Waarom Is Een Simpele Spiegelreflexcamera Beter Dan Een "zeepschaaltje"

Inhoudsopgave:

Waarom Is Een Simpele Spiegelreflexcamera Beter Dan Een "zeepschaaltje"
Waarom Is Een Simpele Spiegelreflexcamera Beter Dan Een "zeepschaaltje"

Video: Waarom Is Een Simpele Spiegelreflexcamera Beter Dan Een "zeepschaaltje"

Video: Waarom Is Een Simpele Spiegelreflexcamera Beter Dan Een
Video: Vinegar and Dawn cleaning hack: does it work? 2024, April
Anonim

Nog niet zo lang geleden was het onderscheid tussen DSLR's en compacte point-and-shoot-camera's heel duidelijk. De eerste waren bedoeld voor professionals en konden alleen met succes worden gebruikt met speciale kennis en vaardigheden, terwijl de laatste camera's waren voor voorwaardelijke "huisvrouwen". Tegenwoordig is het verschil tussen hen niet zo duidelijk, maar het lijkt misschien alleen zo met een vluchtige blik en een slecht begrip van het proces van fotografie.

Zeepschaal of DSLR?
Zeepschaal of DSLR?

Na verloop van tijd begon de grens tussen DSLR's en "zeepbakjes" te vervagen. Op een aantal kenmerken bleven de verschillen echter kritisch. Compactcamera's profiteren van zakformaat en vaak lagere prijzen, terwijl spiegelreflexcamera's beelden van hogere kwaliteit mogelijk maken. Hoe wordt dit resultaat bereikt?

Matrixgrootte

Wat is een matrix? Dit is een lichtgevoelig oppervlak waarop licht binnenvalt door de lens van het objectief, dat wil zeggen een beeld. Na digitale verwerking ziet u de voltooide foto op het display. De werkelijke grootte van de sensor is erg belangrijk voor de beeldkwaliteit. Hoe groter het matrixgebied, hoe hoger de beeldkwaliteit en bij spiegelreflexcamera's is deze altijd groter dan bij "compacte" camera's.

Hoe beïnvloedt dit het beeld? Relatief gezien wordt de door de camera gemaakte foto in miniatuur op de matrix gefixeerd en "uitgerekt" tot het formaat van de gebruikelijke foto. Op een grotere matrix is het originele beeldformaat ook groter, daarom hoeft het minder te worden "uitgerekt". De kwaliteit van zo'n foto zal hoger zijn.

Verwisselbare lenzen

Compactcamera's hebben één universele lens "voor alle gelegenheden". Maar de universele benadering verliest altijd van de speciale. Stel je voor dat iemand probeert een veelzijdig paar schoenen te maken voor elk weer. Hetzelfde geldt voor optica. Elke professionele fotograaf heeft een DSLR-camera met een vloot van lenzen op voorraad, die zijn ontworpen voor verschillende opnameomstandigheden en onderwerpen. Sommige stellen je in staat om portretten te maken, andere zijn zeer geschikt voor het fotograferen van verre objecten (de kwaliteitsvermindering bij zoomen wordt opgelost door telelenzen te gebruiken), en andere zijn geschikt voor macrofotografie. Met de juiste optiek kan de DSLR-fotograaf resultaten bereiken die om puur technische redenen niet kunnen worden bereikt door de eigenaren van "zeepkisten" met slechts één mogelijke lens.

werk snelheid

Alle camera's zijn uitgerust met processors, net als computers. In DSLR's zijn ze krachtiger en hebben ze betere beeldverwerkingsalgoritmen dan hun "compacte" tegenhangers. Ze verwerken niet alleen de lichtstroom naar een foto sneller en correcter, maar beïnvloeden ook de snelheid van het systeem als geheel. De tijd die nodig is om de camera aan te zetten en te beginnen met fotograferen is bij spiegelreflexcamera's veel korter dan de tijd die nodig is voor een "zeepkist". Natuurlijk hebben we het hier over seconden en hun breuken, maar soms is deze parameter van cruciaal belang.

Door de ergonomie wordt ook een hogere werksnelheid bereikt. Als in moderne compactcamera's 5-10 knoppen op het oppervlak van het lichaam worden geplaatst, doet het oppervlak van de spiegel meer denken aan het dashboard van een vliegtuig. Daarin worden met één of twee klikken alle belangrijke functies en instellingen opgeroepen, terwijl je bij compactcamera's door de menu-items moet "dwalen".

Overigens winnen compactcamera's vaak in de snelheid van continu fotograferen, maar de kwaliteit van de beelden is dan weer lager.

Belangrijke toevoeging

In een poging om qua kwaliteit en functionaliteit dichter bij DSLR's te komen, hebben compactcamera's een lange weg afgelegd. Er zijn hele groepen compacte systeemcamera's verschenen met verwisselbare lenzen en bedieningsknoppen op de body, krachtige processors met efficiënte algoritmen en zelfs volformaat sensoren. Dit zijn echter allemaal compromismodellen, en omdat ze in sommige parameters gelijk zijn, zijn ze altijd inferieur in andere.

Aanbevolen: