Hoe Maak Je Een Antenneversterker?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Antenneversterker?
Hoe Maak Je Een Antenneversterker?

Video: Hoe Maak Je Een Antenneversterker?

Video: Hoe Maak Je Een Antenneversterker?
Video: Twee blikjes gebruiken om betere wifi ontvangst te hebben? Kijk hoe simpel! 2024, April
Anonim

Een ultrakortegolfontvanger is al lange tijd gemeengoed. We gebruiken de radio thuis, op het platteland en zelfs in de auto. Maar met de afstand tot het zendstation verslechtert de signaalkwaliteit merkbaar. Het is niet altijd mogelijk om een effectieve ontvangstantenne te installeren, dus de oplossing voor het probleem kan zijn om een antenneversterker te gebruiken. Als je weet hoe je met een soldeerbout moet omgaan en elektronische schakelingen begrijpt, kun je zo'n versterker met je eigen handen maken.

Hoe maak je een antenneversterker?
Hoe maak je een antenneversterker?

instructies:

Stap 1

Bekijk het schema van de antenneversterker. Het is gemaakt op een geluidsarme transistor die een versterking van ongeveer 20 dB oplevert. Aan de ingang zijn laagdoorlaatfilters met een afsnijfrequentie van 115 … 120 MHz en een hoogdoorlaatfilter met een afsnijfrequentie van 60 … 65 MHz in serie geschakeld. Hiermee kunt u de signalen versterken van zenders die in het VHF-bereik werken

Stap 2

Maak een lijst van de onderdelen die je nodig hebt. Naast de transistor heb je verschillende weerstanden en condensatoren nodig, evenals inductoren. De parameters van de elementen zijn weergegeven in de figuur voor stap 1.

Stap 3

Neem het transistortype KT3120A of KT368A (de tweede optie heeft minder de voorkeur). Het is raadzaam om geïmporteerde condensatoren in het apparaat te gebruiken, vergelijkbaar met de binnenlandse K10-17. Weerstanden van het type MLT en C2-33 zijn zeer geschikt voor de versterker. Wikkel de spoelen van de PEV-draad met behulp van een doorn met een diameter van 4 mm. Spoel L1 bevat 3,5 windingen en L2 bevat 4,5 windingen draad.

Stap 4

Als u van plan bent de versterker in een auto-ontvanger te gebruiken, voegt u twee relais en een extra vermogensfilter toe aan het circuit. Wanneer de stroom wordt ingeschakeld, schakelen beide relais de versterker tussen de antenne en de ontvanger in. Wanneer de stroom is uitgeschakeld, is de ingang van de ontvanger verbonden met de antenne. Zorg ervoor dat u de autoversie van de versterker voorziet van een metalen behuizing.

Stap 5

Bereid voor de montage van de apparaatelementen een aan beide zijden beklede printplaat van glasvezelfolie voor. Het patroon van de geprinte tracks kan verschillen (afhankelijk van de lay-out van de onderdelen die je kiest). Laat de andere kant van de plaat gemetalliseerd en verbind met folie langs de contour met de gemeenschappelijke geleider van de bovenzijde. Maak het bord voor de automotive versie van de versterker wat langer, zodat je het powerfilter en relais er makkelijk op kunt plaatsen.

Stap 6

Sluit de gemonteerde versterker aan tussen de ingang van de ontvanger en de antennebus en maak de verbinding met een afgeschermde kabel zo kort mogelijk. Wanneer u het apparaat in een auto installeert, plaatst u het in de buurt van de ontvanger in een afgeschermde behuizing.

Stap 7

Controleer hoe effectief het apparaat het signaal versterkt. Verlaag indien nodig de capaciteit van de condensatoren en verhoog de inductantie van de spoelen (maar niet meer dan anderhalf keer). Houd er rekening mee dat in een stedelijke omgeving waar het signaalniveau van radiostations hoog is, de antenneversterker moet worden uitgeschakeld om signaalvervorming te voorkomen.

Aanbevolen: