Hoe Maak Je Het Eenvoudigste Radiokanaal Tussen Twee Computers?

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Het Eenvoudigste Radiokanaal Tussen Twee Computers?
Hoe Maak Je Het Eenvoudigste Radiokanaal Tussen Twee Computers?

Video: Hoe Maak Je Het Eenvoudigste Radiokanaal Tussen Twee Computers?

Video: Hoe Maak Je Het Eenvoudigste Radiokanaal Tussen Twee Computers?
Video: Гигатрон самодельный TTL компьютер | Уолтер Белгерс @ Хакспейс Нейрон 2024, April
Anonim

Laten we twee computers via de ether verbinden met een goedkope radiozender en -ontvanger en wat zinvolle gegevens verzenden, zoals bestanden.

FS100A-zender en XY-MK-5V-ontvanger
FS100A-zender en XY-MK-5V-ontvanger

Noodzakelijk

  • - een computer (of twee computers),
  • - FS1000A radiozender en XY-MK-5V radio-ontvanger (of vergelijkbaar),
  • - twee converters USB-UART (of computer COM-poort),
  • - aansluitdraden.

instructies:

Stap 1

We zullen een FS1000A-zender en een XY-MK-5V-ontvanger gebruiken. Hun prijs in een online winkel, indien besteld in China, is minder dan $ 1, wat ze, zie je, zeer, zeer aantrekkelijk maakt voor thuisexperimenten.

Korte technische kenmerken van de zender FS1000A:

- voedingsspanning - 3, 5 … 12 volt;

- werkfrequentie - 433, 92 MHz;

- transmissieafstand - van 20 tot 200 meter (afhankelijk van de voedingsspanning en de omgeving).

- zendervermogen - 10 mW.

Korte technische kenmerken van de XY-MK-5V radio-ontvanger:

- voedingsspanning - 5 volt;

- verbruikte stroom - 4 mA;

- signaalfrequentie - 433, 92 MHz.

De modules komen uit de doos zonder antennes, dus die moet je zelf maken en solderen. Antennes kunnen gemaakt worden van koperdraad van 17,3 cm lang, deze lengte komt overeen met een kwart van de golflengte van het uitgezonden signaal en het maximale antennerendement. Ze moeten worden gesoldeerd aan speciale contactvlakken, die op de modules zijn gemarkeerd met de ANT-markering.

FS100A-zender en XY-MK-5V-ontvanger
FS100A-zender en XY-MK-5V-ontvanger

Stap 2

Nu zal ik de essentie van het idee uitleggen. We zenden een digitaal serieel signaal over een radiokanaal van de ene computer naar de andere. De gegevens worden naar de radiozender gestuurd met behulp van een conventionele USB-UART-converter (of een COM-poort van een computer). We zullen ook gegevens van de radio ontvangen met behulp van een USB-UART-converter.

Verbindingsdiagram
Verbindingsdiagram

Stap 3

Laten we het circuit samenstellen. Dit is hoe het eruit zou kunnen zien.

Als er geen tweede computer is, maakt het niet uit, u kunt er een gebruiken. De zender en ontvanger bevinden zich op verschillende seriële poorten.

Zender, ontvanger en twee UART's
Zender, ontvanger en twee UART's

Stap 4

Gebruik nu op de computer waarop de ontvangermodule is aangesloten een seriële poortmonitor om verbinding te maken met de poort met een USB-UART-converter. U zult constant geluid uit de lucht zien ontvangen. Het feit is dat de meeste huishoudelijke apparaten die een radiokanaal gebruiken, zenden op een frequentie van 933, 92 MHz. Dit zijn beveiligingssystemen, weersensoren, automatische poorten, etc. De ontvanger probeert het signaal te versterken en versterkt daarom alleen de ruis. Wanneer onze zender begint te zenden, zal deze het omgevingsgeluid overschrijden en zal de ontvanger het kunnen ontvangen. Natuurlijk is de afstand tussen de ontvanger en de zender van belang, evenals welke objecten of muren zich ertussen bevinden. Deze verzwakken het signaal en kunnen leiden tot fouten in de ontvangen gegevens.

Over-the-air-ruis in het seriële poortmonitorvenster
Over-the-air-ruis in het seriële poortmonitorvenster

Stap 5

Laten we op de computer waarop de zender is aangesloten, met behulp van een willekeurig terminalprogramma, elk bestand naar de poort van onze UART-converter overbrengen. Ontvangen gegevens zijn gewijzigd in de ontvangerpoortmonitor. Maar het is al moeilijk genoeg om erachter te komen waar het geluid eindigt en de lading begint.

Om gegevens uit de ruis te halen, is een van de eenvoudige oplossingen om een aantal nullen aan het begin en aan het einde van het bestand te schrijven. De afbeelding laat zien dat het in dit geval niet moeilijk is om de ruis van de gegevens te scheiden.

Aanbevolen: