Een Mobiele Telefoon Kopen Op Internet: Let Op Is Nep

Inhoudsopgave:

Een Mobiele Telefoon Kopen Op Internet: Let Op Is Nep
Een Mobiele Telefoon Kopen Op Internet: Let Op Is Nep

Video: Een Mobiele Telefoon Kopen Op Internet: Let Op Is Nep

Video: Een Mobiele Telefoon Kopen Op Internet: Let Op Is Nep
Video: 10 TIPS OM TE BESPAREN OP MOBIEL INTERNET - TechTime 2024, Mei
Anonim

Tegenwoordig kun je alles kopen en verkopen op internet, van kleine snuisterijen tot een chic herenhuis. Een mobiele telefoon - een gadget zonder welke het leven van een moderne persoon onmogelijk is voor te stellen - kan ook in een online winkel worden besteld. Toegegeven, in dit geval is er geen garantie dat de koerier een gecertificeerd product naar de koper zal brengen, en geen goedkope nep.

Een mobiele telefoon kopen op internet: Let op is nep
Een mobiele telefoon kopen op internet: Let op is nep

Waarom is het goedkoper op internet?

De prijs van een mobiele telefoon in een online winkel kan een orde van grootte lager zijn dan in een reguliere salon. De verleiding om geld te besparen op het kopen van een gadget is groot, maar toch wil ik zeker zijn van de kwaliteit van het gekochte product.

Het is duidelijk dat online winkels goederen tegen lagere prijzen kunnen aanbieden: in tegenstelling tot reguliere winkels zijn ze vrijgesteld van huur voor de ruimte waarin de salon is gevestigd en hoeven tal van verkoopadviseurs geen salarissen te betalen.

Gecertificeerd, smokkelwaar of namaak?

Er kunnen echter andere, veel minder aangename redenen zijn voor een dergelijke lage prijs. Het eerste waar u op moet letten als u online winkelt, is nep. Een neptelefoon kan uiterlijk het origineel volledig imiteren, maar de kwaliteit en betrouwbaarheid van zo'n gadget zal de goedgelovige koper zeker teleurstellen.

In de regel helpt een nauwkeurige inspectie van het product om een nep te identificeren: in tegenstelling tot het origineel is de "geschroeide" mobiele telefoon samengesteld uit materialen van lage kwaliteit, er zijn rafels, onregelmatigheden op de behuizing, zelfs met een lichte druk op de telefoon is er een krakend en krakend geluid te horen.

Maar de meest betrouwbare manier om de originaliteit van het gekochte product te verifiëren, is door het de fabrikant zelf te vragen. Elke telefoon moet een identificatienummer hebben, dat u kunt vinden door de achterkant van de telefoon te openen en de batterij te verwijderen. Onder de batterij bevindt zich een witte sticker met zwarte inscripties, waaronder nummers met de letters SN - dit is het serienummer. Dit moet worden aangegeven door de hotline te bellen of contact op te nemen via de officiële website van de fabrikant. Als deze nummers niet in de database van de fabrikant staan, is het nep.

Maar zelfs een originele telefoon kan een koper veel problemen bezorgen als deze niet gecertificeerd is voor verkoop in Rusland. Deze telefoons worden in de officiële fabriek geassembleerd, maar illegaal in Rusland geïmporteerd, gesmokkeld. In het geval van een storing van een dergelijk apparaat, moet u niet rekenen op reparatie onder garantie. Bovendien kan een gesmokkelde telefoon niet-Russisch blijken te zijn. Om geen slachtoffer te worden van smokkelaars, dient u te controleren of er een PCT (RosTest) of CCC (Svyaz certificeringssysteem) sticker op de telefoon zit. Het ontbreken van zo'n sticker betekent dat de telefoon "grijs" is.

Waar klagen?

Wanneer u een mobiele telefoon in een online winkel bestelt, moet u deze natuurlijk zorgvuldig onderzoeken in aanwezigheid van een koerier en, als iets in het product u waarschuwt of niet bij u past, de aankoop weigeren. Maar wat als u de fraude pas een tijdje na de aankoop ontdekt? Velen geloven dat het in dit geval niet mogelijk zal zijn om hun zuurverdiende geld terug te geven: de oneerlijke verkoper kan niet meer worden gevonden, het enige dat overblijft is verzoening. Dit is niet zo: een bedrogen koper kan en moet vechten voor zijn rechten.

Het eerste dat u moet doen in het geval van het kopen van een nagemaakte mobiele telefoon, is om twee exemplaren van de claim te schrijven, waarin het noodzakelijk is om de essentie van de claim, de aankoopdatum van de telefoon aan te geven, en op basis van artikel 495 van het burgerlijk wetboek van de Russische Federatie, artikelen 12 en 22 van de federale wet "Bescherming van consumentenrechten" om een terugbetaling te eisen die is betaald voor goederen van ongepaste kwaliteit. Een kopie van de vordering wordt overgedragen aan de verkoper, de andere blijft bij de bedrogen koper. De wet verplicht de fabrikant om binnen 10 dagen op deze eis te reageren.

Als de oneerlijke verkoper de koper niet ontmoet en het geld niet binnen 10 dagen teruggeeft, moet u een klacht indienen bij de Federale Dienst voor Toezicht op de Bescherming van Consumentenrechten en Menselijk Welzijn (Rospotrebnadzor), de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van namaakproducten of het parket… Zonder onverschillig te blijven, kunt u niet alleen uw eigen geld terugkrijgen, maar ook andere mensen helpen om geen slachtoffer te worden van bedrog of fraude.

Aanbevolen: