Wie Heeft De Mobiele Telefoon Uitgevonden?

Inhoudsopgave:

Wie Heeft De Mobiele Telefoon Uitgevonden?
Wie Heeft De Mobiele Telefoon Uitgevonden?

Video: Wie Heeft De Mobiele Telefoon Uitgevonden?

Video: Wie Heeft De Mobiele Telefoon Uitgevonden?
Video: Mobiel bellen in 1998 door Frans Bromet 2024, April
Anonim

Tegenwoordig is er een enorme keuze aan mobiele telefoons voor elke smaak en elke portemonnee van de klant. Al een halve eeuw is een compact draagbaar communicatieapparaat onmisbaar geworden voor de meeste wereldbewoners.

Martin Cooper met het eerste exemplaar van een mobiele telefoon
Martin Cooper met het eerste exemplaar van een mobiele telefoon

De geschiedenis van de opkomst van een mobiele telefoon

Terug in het midden van de XX eeuw. de mogelijkheid om te bellen met een draagbaar communicatiemiddel werd voorgesteld. In 1963 ontwikkelde de Sovjet-ingenieur L. Kupriyanovich het eerste experimentele model van een mobiele telefoon. Dit model woog echter ongeveer 3 kg en werd geleverd met een speciale draagbare basis. Deze optie vereiste een grondige herziening.

Het idee om een communicatieapparaat in een auto te gebruiken kwam van de Bell Laboratories. Tegelijkertijd overwoog Motorola-specialisten ook de optie van een compact draagbaar communicatieapparaat. In die tijd produceerde dit bedrijf al met succes draagbare radio's.

De man die de eerste draagbare mobiele telefoon maakte

Het is vermeldenswaard dat de eerste uitvinder van de mobiele telefoon Martin Cooper was, die het hoofd was van de communicatieafdeling van Motorola. De hele entourage van deze getalenteerde uitvinder stond aanvankelijk sceptisch tegenover deze optie voor een communicatiemiddel.

In april 1973 belde Martin Cooper het hoofd van Bell Laboratories met zijn uitvinding vanuit de straten van Manhattan. Dit was de eerste oproep in de geschiedenis van een mobiele telefoon. Opgemerkt moet worden dat de keuze van de abonnee voor Cooper niet toevallig was. Op dat moment probeerden beide bedrijven als eerste een communicatieapparaat te maken. Cooper en zijn team waren de eersten.

Pas in 1983 werd door langdurige ontwikkelingen een voorbeeldige versie van een moderne telefoon aan het publiek gepresenteerd. Dit model heette de DynaTAC 8000X en kostte bijna $ 4.000. Toch waren er enorm veel mensen die een nieuw toestel wilden kopen, ze schreven zich zelfs in voor de aankoop van het toestel.

Hoe de allereerste mobiele telefoon eruit zag

Het is de moeite waard om het uiterlijk van het eerste draagbare communicatieapparaat te overwegen, dat aanzienlijk verschilde van de apparaten van vandaag:

- de lengte van de buis was ongeveer 10 cm, er stak een vrij lange antenne uit;

- in plaats van het nu gebruikelijke display op de telefoon waren er grote knoppen om een abonneenummer te kiezen;

- het gewicht van de eerste mobiele telefoon was ongeveer 1 kg, afmetingen: 22, 5x12, 5x3, 75 cm;

- de telefoon was alleen bedoeld om mee te bellen;

- in de gespreksmodus werkte de batterij 45 minuten - 1 uur en in de stille modus - tot 4-6 uur;

- het duurde ongeveer 7-9 uur om de eerste mobiele telefoon op te laden.

Aanbevolen: