van het hoofdbesturingssysteem dat is ontworpen voor de Raspberry Pi - het Raspbian-besturingssysteem, dan zullen we het hebben over het installeren van Windows 10 IoT Core en ten slotte over het installeren van het Kodi-mediacentrum.

Je zal nodig hebben

  • Raspberry Pi 3 model B, Zero of een andere variant van deze microcomputer;
  • microSD-kaart 8 GB of groter;
  • voeding voor "frambozen";
  • USB-toetsenbord;
  • USB-muis;
  • monitor aangesloten via HDMI-connector;
  • een andere computer die is uitgerust met een microSD-kaartlezer en -schrijver.

Dit is het toverwoord NOOBS

NOOBS staat voor New Out Of Box Software, wat in het Russisch vertaald kan worden als "installatiesoftware". Dit is hetzelfde als bijvoorbeeld een installatie-dvd of een installatie-flashstation met een Windows 10 of Linux besturingssysteem voor een personal computer. Doorgaans wordt de installatie van het besturingssysteem vanaf een dvd- of USB-flashstation uitgevoerd op de harde schijf van de computer en verandert het installatiemedium zelf niet. In het geval van NOOBS voor Raspberry Pi 3 is het anders gedaan: je schrijft de NOOBS-installatiesoftware naar de geheugenkaart, steekt deze in de "framboos", zet hem aan en komt in het installatieprogramma. Nadat het klaar is met werken, wordt het besturingssysteem van uw keuze op de flashkaart geïnstalleerd in plaats van NOOBS.

Merk op dat dit niet de enige manier is om het besturingssysteem op de Raspberry Pi 3 te installeren. Voor beginnende gebruikers raden we echter aan om het te gebruiken: het is de gemakkelijkste.

De volgende besturingssystemen kunnen met NOOBS op een microcomputer worden geïnstalleerd:

  • Raspbian,
  • Windows 10 IoT-kern,
  • LibreELEC en OSMC zijn besturingssystemen voor het Kodi-mediacentrum.

Het is mogelijk om verschillende andere besturingssystemen te installeren met NOOBS, maar hun overweging valt buiten het bestek van dit artikel.

Raspbian installeren op Raspberry Pi 3

Volg de onderstaande stappen om het Raspbian-besturingssysteem op een Raspberry Pi te installeren met NOOBS:

  1. download de SD Memory Card Formatter-applicatie van het SD Association-netwerkknooppunt;
  2. plaats de geheugenkaart waarnaar u de Raspbian-afbeelding wilt schrijven in de microSD-kaartlezer en -schrijver;
  3. formatteer de geheugenkaart ermee;
  4. ga naar de NOOBS-subsectie van de sectie Downloads van het Raspberry Pi Foundation-netwerkknooppunt en download de NOOBS-installatiesoftware als een.zip-archief. De geschatte bestandsgrootte is 1,2 GB;
  5. kopieer de inhoud van het.zip-archief naar een flashstation. Let op: de inhoud van het.zip-bestand moet in de root van de kaart worden geplaatst;
  6. verwijder de geheugenkaart veilig;
  7. steek de microSD-kaart in de "framboos", sluit het toetsenbord en de muis aan op de USB-connectoren, sluit de monitor aan via de HDMI-connector en de voeding;
  8. steek de voeding van de microcomputer in een stopcontact en wacht tot de NOOBS-installatiesoftware is geladen;
  9. selecteer in de lijst die verschijnt het Raspbian-besturingssysteem;
  10. voer de installatie uit en wacht tot deze is voltooid. Na het opnieuw opstarten van de Raspberry Pi 3 zal het Raspbian OS opstarten.

Let op: als u een geheugenkaart gebruikt met een grootte van 64 GB of meer, zal de kaart na het uitvoeren van stap 3 zoals het hoort een enkele partitie bevatten, maar deze wordt geformatteerd in het exFAT-bestandssysteem, dat de microcomputer bootloader begrijpt het niet. In dit geval moet u na stap 3 een andere toepassing gebruiken om de enige partitie op de flashkaart te formatteren naar het FAT32-bestandssysteem. Als de computer waarop u een geheugenkaart voor de "raspberry" voorbereidt Linux of MacOS draait, gebruik dan de standaardtools. Op Windows zal het ingebouwde formatteringshulpprogramma niet werken, dus u zult een toepassing van derden moeten gebruiken, zoals de FAT32-formaat GUI van RidgeCrop Consultants.

Raspbian besturingssysteem desktop operating
Raspbian besturingssysteem desktop operating

Je kunt Raspbian ook op een Raspberry Pi installeren door direct te uploaden naar een microSD-kaart. Een afbeelding van een geheugenkaart, waarop Raspbian al is geïnstalleerd, wordt genomen en direct sector voor sector naar een nieuwe kaart geschreven. Tegelijkertijd is er geen voorlopige opmaak nodig: de vereiste set partities en het bestandssysteem bevinden zich al in de originele afbeelding.

Deze methode is geschikt voor meer ervaren gebruikers. Dit is vooral handig als u meerdere Raspberry Pi 3's tegelijk moet voorbereiden met hetzelfde besturingssysteem en dezelfde set applicatiesoftware.

Vervolgens zullen we als voorbeeld kijken naar het installeren van pure Raspbian op frambozen. Ga te werk volgens de onderstaande stappen:

  1. ga naar de Raspbian-subsectie van de Downloads-sectie van de Raspberry Pi Foundation-netwerksite en download Raspbian Stretch met desktop of Raspbian Stretch Lite als een.zip-archief. De geschatte bestandsgrootte is 1300 MB in het eerste geval en 350 MB in het laatste geval;
  2. pak het OS-imagebestand uit het gedownloade.zip-archief uit naar een willekeurige map op de schijf. Dit bestand heeft meestal de extensie.img;
  3. download en installeer de Etcher-toepassing die is ontworpen voor het op laag niveau opnemen van afbeeldingen van het besturingssysteem op een flashkaart;
  4. plaats de geheugenkaart waarnaar u de Raspbian-afbeelding wilt schrijven in de microSD-kaartlezer en -schrijver;
  5. start Etcher, geef de stationsletter op die overeenkomt met uw geheugenkaart, specificeer het pad naar het.img-bestand met de afbeelding van het Raspbian-besturingssysteem en begin met opnemen;
  6. steek na het einde van de opname de geheugenkaart in de Raspberry Pi 3, sluit het toetsenbord en de muis aan op de USB-connectoren, sluit de monitor aan via de HDMI-connector en de voeding;
  7. Sluit de voeding van de microcomputer aan op een stopcontact en wacht tot het Raspbian-besturingssysteem is opgestart.

Het grote gemak is dat de Etcher-applicatie wordt ondersteund op alle belangrijke besturingssystemen: Windows, Linux en MacOS.

Windows 10 installeren op Raspberry Pi 3

Om Windows 10 IoT Core op Raspberries te installeren met NOOBS, moet u op dezelfde manier te werk gaan als Raspbian installeren met NOOBS. Het enige verschil is dat in stap 9, wanneer de keuze van de te installeren besturingssystemen verschijnt, u Windows 10 IoT Core moet selecteren.

Windows 10 IoT Core- en Raspberry Pi 3-logo's
Windows 10 IoT Core- en Raspberry Pi 3-logo's

U kunt Windows 10 ook installeren met behulp van directe upload naar microSD-kaart. Deze methode is handig omdat het sneller is dan installeren via NOOBS. Bovendien kunt u snel meerdere identieke geheugenkaarten voorbereiden, bijvoorbeeld als u een praktijkles gaat geven over Windows 10 IoT Core of als u veel embedded computers moet verzenden met een vooraf geïnstalleerd besturingssysteem en een enkele set applicaties in één keer naar een klant.

Microsoft heeft gezorgd voor de gebruikerservaring en heeft een speciale applicatie uitgebracht die het u gemakkelijker maakt. Ga als volgt verder:

  1. download de Windows 10 IoT Core Dashboard-applicatie van het Microsoft-netwerkknooppunt, installeer het en start het;
  2. plaats de geheugenkaart waarop u de afbeelding van het besturingssysteem wilt schrijven in het apparaat voor het lezen en schrijven van microSD-kaarten;
  3. geef in het IoT Core Dashboard-venster waarden op voor de velden Apparaattype ("Apparaattype", bijvoorbeeld "Raspberry Pi 2 & 3"), OS Build (Windows 10 buildnummer), Drive (stationsletter die overeenkomt met de geheugenkaart), apparaatnaam (netwerknaam van de microcomputer met Windows 10), nieuw beheerderswachtwoord (beheerderswachtwoord), beheerderswachtwoord bevestigen (opnieuw beheerderswachtwoord);
  4. als u wilt dat de voorbereide Raspberry Pi met Windows 10 na het opstarten automatisch verbinding maakt met een Wi-Fi-netwerk dat bekend is bij uw computer, vink dan het selectievakje Wi-Fi Network Connection aan en selecteer een Wi-Fi-netwerk uit de lijst;
  5. vink het vakje Ik accepteer de softwarelicentievoorwaarden aan en klik op Downloaden en installeren. Het IoT Core Dashboard downloadt automatisch de gewenste Windows 10-afbeelding en schrijft deze naar de microSD-kaart.

Er moet echter worden opgemerkt dat de IoT Core Dashboard-applicatie alleen werkt op het Windows-besturingssysteem, dus het werkt niet voor macOS- en Linux-gebruikers.

Kodi Media Center installeren op Raspberry Pi 3

OpenELEC OS (voorloper van LibreELEC), Kodi en Raspberry Pi 3-logo's
OpenELEC OS (voorloper van LibreELEC), Kodi en Raspberry Pi 3-logo's

Kodi is een geavanceerde gratis mediaspeler met een gebruiksvriendelijke interface. Het is vanwege de hoge kwaliteit en prevalentie dat de makers van de Raspberry Pi het hebben opgenomen in de NOOBS-installatietoepassing. Over het algemeen kan Kodi als Raspbian-app op een Raspberry Pi 3 worden geïnstalleerd. Dit is echter niet de meest handige en betrouwbare oplossing. Het is beter om het besturingssysteem LibreELEC of OSMC te gebruiken, dat alleen Kodi en de bibliotheken bevat die nodig zijn voor zijn werk.

Om Kodi te installeren, gaat u op dezelfde manier te werk als het installeren van het Raspbian-besturingssysteem met NOOBS. Het enige verschil is dat in stap 9, wanneer de keuze van de te installeren besturingssystemen verschijnt, u LibreELEC of OSMC moet selecteren.

Een besturingssysteem installeren op een Raspberry Pi 3 voor luie mensen

Als je te lui bent of geen tijd hebt om de NOOBS-installatiesoftware zelfstandig op een geheugenkaart op te nemen, kun je deze kopen met de reeds opgenomen NOOBS. Voor de prijs verschilt het nauwelijks van een lege kaart. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat een dergelijke kaart waarschijnlijk compatibel is met deze microcomputer.

Raspberry Pi 3 model B+: nieuw in 2018

De Raspberry Pi evolueert vrij snel en elk jaar brengen de ontwikkelaars iets nieuws uit. De belangrijkste innovatie van 2018 voor vandaag was natuurlijk de release van een nieuwe versie van deze single-board computer - Raspberry Pi 3 model B+:

Raspberry Pi 3 model B+, weergave van de stroomaansluitingen, HDMI en audio-uitgang
Raspberry Pi 3 model B+, weergave van de stroomaansluitingen, HDMI en audio-uitgang

Volgens een opmerking op de Raspberry Pi Foundation-website zijn dit de belangrijkste verschillen met de vorige versie van het enkele bord:

  • processorfrequentie verhoogd van 1,2 naar 1,4 GHz;
  • 2-band wifi 802.11ac;
  • de snelheid van de bekabelde Ethernet-verbinding is verhoogd van 100 naar 300 Mbit/s;
  • meer geavanceerde bluetooth-versie 4.2.

Er zijn ook een aantal kleine verbeteringen.

Dat is alles wat er is aan deze geweldige embedded computer. Veel plezier met je Raspberry Pi!

Aanbevolen: